Home Ranch Seghesio 2000 Alexander Valley, Sonoma County AVA USA Sangiovese Cena: 140 Alk: 14,60% Kolor: cz Nr 569 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
sstar&let (2003-12-06) Ocena: 6 na degustacji w Enotece Flowers poprowadzonej prze Holite, jako (3), aromatycznie jak Classique z RPA od Rothshildów, francuska beczka, nafta, piżmo, w smaku słoski początek i gorzka końcówka, przez nuty cukiernicze prebija się w końcówce wiśnia i pieprz, nuty drzewne pozostały, pozostałe aromaty uleciały, 87pkt
star (2011-10-03) Sangiovese spoza Toskanii. Co polecacie na Winny Wtorek? To od Seghesio, kiedyś w ofercie Bodegi Marques, teraz Seghesio u Mielża, ale czy Sangiovese ma także? Oczywistym wyborem wydaje się Emilia Romagna, może Zerbina? Jakie inne Sangiovese spoza Toskanii? Przyznam, że przeszedłem się po sklepach: Real, Kiaora, Tesco, Biedronka i nic nie znalazłem:-( W Marche robią trochę Sangiovese, ale oni mieszają je częstokroć z Montepulciano. wino569#34357
deo (2011-10-03) Sangiovese od Di Majo Norante, Molise. A z Emilii to także San Patrignano, Avi podobno świetne. Nie piłem, piwniczę jedną flaszkę i mam nadzieję że mi się nie rozbije jak ostatnio Fontalloro. Nota bene też sangiovese spoza Toskanii, idąc za opinią, że Felsina robi wina z Kosmosu :-) wino569#34364
star (2011-10-03) To musiała być niezła impra w tym Twoim garażu. Pewno w kosza grałeś;-) Mam nadzieję, że la Tache cała? A co do Moli od di Majo Norante (u nas w Vinotece 13, u Likusa) to ponoć nowsze rocznik już tak nie zachwycają, tak dobrzy ludzie mówią, ciekawe jaką ma prasę za oceanem? PS. Owórz tą Emilkę może jutro, żeby Ci się jak to Fontalloro nie potłukła;-) Zysk podwójny, staniesz się Winnym Wtorkowiczem i może DeoBlox doszlusuje do WW;-) wino569#34367
deo (2011-10-03) Moli to Montepulciano + Aglianico. Ja pisałem o Sangiovese "Terra degli Osci". Aha, i jest jeszcze Sangiovese z Umbrii od La Carraia. Kiedyś miało etykietę z królikiem i na pewno ktoś to importował. Co do otwierania Avi teraz to no f... way. Jeszcze pięć lat minimum, to jest 2006 rocznik. Większość dobrych win na świecie jest zwyczajnie marnowana przez otwieranie w fazie zbyt młodej, i ja zamierzam z tym walczyć :-) A w tej piwniczce to nie żadna impra, tylko zwykłe prace porządkowe. Fontalloro spadło z półki i się k... rozbiło. Pozbierałem z podłogi papierowym ręcznikiem i wycisnąłem trochę do lampki, ale było zbyt leśne i zbyt rustykalne jak dla mnie :-) wino569#34377
dzidek (2011-10-03) Z Umbrii jeszcze Caprai, Colpetrone, Petricaia (ale chyba tylko w NRD), z Marche Polesio od San Lazarro (kiedys w Enotece Tre Bicchieri). wino569#34378
deo (2011-10-03) PeRTicaia :-) wino569#34379
dzidek (2011-10-03) Fakt :-)
wino569#34381
star (2011-10-03) Ja otworzyłem wczoraj 10-letnie Bordeaux Superieur, nie powiem, że przegrałem, ale też nic nie wygrałem;-) wino569#34382
mikpaw (2011-10-03) A może oprócz leśne i rustykalne, to garażowe było? ;) Ja sobie żartuję, ale w sumie to współczuję oczywiście. wino569#34384
cerretalto (2011-10-03) @Deo "Większość dobrych win na świecie jest zwyczajnie marnowana przez otwieranie w fazie zbyt młodej, i ja zamierzam z tym walczyć :-)" - howgh! wino569#34388
deo (2011-10-03) @Mikpaw: fakt, w zasadzie ja mam same garażowe wina :-) wino569#34389