deo (2009-01-23) Ocena: 6 Winkl jak to Winkl. Klasa sama dla siebie. Czysty, skoncentrowany, mineralny. Obok stoją mniej udane, chociaż nie wszystkie słabe egzemplarze: CdR z Auchana za 14 zł - nie opłaca się, (3+), Weingut Caspari Riesling Classic Bela 2004 - halbtrockene wunderwaffe znad Mozeli(6), Mandrarossa Bendico 2005 od Settesoli - rozczarowanie, lubię te proste południowe wina od wielkiej spółdzielni, ale to akurat nie dało rady. Słabe aromatycznie przede wszystkim (5) i w końcu chilijski Chilijczyk od Konrada - kupaż bordosko - rodański: cabernety z syrah. Efekt zachęcający, zapachowo i smakowo dominuje syrah, całość zgrabnie złożona i wielce pijalna. Sławek twierdzi, że Leyda produkuje niektóre wina w europejskim stylu, ale to raczej nie o to wino chodziło (6). @deopol
sstar&let (2009-01-23) Sławkowi o to wino chyba też raczej nie chodziło, choć to duża rzecz i chluba. Niestety znikła równie szybko z naszego rynku jak się pojawiła. Wracając do winkla (głowę dałbym, że jest gdzieś w bazie) to z za niego można zobaczyć inne wino z tejże spółdzielni... wino6443#2707
sstar&let (2009-01-23) Cóż za ordynarny lans własnej firmy importerskiej;-) Napisz może coś więcej o ... płynie do mycia naczyń jaki stosujesz, może też coś o tej Mandarossie - to Nero czy Nerello? Czemu niedobre? Gdzie je kupiłeś? Możesz napisać mi to na maila, jeśli się boisz że inny importer podprowadzi Ci to cenne źródło słabych sycylijskich win, wiesz sam jak jest, tu jest dżungla;-) wino6443#2708
deo (2009-01-23) spoko, w dżungli czuję się jak w domu :-)
tu parę szczegółów na temat wina Bendico - jeśli za dużo, to wytnij:
Vendemmia: 2005
Altidudine vigneto:250 - 300 mt s.l.m
Densità di impianto:3800-4000 viti/ha
Sistema di allevamento:Spalliera semplice
Sistemi di potatura:Guyot - cordone speronato
Resa :85 ql/ha
Vendemmia:Manuale
Uve:60% Nero D' Avola - 30% Merlot - 10% Syrah
Le uve vengono diraspate, pigiate delicatamente
e vengono poste a macerare in serbatoi in largo
diametro inox, per 10-12 giorni a temperatura controllata di 25-28 c con rimontaggii giornalieri e due di delestages.
La pressatura viene effettuata dopo la svinatura mediante presse soffici con la separazione dell' ultima frazione di mosto. Successivamente il vino viene messo ad affinare i barriques di legno francese (ALLIER) per circa 14 mesi
Wino (a może tylko ta butelka) było po prostu słabe aromatycznie, zarówno w nosie jak i w ustach (lekki aromat pilota do telewizora Samsung i filiżanki Rosenthala z linii Maria Weiss). A szkoda, bo gęstość i faktura w porządku. Piłem lepsze Nero d'Avola.
Co do Deopolu to jest to mój główny dostawca i pomimo tego, że stosuje sprzedaż bezpośrednią i, kierowany niskimi pobudkami, chwyta się wszelkich możliwych niegodziwych sztuczek żeby mi wcisnąć wino, zamierzam przy nim pozostać :-))
Płyn do mycia naczyń Frosch pochodzi z Auchana i polecam go każdemu (przyjemny mydlano - owocowy nos, jabłka, cytrusy, trochę limonki i kory wierzbowej, w ustach pełne, z trwałą pianą, finisz po prostu zdumiewający pomimo słabych garbników, niebywała skuteczność - ocena 8) wino6443#2710
sstar&let (2009-01-23) Deo! Sprawiasz, że dzień zaczynam z uśmiechem na ustach. Teraz też już rozumiem, skąd się bierze piana na ustach niektórych forumowych pieniaczy - biorą Twoje słowa zbyt dosłownie, za dużo Froscha! wino6443#2714
sstar&let (2009-11-08) Kellerei Terlan zmieniam na Terlano, choć pełna, włoska nazwa producenta brzmi: Cantina Produttori Terlano. No ale w kupie cieplej, winom rzecz jasna;) Dopisałem też szacunkową cenę wina tamże, w lepszym winnym świecie. wino6443#11901
star (2011-04-08) Szparagowe szaleństwo w Südtirol - Alto Adige już się rozpoczęło, przynajmniej na FB;-) U nas jeszcze chwila chyba? wino6443#27823