mamiki (2009-03-13) Ocena: 6 Jedno z win regionu Tokajskiego podczas degustacji importera - Skład Win Sokołowski - w sklepie Smak Południa. Znalazło się ono pomiędzy jednoszczepowymi winami Tokajskimi a Tokajami 3 - puttonów. I znalazło się znakomicie.
Dobrze zbudowane wino o mocnym "kręgosłupie", przyjemnie osadzona słodycz. W zapachach i smaku miód - coś korzennego - owoce, ale raczej suszone.
Kwasowość znajduje się ale w oddali co dobrze komponuje ze słodyczą. Zakończenie długie. Bardzo fajna pozycja z Dereszli. Co prawda cena mogłaby być niższa ale no cóż. Za przyjemości trzeba płacić. @Smak Południa
enokonkwista (2012-03-12) Dobra wiadomość dla smakoszy tokaju to wino jest teraz na promocji w Auchan z 50 zł na 25 zł. Leży już dość długo ale wczoraj wypiłem trzyma się dobrze. wino6633#39171
marwin (2012-03-12) @enokonkwista. W którym Oszołomie jest ta promocja, bo we Wrocku nie widziałem, ani żadnym innym, a trochę tam bywam. Najczęściej widziana cena na to wino, to pomiędzy 43 a 47zet. wino6633#39181
enokonkwista (2012-03-13) W Częstochowie i jest nadal plus jakiś sauternes za 30 zł. wino6633#39197
marwin (2012-03-16) @enokonkwista. W Częstochowie byłem, furmint od Dereszla zakupiłem. Jako rzekłeś po 25zet. Soterna sobie odpuściłem. Dzięki za informację. wino6633#39269
marwin (2012-04-10) 2007r tego wina widzę słabo. Jest miód, suszone jabłka, może morela, kwiaty, zioła, delikatna słodycz, słaba kwasowość, krótkie. I nie doszedłem, co jest tego wian kręgosłupem. Może jednak jest tak bardzo subtelne, że moje nos i usta nie poznały się na nim ? Do świątecznych mazurków jak zwykle najlepiej sprawdził się wytrawny riesling. wino6633#39937
star (2012-04-10) Dziwne dość połączenie? Czemu wytrawny, a nie słodyczą zabarwiony? wino6633#39939
marwin (2012-04-10) @star Mazurki jadane w naszej rodzinie to smaki: cytrynowy, pomarańczowy, jabłkowy. Ponieważ do smażonych owoców dodawany jest cukier, kwasowość rieslinga bardzo ładnie wydobywa ją z owoców ponownie, nadając całej kompozycji pewnej lekkości, co przy dość suchym i gęstym cieście, bardzo się przydaje. Słodkie wina zazwyczaj są przygniatane przez owoce, (smażone są ze skórkami), a samo ciasto wydaje się jeszcze "cięższe". Oczywiście cały czas mówię o mazurkach, które jada się u nas. wino6633#39945