mdcc (2009-03-06) Ocena: 7 Początkowy nos maślany, chlebowy i waniliowy ustąpił miło i elegancko nutom owocowym z dominującą śliwką (mirabelka a nie suszona jak z shiraz) i gruszką (a tu dla odmiany nic nie dodam bo nie mam pomysłu). Morelino odgrażał się, że butelkę kupi ale kupiłem ja, a ponieważ była chyba ostatnia to możecie już mi zazdrościć :-()! Ocena 6/7. Przed degustacją skonsumowaliśmy trzymające formę ślimaki. Po degustacji dopadliśmy kurczaka ze szpinakiem i orzeszkami pini (jak dla mnie trochę za suchy, choć koncepcja ciekawa) oraz cielęcine z szynką parmeńską (wyjątkowo mi smakowało - wyjątkowo bo nie lubię dań słonych a te z szynką parmeńską najczęściej takie są). @101win
sstar&let (2009-03-06) Piękne zdjęcie:-) Jak zajrzysz do odnośnika poniżej to zobaczysz, że też próbowałem Meursault od Leroy (chyba inne bo cru, ile Twoje kosztowało), ale rocznik 2000 i jakoś nie do końca mnie on przekonał. Warunki jednak były wtedy w Cave Bossetti bojowe. Nie było czasu aby się nad tym winem szczególnie rozczulać. A jak walory smakowe Twojego Meursault (mojewino ... twojewino:-) wino6601#3858
mdcc (2009-03-06) Cena to ok 250 PLN. Twoje było z konkretnego kawałka a to jest szerokoapelacyjne //fajne słowo , nie? - lepsze niż zlewkowe :-) //. Oba są chyba z nieswoich gron/win (tak rozumiem negociant'a - nie wiem czy słusznie). wino6601#3866
sstar&let (2009-03-06) Chyba dobrze rozumiesz kupiecką naturę! Ma ona też swoje parcele w Cote de Nuits rokrocznie bardzo dobrze notowane w Revue du Vin, ale to już inna bajka, także cenowa. Cenę dopisuję! wino6601#3867
sstar&let (2009-03-06) A to moje Premier Cru Genevrieres można sobie obejrzeć tu. Ważne, że jest górne i dolne:-) wino6601#3871
mdcc (2012-07-20) Ocena: 7 Wypita niedawno druga butelka w całości potwierdziła słowa miszcza (czyli mnie)... mirabelki, miód i pychota (żeby było jednak jasne: to wino to prosta przyjemność, intelektualistów nie powali) wino6601#42641
star (2012-07-20) Warto przejrzeć stronę Weimax, o Madame poczytać, ale także w kontekście pytań Dzidka o dobre burgundy. Mocne nazwiska tam padają: Frederic Esmonin, Louis Latour, Domaine Leroy, Hubert de Montille, R. Dubois Burgundy, Charleux in Maranges, Mouton Givry. Chanson chyba też? wino6601#42648