Winnice Jaworek, Miękinia 2006 Dolny Śląsk Region Polska Riesling Alk: 11,70% Kolor: b Nr 6424 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
|
Inne od Winnice Jaworek, Mięki..: 2018 Dolny Śląsk Pinot Gris
Sur Lie 2018 Dolny Śląsk Riesl..
Pino Re 2017 Dolny Śląsk Pinot..
Roesler 2017 Dolny Śląsk Roesl..
2010 Dolny Śląsk Riesling
2009 Dolny Śląsk Riesling
2009 Dolny Śląsk Riesling
Rose 2009 Dolny Śląsk Pinot No..
2009 Dolny Śląsk Traminer
Feniks 2008 Dolny Śląsk Pheonix..
Rose 2008 Dolny Śląsk Pinot Noi..
2008 Dolny Śląsk Riesling
Ciemny Burgund 2008 Dolny Śląsk..
2008 Dolny Śląsk Pinot Noir
Cabernet/Merlot 2008 Dolny Śląs..
2008 Dolny Śląsk Chardonnay
2008 Dolny Śląsk Pinot Gris
2008 Dolny Śląsk Acalon
Niederschlesien 2007 Dolny Śląs..
2006 Dolny Śląsk Riesling
2005 Dolny Śląsk Riesling
2005 Dolny Śląsk Riesling
2005 Dolny Śląsk Rulaender
2005 Dolny Śląsk Pinot Gris
2004 Dolny Śląsk Auxerrois
2004 Dolny Śląsk Rulander 2004 Dolny Śląsk Pinot No..
2003 Dolny Śląsk Rulander
2003 Dolny Śląsk Riesling 2003 Dolny Śląsk Elbling 2003 Dolny Śląsk Riesling
2003 Dolny Śląsk Rulander
2003 Dolny Śląsk Riesling
| panowca (2009-01-17) Ocena: 0 Riesling 2006 Karta Wina
1.Opis wina – Ciężka zima poprzedzająca zbiór sprawiła ze owocowała tylko cześć parceli . Jednak naturalna selekcja pozwoliła zebrać grona o potencjale, który pozwolił pozostawienie w winie cukru resztkowego co sprawiło, że naturalna owocowość została wsparta subtelnymi nutami słodyczy. Unikalność dojrzałych owoców Rieslinga pozwoliła stworzyć wino o wyrazistych aromatach ananasa, jabłka, brzoskwini i limonki, pozostawiając wyraźną nutę kwasowości, tak unikalną przy tej odmianie. Bogactwo aromatów owoców zawartych pozwoliła na jego wczesną konsumpcję, a poziom kwasowości w tym roczniku daje szansę cieszenia się tym winem w przyszłości. Świetne na aperitif. Dobrze zbudowane przyjemne wino. Podawane na wstępie degustacji lub przed posiłkiem zawsze mile nastrajało próbujących.
