Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Aperol Fratelli Barbieri

Włochy

Alk: 11,00%
Kolor:
Nr 6471
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Fratelli Barbieri:

rurale (2009-02-02) Ocena: 8
Wiem, że zhańbiłem dobre imię pijących wino. Tych, których wino uszlachetnia. Ja zrobiłem rzecz straszną. Zmieszałem wino z innych alkoholem. W tym roku nauczyłem się pić (potem też przygotowywać, bo to łatwe) coś co nazywa się powszechnie Spritz Aperol. Powszechnie, bo podaje się ten drink praktycznie w każdym barze w Dolomitach, ale podejrzewam że nie tylko (zasięg jest ogólnokrajowy). Jak zwykle o najfajniejszych rzeczach muszę dowiedzieć się jako ostatni:) Rzecz znakomita, bo odświeżająca, ładnie wygląda, pachnie i jest poco alcolico. Świetne aperitivo. Przepis na spritz jest na kontretykiecie każdej flaszki Aperolu (w zależności od pojemności butelka kosztuje 8-10 euro). Wystarczy do szklanki/kieliszka wlać dwie części Aperolu, trzy części wina musującego, uzupełnić wodą gazowaną, kilkoma kostkami lodu i fragmentem pomarańczy. I gotowe. A propos spumante użyłem brutu zrobionego z muller-thurgau przez gigantycznego trydenckiego producenta firmę Cavit. Duża butelka kosztuje 5 euro w supermarkecie. Polecam.

mkonwicki (2010-01-17)
Jeszcze nie wszystkie, ale wkuwam, jestem przy C. Tak serio, to dobre rozwiązanie, tylko muszę się przyzwyczaić.
wino6471#14382

sstar&let (2010-03-01) Ocena: 7
Długo zbierałem się z napisaniem tej notki. W końcu z sukursem pośpieszył Deo cytując coś co wspaniale pasuje do ww trunku: Zapach lekko owocowy, ziemisto-błotny, przykry. Oczywiście nie ma to nic wspólnego z wrażeniem czystości jakie odczuwałem po spożyciu, a z nazwą i płonnymi oczekiwaniami po lekturze etykiety. Dodam, że nie jest to może wódka łącka od małego producenta, a wprost przeciwnie, bowiem pochodzi od wielkiego gospodarza, który mnie nią raczył i któremu dziękuję w prostych słowach: Dzenks Joł! @Daleko od szosy


wino6471#15471

mikpaw (2010-03-03)
Z tym zapachem, to chyba pomyliłeś kieliszki i opisujesz "Wyborową". W notatkach, które zostawiłeś, jest napisane, że "pachnie ładnie", cokolwiek to znaczy ;)
wino6471#15513

sstar&let (2010-03-03)
Pewno znaczy to dokładnie tyle co napisałem:) A wrażenia coraz bardziej mgliste. Jak napisałem, że ładnie to pewno sklepem obuwniczym zajeżdżało, jak grappa;)
wino6471#15514

sstar (2010-06-06)
Naczelny przetarł piwną ścieżkę, więc mogę nią śmiało iść naprzód. W Air Canada piwo (jakie takie) bywa lepsze niż wino.
wino6471#18232

sstar (2010-07-15)
No comments. Z FB.
wino6471#19045

sstar (2010-07-16)
Trudne wybory. To nie polityka;)
wino6471#19079

sstar (2010-09-07)
Piwa z browaru Amber, lepsze niepasteryzowane Żywe, choć i Remus spodoba się, bo delikatny niesłychanie. Deo stawia zaś na Browar Czarnków, to pewno już inna liga, euroliga.
wino6471#20412

star (2010-12-06)
Sstare czasy...
wino6471#23317

star (2010-12-27)
W nowym roku niech moc będzie z wami.
wino6471#24027

rurale (2011-08-31)
Niezłe piwo. Pomarańczowe:) Niektórzy krytycy wina, brną dalej w herbatę i wodę, inni pchają się w inne kategorie alkoholi. Ci to mają zdrowie:) Whitstable Bay poleca Andrew Jefford. Ja również polecam, bo naprawdę dobre. Zamawiałem w pubie w Dublinie. - Masz świadomość że to brytyjskie piwo? - uprzedzono mnie lojalnie zza baru. Wstyd przyznać, ale nie miałem:) Mimo to łomotu udało mi się uniknąć.

U nas sprzedaje je Cavist. Przynajmniej tyle wynika z gugla.
wino6471#33036

star (2011-08-31)
Piłem cytrynowe, też dobre. Nie pamiętam kto to robi, pamiętam, że w Białogórze je kupiłem, mają tam całkiem dobry wybór przeróżnych piw. Wiadomo, Warszawa;-)
wino6471#33041

trójmiasto (2011-11-30) Ocena: 8
Aperol jest dostępny w Gdańsku, Gdyni i Sopocie. Lista restauracji i sklepów znajduje się na stronie: http://aperol.outsourcingmarket.pl @Aperol-Polska


wino6471#36504

star (2013-02-20)
Nie wiem co to za drink, ale wygląda smakowicie. Foto zapożyczone za zgodą Tomasza Papugi, autora zdjęcia. Więcej jego fotek w tematyce kulinarnej na jego stronie (pralinka) TapFoto.pl.
wino6471#46874