Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Cudgee Creek, Jindalee Estate Littore Family 2007
South Eastern Australia Zone
Australia
Shiraz
Cena: 18
Alk: %
Kolor: cz
Nr 5116
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Littore Family:
Cudgee Creek 2010 South Easter..

Cudgee Creek 2009 South Easter..

rumiankowa (2008-10-16) Ocena: 6
Przyjemne i intensywnie pachnące. @TESCO/Żabka

sstar&let (2009-06-19)
Dopisałem. Nawiasem mówiąc to czy żabka ma jakiś import? Czy opierają się na jakimś konkretnym importerze? Społem (wrocławskie przynajmniej) raczej nie. Biorą jak leci!
wino5116#7370

Wojtek P (2009-08-07) Ocena: 4
Hardy's to przy tym winie totalna masakra przegrzane spalone bym nawet powiedział uwędzone na zimno wino omijajcie z daleka. A ten Shiraz bardzo miły na zimowy wieczór.
wino5116#8410

mikpaw (2009-08-12)
A co to znaczy, że wino jest "przegrzane"? Piłem ostatnio Hardysa i jakiś "masakrycznych" wad nie stwierdziłem. Poproszę o wyjaśnienia.
wino5116#8582

Wojtek P (2009-08-13)
To takie moje prywatne nazewnictwo win którego niestety moje umiejętności organoleptyczne nie są w stanie przekazać na słowa. Ale są niekiedy wina w których czuć wędzenie tak jakby skupiała się duża ilość beczki może owoce zbyt dojrzałe brak jakiegokolwiek kwasku brak soczystości. Jest to moje prywatne zdanie ale ja takich win nie znoszę i spotykam je w każdej cenowej grupie. A najczęściej w winach z RPA i Australii. P.S A Hardysa może jeszcze raz kiedyś zakupie to podzielę się opinią Pozdrawiam
wino5116#8615

mikpaw (2009-08-13)
Dzięki za wyjaśnienia. Chyba rozumiem. Takie "wędzenie" i "brak soczystości" zdarzało mi się dotychczas "spotkać" głównie w supermarketowych winach z Argentyny i Chile.
wino5116#8633

mwi (2009-09-06)
Dziwne. Przeglądam swoją bazę wypitych win i z danych spisanych z butelki połączenie rzek Murray i Darling to na niektórych winach (etykietach) South Australia, na innych South Eastern a na niektórych Victoria. Czyżby oni tam w Australii mieli problem z podziałem geograficznym kraju?
wino5116#9286

sstar&let (2009-09-07)
Może ta mapa Ci co nieco rozjaśni? A tu znajdziesz opis regionów.
wino5116#9294

star (2013-03-03)
Żabka kontratakuje. Brunello od Uggiano (nie znam) za 69zł. Chablis do kompletu za ok. 30-40zł. Lidl i Biedronka nie mają już monopolu na luksusowe wina, jak Barolo za trzy dychy, czy też St. Emilion z Grand Cru na etykiecie.
wino5116#46992

star (2013-03-04)
Chłopaki w innym wątkuwino14391#47000"> (pralinka) o Mariuszu Boguszewskim zaczęli nadawać więc sam tam spojrzałem i co widzę (pralinka) widzę czas korzenia i czas kwiatu, jako żywo, a tam do tego Brunello Uggiano, które Żabka dała podczas prezentacji, a ja głupi kupiłem w sklepie:-( Wino okazało się lekko pleśniowo-drożdżowe, a oprócz tego z czasem zyskało na elegancji. Czemu się dziwisz Marceli Szpaku chciałoby się zapytać. Napowietrzyło się pewno czy też odgazowało i już, a nie żadne tam kwiaty i korzenie;-) No i że Brunello lepsze niż Chianti taka teza. Oj jakby postawić tam zacniejszą butelkę z Chianti Classico, to boję się, że nie byłoby czego po tym Brunello zbierać.
wino5116#47002

peyotl (2014-01-29)
Drodzy Sstarwine'owcy, nie wiem o co wam chodzi. Ktoś właśnie przyniósł to na imprezę, no i się napiłem. Na imprezie można różnych rzeczy się napić. Przytoczę więc tylko powiedzonko św. pamięci mojego Tatusia (o herbacie, ale pasuje): "Siki świętej Weroniki". I to by było na tyle. Na pocieszenie - miejsce imprezy, zasługujące z pewnością na lepsze wina pite tamże...
wino5116#49526

peyotl (2014-01-29)
Przy okazji pytanie do wszystkich, którzy tu są. Przyjaciele pijący na codzień takie wynalazki jak ów "Cudge Creek", nie rozumiejący różnicy między winem rozlewanym in situ, a np. rozlewanym w jakimś GMbH - poprosili o zrobienie degustacji-wprowadzenia do picia wina niesofiamelnikowego. Chcą zrozumieć różnice między, posłużmy się metaforą, wyrobem czekoladopodobnym (pamięta ktoś kartki na jedzenie i w nich tzw. wyrczek?). Jak byscie to urządzili? Myślę o 3 winach (w ciemno) - jakaś nędza z tesco + średnia półka powiedzmy z mielża czy kondrata + jakiś hit typu Bressan albo dobry Priorat (Cims de Porrera itp.) Proszę o poważne propozycje ze zdjęciem i CV.
wino5116#49527

denko (2014-01-29)
Pod poziomem morza nie może zabraknąć czerwonego CR za jakieś 16,99zł( nie, nie mam na myśli Chianti Riserva;) i nowej Batturiki z Lidla - 11,99zł. Tanio i gogicznie.
wino5116#49529

star (2014-01-29)
Co to za willa? PS. A co do degustacji to my sobie z MikPawiem właśnie taką zrobiliśmy - kupując wyrób winopodobny - choć superieur z Lidla za 17 zeta (moje skąpstwo; Miki po Pomerola jakiegoś sięgnął za 60 i Haut-Medoca za 40) i zestawiając go przypadkiem z Nebbiolo Rinaldiego 2006, choć przyznam, że pomysł słaby (kto by porównywał dojrzałe Nebbiolo z bordoską mieszanką) to konstatacja jedna. Prawda i fałsz, wino i karykatura. Niby pełne, ale sztuczne jakieś to Bordeaux, guma, plastelina, nowoczesność, w domu, ale nie zagrodzie, a Nebbiolo żywe i świetne. Winne!
wino5116#49531

peyotl (2014-01-29)
To jest dwór podkrakowski z 1907 roku, obecnie ośrodek buddyjski.
wino5116#49538