Wygląd: klarowne, jasnozielona barwa, lekko perliste, Smak: orzeźwiające, delikatna słodycz i kwasowość, cytrusowe owoce, Aromat: lekki owocowy, cytrusowy
Zastosowanie kulinarne: aperitif, dodatek do białych mięs, delikatnych serów i chudych ryb
2.Twórcy wina – Lech Jaworek, Andrzej Krasowski, Krystian Krasowski, Tomasz Litwin ,Sabina Połońska, Grzegorz Nowakowski
3.Parametry wina - (klon BKS 68, zajmowany areał – 0,8 ha, podkładka Boerner, wiek krzewów w zasie zbiorów 5 lat) alk. 11,7%, cuk. reszt. 12,6 g/l, kwas. 7,5 g/l, kwasowość ogólna: 7,5 g/l, wydajność 60 hl/ha, Zabutelkowany: 10.05.2007, przechowywane w temp: 8 – 15 st. C
4.Osiągnięcia wina -
„Przewodnik po Winach Europy, Marek Bieńczyk i Wojciech Bońkowski „: trzy serduszka – wino prawdziwie dobre, interesujące
III miejsce w ocenie publiczności w czasie Święta Polskiego wina 2008 we Wrocławiu
II miejsce w ocenie sommelierów w kategorii win białych dojrzałych w czasie Święta Polskiego wina 2008 we Wrocławiu
I miejsce w ocenie komisji winiarzy w czasie Święta Polskiego wina 2008 we Wrocławiu
5.Ciekawostki o winie – Zbiór: 26.10.2006, ręczna selekcja owoców, delikatne prasowanie, Fermentacja w temperaturze otoczenia – 12-15 stopni - , trwająca 3 tygodnie, po zlaniu znad osadu dojrzewał, 5 miesięcy na osadzie w zbiorniku. Przeprowadzona fermentacja biologiczna w celu obniżenia kwasowości. Dojrzewanie w tanku ze stali nierdzewnej. Zlany znad osadu w celu przerwania fermentacji. Filtracja na płytach celulozowych i rozlew 9-10. 05.2007.
6. O winnicy – CHARAKTERYSTYKA WINNICY JAWOREK
Założona w 2001 roku winnica, ma w dniu dzisiejszym areał 22.85 ha. Zlokalizowana w dolinie Odry znajduje się w odległości 20 kilometrów od największej metropolii dolnego Śląska Wrocławia.
Na wysokości 109 m n.p.m została nasadzona winorośl szlachetna Vitis vinifera wraz z odmianami rezystentnymi zakwalifikowanymi do Vitis vinifera. W trakcie ośmiu lat istnienia winnicy dokonano selekcji odmian, klonów i podkładek, tak aby wybrać te, które charakteryzują się największą odpornością na warunki klimatyczne występujące w tym miejscu. W dniu dzisiejszym winnica obsadzona jest następującymi odmianami.
ODMIANY , KLONY
ODMIANA
KLON
Dunkelfelder
Schwarzriesling
Elbling
Spatburgunder – Pinot Noir
Rulander – Pinot Gris
Riesling
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Saint Laurent
Auxerrois
Blauer Burgunder – Pinot Noir
Portugieser
Dakapo
Phoenix
Regent
Cabernet Mitos
Monarch
Syrah
Merlot
Acolon
Cabernet Cubin
Cabernet Dorio
Gewurztraminer
Sauvigon Blanc
Dornfelder
Cabernet Dorsa
Bachus
Muscateller
Gruner Veltliner
Sylvaner
Kerner
Scheurebe
Riesling
Rulander Tokay – Pinot Gris
Zweigelt
Roesler
Gamay
Cabernet Carol, Carbon, Cortis
Fruhburgunder – Pinot Noir Precoce
brak
We 36 (Weinsberg 36)
Klon 4
Colmar 115
Colmar 53
BKS 68 (Bernkastel 68)
Klon 337
Gm 1+2 (Geisenheim 1+ 2)
K2
D 64
Klon 115
Fr 26 (Freiburg 26)
Klon 102
brak
brak
We 650 (Weinsberg 650)
brak
brak
klon 181
We 725 (Weinsberg 725)
We 675
We 775
klon 643, Fr 46-106 (Freiburg 46-106)
klon 242
brak
We 750
brak
Zehner RM 720
A1-2
klon 50
brak
JF 22, JF 66
klon 49
klon 457
A2-5, A2-3
K-1
klon 509
brak
klon 1729
Pierwszych nasadzeń dokonano w 2001 (Riesling, Elbling, Pinot Gris, Dunkelfelder). W kolejnych latach dokonywano kolejnych nasadzeń aż do uzyskania obecnego areału. Sadzonki pochodzą ze szkółek niemieckich, z Austrii oraz Francji. Wszystkie są szczepione na podkładkach: 5BB, SO4, 125AA, Binova, Boerner, Riparia Glorie. Część sadzonek szczepiliśmy na miejscu. Pierwsze nasadzenia prowadzone są w tzw. jednoramiennym Guyocie, w kolejnych latach wprowadzono nowy system prowadzenia – lira:
Rzędy Guyota maja rozstaw 2,20 m, rzędy liry 3 m, rozstaw miedzy roślinami wynosi odpowiednio 1,0 i 0,8 m. międzyrzędzia są obsadzone trawą, obecnie co drugi rząd został zaorany. Do walki z chwastami nie używamy żadnych herbicydów, usuwane są mechanicznie oraz ręcznie.
