deo (2008-08-13) Ocena: 7 Świetny, bogaty, lekko morwowy supertoskan z Colorino z Merlotem. Dużo się dzieje i w zapachu i w ustach. Jest nowocześnie, elegancko i w ogóle bogato. Bardzo spektakularne, dobrze zrobione wino.
p.s. przepraszam za jakość zdjęcia, ale mi się stłukła butelka i fotografowałem jej pozostałość po odjęciu tulipana. 2008-08-02.
sstar&let (2008-08-13) Inne degustowane wina od Ruffino w tym podstawowe z Tenuty Santedame. wino6059#478
rurale (2008-08-13) Dlaczego się stłukła? Jakieś nieporozumienia z sąsiadem? Tulipan? Pewno przewaga colorino komuś się nie spodobała. Brzmi intrygująco. wino6059#480
deo (2008-08-18) wyjaśniam, że stłukła się PUSTA butelka (czyli: opis dotyczy wina degustowanego w normalnych warunkach, a nie zlizywanego z podłogi), a było to łatwo tłukące się po przewróceniu pustej butelki podczas sprzątania magnum. Zacieki to nie krew ukraińskiej kobiety ani sąsiada (który i tak nie wie, co to colorino), tylko proste następstwo wspomnianego wyżej potłuczenia się butelki. wino6059#512
sstar&let (2008-08-19) A piliście może Colorino solo, znaczy nie sami ale bez domieszki? wino6059#519
rurale (2008-08-21) Ja nie piłem. Podobno czyste colorino robi Le Berne z Montepulciano. Nie wiem, nie widziałem. Od Le Berne piłem tylko rosso:) wino6059#542
sstar&let (2008-08-21) O tej posiadłości piszą w Tigullio Vino ale tam też tego Colorino nie pili. No i pozostaje jeszcze do eksploracji Le Berne. wino6059#544
rurale (2008-08-21) Pytanie czego można się spodziewać? Czy znajdziemy w butelce coś co będzie diametralnie różnić się od tego znamy? Albo podobne? wino6059#546
rurale (2008-08-22) Bo jak dobrze rozumiem to colorino zmiękczają sangiovese w chianti. Ale może się mylę? wino6059#550
sstar&let (2008-08-22) Z tego co rozumiem to oprócz kwasowości i świeżej owocowości ta odmiana dodaje, jak sama nazwa wskauje, nieco koloru do dość jasnego skądinąd Sangiovese. A tutaj też pili Romitorio i nieco się nad rolą Colorino porozwodzili. wino6059#554
sstar&let (2009-03-18) O rezurekcji Colorino oraz samym Romitorio i okresie B.C. (Before Carlo [Ferrini]:-) można poczytać na stronie Mondo Sapore. wino6059#4422
gp (2009-03-19) Znane mi są tylko 3 wina robione z czystego Colorino:
Nie wiem jak to jest z łagodzeniem Sangiovese tym gronem, bo one jest dość mocno kwasowe.
wino6059#4452
star (2012-10-02) Niektórym też się zbiła butelka. Szyjka zdekonstruowana jak napisał na Fejsie Tomek Kurzeja. Jurek Kruk dorzucił, że najwidoczniej im, w tym Magazynie Wino brakuje sommeliera;-) wino6059#44370