Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Les Terrasses Palacios 2006
Priorat DOC
Hiszpania
Carinena
Garnacha
Cabernet Sauvignon
Syrah
Cena: 123
Alk: 14,50%
Kolor: cz
Nr 6343
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Palacios:
Camins del Priorat 2009 Priora..

Villa de Corullon 2008 Bierzo ..

Les Terrasses 2007 Priorat Car..

Petalos 2006 Bierzo Mencia

Villa de Corullon 2006 Bierzo M..

Petalos 2005 Bierzo Mencia

Corullon 2003 Bierzo Mencia

Les Terrasses 2001 Priorat Garn..

rurale (2008-12-16) Ocena: 5
Z trudem mi to przychodzi, ale kiedyś trzeba odważyć się i przyznać. To jedno z win, których nie rozumiem. Próbowałem coś w nim znaleźć, odszukać coś szczególnego, ulec magii autosugestii, nazwiska jakie dumnie nosi Alvaro i zachwytu krytyków. Aż twarz mi poczerwieniała i bliscy pytali czy aby na pewno wszystko w porządku. No cóż, nie zawsze się udaje. Może ktoś zobaczył je inaczej? @rurale import/export int.

star (2012-04-12)
Na Winicjatywie śmiała myśl biodynamiczna zbiera żniwa, tym razem Izabela Kamińska spotkała szczęśliwego winiarza - Laurenta Herlina, który, że zacytuję: Pokazał mi słynny preparat biodynamiczny nr 500 (tzw. bouze de cornes 500), który robi tak duże wrażenie na ludziach z biodynamiką niezwiązanych oraz wzbudza wiele kontrowersji. Bouze de cornes jest robiony z krowieńca, czyli odchodów bydlęcych. Wkłada się je w krowie rogi i zakopuje w ziemi na zimę. Rogi wraz z zawartością powinny sfermentować. Z tej wilgotnej masy przygotowuje się, a następnie rozpuszcza w wodzie preparat używany jako nawóz wspomagający wzrost roślin, aktywujący życie mikrobiologiczne ziemi i regulujący jej pH. Bouze przechowuje się w specjalnym drewnianym pudełku o podwójnych ściankach, mającym chronić ten „eliksir” przed negatywnym promieniowaniem kosmosu. No to pojechała;-)
wino6343#40053

gp (2012-04-12)
No cóż. Pani Izabela Kamińska jest . Czego się spodziewać...
wino6343#40060

ducale (2012-04-12)
Tutaj tajemnica chyba tkwi, tak sądze, w tym specjalnym drewnianym pudełku o podwójnych ściankach!
wino6343#40061

gp (2012-04-12)
Coś z tym pudełkiem jest na rzeczy. Może to Lloreta?

wino6343#40062

cerretalto (2012-04-13)
Ajtam, ajtam, po prostu jakiś geek ma swoje marzenia więc jak bawi się klockami, to inni od razu doszukują się jakichś oryginalnych, nowatorskich i ponadczasowych budowli. Jak w przedszkolu.

Ba! On nawet nie jest stąd, a jeszcze kilka lat temu był informatykiem. To jeden z winiarzy „nawróconych” – ktoś, kto z winem nie miał nic wspólnego, ale nagle poczuł, że praca w firmie, mieszkanie w wielkim mieście, klasyczne życie w stylu „metro-boulot-dodo” (metro–praca–spanie), to jednak nie jest spełnienie jego marzeń… Herlin w pewnym momencie zrozumiał, że chce żyć na wsi, zgodnie z naturą i robić coś własnymi rękami, więc od kilku lat – jak mówi – „bawi się cabernetem”.