Winnica znajduje się na płaskim terenie, w części o nachyleniu 1-3 % ( około 109 m n.p.m.) ze spadkiem w kierunku zachodnim, w dolinie Odry, gdzie ze względu na dość wysoki poziom wód gruntowych teren został zmeliorowany. Nawadnianie winnicy nie jest konieczne.
Gleba w obszarze winnicy jest dość zróżnicowana, na głębokości około 50 cm rozpoczyna się warstwa mocno nieprzepuszczalna gliniasta, powyżej przeważają piaski, w zależności od parceli bardziej lub mniej zwięzłe. Odczyn gleby waha się w granicach 5,5, co wymaga wapnowania. Nad systemem ochrony czuwa fitopatolog, pełniący monitoring zdrowotności roślin. Najwięcej problemów sprawiają choroby grzybowe, przede wszystkim mączniak rzekomy, prawdziwy, Rejon nasadzeń należy do najcieplejszych regionów Polski, głównym zagrożeniem klimatycznym są przymrozki wiosenne z ostatniej dekady kwietnia oraz pierwszej dekady maja. Zbiory przypadają na październik, większość odmian zbierana jest w drugiej połowie miesiąca.
Winnica jest plantacją doświadczalną, której celem jest dobór odmian sprawdzających się w naszym klimacie oraz dobór odpowiedniego systemu prowadzenia, rodzaju podkładki. Na podstawie wzrostu oraz jakości eliminowane są odmiany sprawiające zbyt wiele problemów uprawowych (Muller Thurgau, Pinot Blanc, Dunkelelder, Saint Laurent). Ich miejsce zastępują odmiany sprawdzone. Nowe odmiany rezystentne są uprawiane pod kontrolą odpowiednich instytutów niemieckich.
W trakcie sezonu na winnicy pracuje 10 osób. W trakcie 8 lat winnica nabywa wiele nowoczesnego sprzętu pozwalającego na obniżenie kosztów oraz zmechanizowanie pracy. Obecnie na stanie są trzy traktory, opryskiwacz, glebogryzarka, kultywator, a maszyn stricte przeznaczonych do uprawy winorośli: odgławiarka, odchwaszczarka, głębosz, dwie platformy do zbiorów owoców i transportu do winiarni.
Więcej:
www.winnicejaworek.pl
biuro@winnicejaworek.pl sstar&let (2009-01-17) Najbardziej spodobała mi się nazwa klonu - BKS:-) A serio to co to jest podkładka Boerner, zgaduję, że jakaś amerykańska, tak? Jakie są inne? Czemu akurat taka? Wracając do samego wina - śledzimy je od dawna: rocznik 2003 wydał się nam kiedyś dość owocowy, nieco później też mimo, że doszły jakieś krzesane nuty; ostatnio (pionierska etykieta bodajże pierwszego rocznika!) urzekał nutami przypraw i ... buraczków! Dziwny jest ten świat win:-) 2004 nie próbowaliśmy, może pnwca zdradzi jaki to był rocznik, ew. napisze jak wyglądały warunki klimatyczne w tych latach dla winorośli (zgaduję, że 2004 był trudny). Dalej 2005 był dość klasyczny, jak porządny niemiecki Riesling;-) Próbował też go ducale i podkreślał rześkość. Ciekaw jestem bardzo opinii pnwcy o tych rocznikach Rieslinga??? wino6424#2562 |