Bodegas Peique 2006 Bierzo DO Hiszpania Mencia Cena: 37 Alk: 13,50% Kolor: cz Nr 6308 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
Inne od Bodegas Peique:
fechtmeister (2008-12-01) Ocena: 6 Polecam dla miłośników ostrych smaków. W nosie ziemiste, świetnej jakości owoc, po czasie cynamon, migdały. Skoncentrowane i charakterne, do tego pikantne. Świetnie komponowało się z ostrą zupą meksykańską z mięsem. Dla mnie rewelacja, lubię ten styl, a do tego ta cena... @101win
rurale (2009-11-15) Szynka i wino. Z inspiracji Slow Food Movement powstało w Londynie takie oto miejsce. Szynki wiszą, noże latają, do kieliszków leją wino od Giacosy. Wszystko w kolorowym Soho, blisko Carnaby Street. Polecam. Więcej info tu. wino6308#12185
sstar&let (2009-12-28) Tym razem bożole z szato, a wieprz pewno z okolicy;-) wino6308#13684
sstar&let (2009-12-28) Czyli krótka historia o tym jak wieprzek z wysokiego zamku i eleganckich salonów Galerie Lafayette zstąpił między lud;-) Śmierdział skarpetkami, choć to jakościowe mięsko, pewno przez pleśń, podobną do tej na brie czy camembercie, która pokryła, przepraszam za sformułowanie, flak! wino6308#13685
star (2011-08-02) Dopiszę tutaj, choć przy okazji serów z Auchan temat się pojawił: http://www.sstarwines.pl/wino3628 ale praktyka podobna. W Biedrze były sobie Prosciutto, Serrano i Szwardzwaldzka czy Westfalska. Potem znikły i pojawiła się szynka tradycyjna czy coś w tym stylu, o podobnym opakowaniu, a zawartości bodajże, którejś z niemieckich, w każdym razie producent niemiecki. Dodam, że mi najbardziej Serrano smakowała. wino6308#31870
star (2012-08-18) W Lidlu tymczasem nikt nad grubością plasterka się nie zastanawia. Jak komuś azotan sodu nie przeszkadza to te szynki w porzo i mniej słone od szwardzwaldzkiej z Biedry. wino6308#43355
star (2012-08-18) Przzbożem jednak jest lipcowe mięso - szynka za 15 zeta bardzo dobra. Foto dla zmyłki:-) wino6308#43356
star (2012-09-01) Kuba na Fejsie pisze (ta Mangalica to rasa świń czy co?):
Od dzisiaj na Starym Kleparzu działa fantastyczne stoisko Węgierskich Specjałów - sympatyczna ekipa i świetne wędliny od małych rodzinnych producentów. No i skwarki są!
Na co Monika:
Skorzonera gotowana z masłem najlepsza, jakkolwiek dla mnie bardziej ma posmak orzechów niż szparagów. Ale ta słonina, prawie się obśliniłam na myśl o pierogach ruskich ze skwarkami.
Na co Kuba: Skorzonera już jedzona w tym sezonie, pyszna w sałatce z batatami i jajkiem na twardo w stylu niemieckiej kartofelsalad. wino6308#43547
star (2013-02-06) Świńskie topo, z zakopiańskiego marketu. wino6308#46622
star (2013-02-07) Wołowina. Pod (pralinka) Nanga Parbat. Ciekawe jakie wysokogórskie wino by się nadało? Tylko nie piszcie, że Messnera;-) wino6308#46649
star (2014-08-02) Wołowina w bekonie, pycha, niekoniecznie z tym winem, choć i ono zyskało na towarzystwie. wino6308#50712
star (2014-08-03) Najdroższe jedzenie świata. Jako, że jesteśmy w wątku z mięchem, to może skupię się na tem, a o kebabach, pizzach i hot-dogach z płatkami złota, wiórkami z białych trufli, kawiorem sami (pralinka) poczytacie.
Iberico - najdroższa szynka świata pochodzi z Hiszpanii. Produkowana jest z rzadkiej rasy czarnych świń iberyjskich z hodowli Manuela Maldonado, który jest farmerem, producentem mięsa i znawcą szynki jednocześnie.
Czarne świnie hodowane są w górach na południu i południowym zachodzie Hiszpanii (w prowincjach Salamanca, Ciudad Real, Caceres, Badajoz, Sevilla, Cordoba i Huelva). Świnie te jedzą głównie żołędzie. Wypasane są na specjalnych pastwiskach zwanych la Dehesa, gdzie rosną dęby korkowe. Szynkę z ich mięsa marynuje się przez 3 lata, zanim dopuszczona jest do sprzedaży. Udziec ważący ok. 7 kilo kosztuje ok. 8 tysięcy złotych. Hiszpanie najczęściej jedzą luksusową szynkę jako przystawkę. Oczywiście do tego piją wino - najlepiej czerwone.
Wołowina z Kobe to najdroższa na świecie wołowina. Dostępna jest w Japonii. Otrzymuje się ją ze specjalnie hodowanej czarnej odmiany krów rasy wagyu. Cena mięsa wynika przede wszystkim z warunków hodowli. Krowy są dosłownie rozpieszczane - oprócz podstawowej paszy podaje im się piwo, aby zwiększyć ich apetyt, a ponadto są one codziennie...masowane. Krowom odkłada się wówczas cieniutka warstwa tłuszczu, a na ich mięsie powstają charakterystyczne przerosty. Im więcej białych przerostów, tym droższe jest mięso. Cena za kilogram to ok. 1200 złotych!
wino6308#50720
star (2014-09-15) Prosciutto di San Danielle, niby z Friuli, a tu (pralinka) mieszają ją z parmeńską, moze mi się coś pomyliło, ale zawsze myślałem, że to dwie różne szynki, czyż nie tak? wino6308#50972
star (2014-09-18) Lody o smaku białego wina i wędlin! (pralinka) wino6308#50981