wino6343#40065

deo (2012-04-13)
A ja słyszałem, że do poważnej biodynamiki potrzebne są pudełka o co najmniej 3 ściankach, a ci najlepsi trzymają ten preparat w wynajętych pomieszczeniach w schronach atomowych (prawie 100% skuteczności ochrony przed szkodliwym promieniowaniem kosmicznym)
wino6343#40066

mdcc (2012-04-13)
To prawda, aczkolwiek, chociaż się na tym nie znam, to wydaje mi się, że zbytnio bagatelizowane są ostatnie próby przesyłania neutrino ze Szwajcarii do Włoch, czy jakoś tak... takie neutrino, skubane, małe jest ale szybkie... i może nieźle namieszczać w różnych polach i energiach...
Myślę, że Demeter mógłby jakiś drobny marsz protestacyjny, połączony z oblaniem komputerów w CERNie czerwonym winem, które się nie sprzedało, zorganizować.

wino6343#40072

star (2012-04-13)
Z tego co pamiętam, to tego gościa co przyspieszył cząsteczki tak aby poruszały się szybciej niż światło i zdrowy rozsądek, czyli teoria Einsteina , to zwolnili z pracy:-)
wino6343#40073

star (2012-11-29)
Nicolas Potel odchodzi od biodynama (pralinka) na rzecz tradycyjnej organiki, co by to nie oznaczało;-) Reuptake twierdzi, powtarzając za Nicolasem, że dlatego, że mu za szybko winorośl rośnie;-) Jakby o tym w DRC się dowiedzieli to też by pewno odeszli;-) Na fotografii WI Nicolas Potel i Michał Popielski, bo u importera 101win, czyli ŻuŻu winami Potela się raczono.
wino6343#45579

star (2012-12-31)
O biodynamice i alkoholu. Rozmowy Marka i Wojtka, na koniec roku (pralinka) a foto ˆ Bernard Branecki. Czy bio przyspiesza dojrzałość fenologiczną jak u Gauby'ego, czy jak u Zind-Humbrechta, Dettoriego wina bio idą w alko.
wino6343#46105

star (2013-01-30)
Info o śmierci Marii Thun, twórczyni kalendarza biodynamicznego (pralinka) to najbardziej gorący temat na stronie Magazynu Wino wg Alexa.com. Temat zapożyczony od Jaspera Morrisa (pralinka) piszącego na stronie importera Berry Bros & Rudd. Po Rudolfie Steinerze, Maria Thun to druga twarz biodynamiki. Co ciekawe urodziny pewno odliczono wg kalendarza bio, pisząc (pralinka) tak: "Urodzona w roku 1992 Maria Thun od wczesnych lat 40. XX w. interesowała się biodynamiką." Spotkało się to z reakcją czujnych czytelników, bo chodziło o rok 1922. Andrzej Daszkiewicz przy okazji umieścił disclaimer. Nie kryję mojego głębokiego sceptycyzmu wobec biodynamiki, muszę jednak wyrazić podziw dla dzieła Marii Thun, która jako jedna z pierwszych i do dziś nielicznych osób działających w tym środowisku próbowała oprzeć praktyki biodynamiczne na solidnych podstawach eksperymentalnych, choć jej prace pozostawały poza oficjalnym obiegiem współczesnej nauki. (AD) Więcej info o Marii Thun u Florisa Booksa.
wino6343#46559

star (2013-04-19)
Biodynamy is the opposite of some sales or marketing strategy. First, this is a new approach to living matter and without doubt a fairer way to deal with it, by showing more respect to life. The vintner is more aware of his environment and strives to get the best of the terroir, while sustaining it.
To gain more insight into this farming phylosophy, I suggest you have a read of the following text written in 2002, showing the outcomes after just 5 years of biodynamic farming at domaine Ostertag:

« Biodynamie: bienfait ou supercherie? » (pralinka) Breakthrough or Snake Oil.

Later footnotes were added whenever more details or updates were required.

wino6343#47483

star (2013-04-19)
Powyższy cytat z Andre Ostertaga, który wspomina, że na biodynamikę najpierw przeszła Anne Claude Leflaive z Burgundii, Montrachet, a potem Lafon z Meursault w 1995 i Ostertag w końcu. Jak widać także Domaine Weinbach (pralinka) z Alzacji przeszli na full bio.
wino6343#47484

star (2013-04-19)
U Ostertaga też wzrost alkoholu w winach po przejściu na biodynamikę, rzędu jednego procenta ponoć, co widać (pralinka) słychać i nie czuć;-)
wino6343#47485