Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Winnice Jaworek, Miękinia 2006
Dolny Śląsk Region
Polska
Riesling
Alk: 11,70%
Kolor: b
Nr 6424
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Winnice Jaworek, Mięki..:
2018 Dolny Śląsk Pinot Gris

Sur Lie 2018 Dolny Śląsk Riesl..

Pino Re 2017 Dolny Śląsk Pinot..

Roesler 2017 Dolny Śląsk Roesl..

2010 Dolny Śląsk Riesling

2009 Dolny Śląsk Riesling

2009 Dolny Śląsk Riesling

Rose 2009 Dolny Śląsk Pinot No..

2009 Dolny Śląsk Traminer

Feniks 2008 Dolny Śląsk Pheonix..

Rose 2008 Dolny Śląsk Pinot Noi..

2008 Dolny Śląsk Riesling

Ciemny Burgund 2008 Dolny Śląsk..

2008 Dolny Śląsk Pinot Noir

Cabernet/Merlot 2008 Dolny Śląs..

2008 Dolny Śląsk Chardonnay

2008 Dolny Śląsk Pinot Gris

2008 Dolny Śląsk Acalon

Niederschlesien 2007 Dolny Śląs..

2006 Dolny Śląsk Riesling

2005 Dolny Śląsk Riesling

2005 Dolny Śląsk Riesling

2005 Dolny Śląsk Rulaender

2005 Dolny Śląsk Pinot Gris

2004 Dolny Śląsk Auxerrois

2004 Dolny Śląsk Rulander
2004 Dolny Śląsk Pinot No..

2003 Dolny Śląsk Rulander

2003 Dolny Śląsk Riesling
2003 Dolny Śląsk Elbling
2003 Dolny Śląsk Riesling

2003 Dolny Śląsk Rulander

2003 Dolny Śląsk Riesling

panowca (2009-01-17) Ocena: 0
Riesling 2006 Karta Wina 1.Opis wina – Ciężka zima poprzedzająca zbiór sprawiła ze owocowała tylko cześć parceli . Jednak naturalna selekcja pozwoliła zebrać grona o potencjale, który pozwolił pozostawienie w winie cukru resztkowego co sprawiło, że naturalna owocowość została wsparta subtelnymi nutami słodyczy. Unikalność dojrzałych owoców Rieslinga pozwoliła stworzyć wino o wyrazistych aromatach ananasa, jabłka, brzoskwini i limonki, pozostawiając wyraźną nutę kwasowości, tak unikalną przy tej odmianie. Bogactwo aromatów owoców zawartych pozwoliła na jego wczesną konsumpcję, a poziom kwasowości w tym roczniku daje szansę cieszenia się tym winem w przyszłości. Świetne na aperitif. Dobrze zbudowane przyjemne wino. Podawane na wstępie degustacji lub przed posiłkiem zawsze mile nastrajało próbujących. Wygląd: klarowne, jasnozielona barwa, lekko perliste, Smak: orzeźwiające, delikatna słodycz i kwasowość, cytrusowe owoce, Aromat: lekki owocowy, cytrusowy Zastosowanie kulinarne: aperitif, dodatek do białych mięs, delikatnych serów i chudych ryb 2.Twórcy wina – Lech Jaworek, Andrzej Krasowski, Krystian Krasowski, Tomasz Litwin ,Sabina Połońska, Grzegorz Nowakowski 3.Parametry wina - (klon BKS 68, zajmowany areał – 0,8 ha, podkładka Boerner, wiek krzewów w zasie zbiorów 5 lat) alk. 11,7%, cuk. reszt. 12,6 g/l, kwas. 7,5 g/l, kwasowość ogólna: 7,5 g/l, wydajność 60 hl/ha, Zabutelkowany: 10.05.2007, przechowywane w temp: 8 – 15 st. C 4.Osiągnięcia wina - „Przewodnik po Winach Europy, Marek Bieńczyk i Wojciech Bońkowski „: trzy serduszka – wino prawdziwie dobre, interesujące III miejsce w ocenie publiczności w czasie Święta Polskiego wina 2008 we Wrocławiu II miejsce w ocenie sommelierów w kategorii win białych dojrzałych w czasie Święta Polskiego wina 2008 we Wrocławiu I miejsce w ocenie komisji winiarzy w czasie Święta Polskiego wina 2008 we Wrocławiu 5.Ciekawostki o winie – Zbiór: 26.10.2006, ręczna selekcja owoców, delikatne prasowanie, Fermentacja w temperaturze otoczenia – 12-15 stopni - , trwająca 3 tygodnie, po zlaniu znad osadu dojrzewał, 5 miesięcy na osadzie w zbiorniku. Przeprowadzona fermentacja biologiczna w celu obniżenia kwasowości. Dojrzewanie w tanku ze stali nierdzewnej. Zlany znad osadu w celu przerwania fermentacji. Filtracja na płytach celulozowych i rozlew 9-10. 05.2007. 6. O winnicy – CHARAKTERYSTYKA WINNICY JAWOREK Założona w 2001 roku winnica, ma w dniu dzisiejszym areał 22.85 ha. Zlokalizowana w dolinie Odry znajduje się w odległości 20 kilometrów od największej metropolii dolnego Śląska Wrocławia. Na wysokości 109 m n.p.m została nasadzona winorośl szlachetna Vitis vinifera wraz z odmianami rezystentnymi zakwalifikowanymi do Vitis vinifera. W trakcie ośmiu lat istnienia winnicy dokonano selekcji odmian, klonów i podkładek, tak aby wybrać te, które charakteryzują się największą odpornością na warunki klimatyczne występujące w tym miejscu. W dniu dzisiejszym winnica obsadzona jest następującymi odmianami. ODMIANY , KLONY ODMIANA KLON Dunkelfelder Schwarzriesling Elbling Spatburgunder – Pinot Noir Rulander – Pinot Gris Riesling Cabernet Sauvignon Chardonnay Saint Laurent Auxerrois Blauer Burgunder – Pinot Noir Portugieser Dakapo Phoenix Regent Cabernet Mitos Monarch Syrah Merlot Acolon Cabernet Cubin Cabernet Dorio Gewurztraminer Sauvigon Blanc Dornfelder Cabernet Dorsa Bachus Muscateller Gruner Veltliner Sylvaner Kerner Scheurebe Riesling Rulander Tokay – Pinot Gris Zweigelt Roesler Gamay Cabernet Carol, Carbon, Cortis Fruhburgunder – Pinot Noir Precoce brak We 36 (Weinsberg 36) Klon 4 Colmar 115 Colmar 53 BKS 68 (Bernkastel 68) Klon 337 Gm 1+2 (Geisenheim 1+ 2) K2 D 64 Klon 115 Fr 26 (Freiburg 26) Klon 102 brak brak We 650 (Weinsberg 650) brak brak klon 181 We 725 (Weinsberg 725) We 675 We 775 klon 643, Fr 46-106 (Freiburg 46-106) klon 242 brak We 750 brak Zehner RM 720 A1-2 klon 50 brak JF 22, JF 66 klon 49 klon 457 A2-5, A2-3 K-1 klon 509 brak klon 1729 Pierwszych nasadzeń dokonano w 2001 (Riesling, Elbling, Pinot Gris, Dunkelfelder). W kolejnych latach dokonywano kolejnych nasadzeń aż do uzyskania obecnego areału. Sadzonki pochodzą ze szkółek niemieckich, z Austrii oraz Francji. Wszystkie są szczepione na podkładkach: 5BB, SO4, 125AA, Binova, Boerner, Riparia Glorie. Część sadzonek szczepiliśmy na miejscu. Pierwsze nasadzenia prowadzone są w tzw. jednoramiennym Guyocie, w kolejnych latach wprowadzono nowy system prowadzenia – lira: Rzędy Guyota maja rozstaw 2,20 m, rzędy liry 3 m, rozstaw miedzy roślinami wynosi odpowiednio 1,0 i 0,8 m. międzyrzędzia są obsadzone trawą, obecnie co drugi rząd został zaorany. Do walki z chwastami nie używamy żadnych herbicydów, usuwane są mechanicznie oraz ręcznie. Winnica znajduje się na płaskim terenie, w części o nachyleniu 1-3 % ( około 109 m n.p.m.) ze spadkiem w kierunku zachodnim, w dolinie Odry, gdzie ze względu na dość wysoki poziom wód gruntowych teren został zmeliorowany. Nawadnianie winnicy nie jest konieczne. Gleba w obszarze winnicy jest dość zróżnicowana, na głębokości około 50 cm rozpoczyna się warstwa mocno nieprzepuszczalna gliniasta, powyżej przeważają piaski, w zależności od parceli bardziej lub mniej zwięzłe. Odczyn gleby waha się w granicach 5,5, co wymaga wapnowania. Nad systemem ochrony czuwa fitopatolog, pełniący monitoring zdrowotności roślin. Najwięcej problemów sprawiają choroby grzybowe, przede wszystkim mączniak rzekomy, prawdziwy, Rejon nasadzeń należy do najcieplejszych regionów Polski, głównym zagrożeniem klimatycznym są przymrozki wiosenne z ostatniej dekady kwietnia oraz pierwszej dekady maja. Zbiory przypadają na październik, większość odmian zbierana jest w drugiej połowie miesiąca. Winnica jest plantacją doświadczalną, której celem jest dobór odmian sprawdzających się w naszym klimacie oraz dobór odpowiedniego systemu prowadzenia, rodzaju podkładki. Na podstawie wzrostu oraz jakości eliminowane są odmiany sprawiające zbyt wiele problemów uprawowych (Muller Thurgau, Pinot Blanc, Dunkelelder, Saint Laurent). Ich miejsce zastępują odmiany sprawdzone. Nowe odmiany rezystentne są uprawiane pod kontrolą odpowiednich instytutów niemieckich. W trakcie sezonu na winnicy pracuje 10 osób. W trakcie 8 lat winnica nabywa wiele nowoczesnego sprzętu pozwalającego na obniżenie kosztów oraz zmechanizowanie pracy. Obecnie na stanie są trzy traktory, opryskiwacz, glebogryzarka, kultywator, a maszyn stricte przeznaczonych do uprawy winorośli: odgławiarka, odchwaszczarka, głębosz, dwie platformy do zbiorów owoców i transportu do winiarni. Więcej: www.winnicejaworek.pl biuro@winnicejaworek.pl

sstar&let (2009-01-17)
Najbardziej spodobała mi się nazwa klonu - BKS:-) A serio to co to jest podkładka Boerner, zgaduję, że jakaś amerykańska, tak? Jakie są inne? Czemu akurat taka? Wracając do samego wina - śledzimy je od dawna: rocznik 2003 wydał się nam kiedyś dość owocowy, nieco później też mimo, że doszły jakieś krzesane nuty; ostatnio (pionierska etykieta bodajże pierwszego rocznika!) urzekał nutami przypraw i ... buraczków! Dziwny jest ten świat win:-) 2004 nie próbowaliśmy, może pnwca zdradzi jaki to był rocznik, ew. napisze jak wyglądały warunki klimatyczne w tych latach dla winorośli (zgaduję, że 2004 był trudny). Dalej 2005 był dość klasyczny, jak porządny niemiecki Riesling;-) Próbował też go ducale i podkreślał rześkość. Ciekaw jestem bardzo opinii pnwcy o tych rocznikach Rieslinga???
wino6424#2562