marzena_84 (2009-05-09) Ocena: 8 Pilam 2005. Intensywny zapach owocòw lesnych.Smak dosc pelny z powodu cabernet, czuc troche czeresni bo merlot dodaj miekkosci ale nawet tten maly procen sangiovese dodaje struktury i sprawia ze wino jest bardziej suche. Tanine czuc bo to mlode wino. Moim skromnym zdaniem za pare lat bedzie ono jeszcze bardziej pelne i badziej lagodne.
Ma dlugi mily ( cieply )koniec. To bolgheri superiore takie samo jak Sassicaia i szczerze mòwiac bardziej mi smakowalo od Sassicaii. @Enoteca di Piazza
marzena_84 (2009-05-04) Sorry znalazlam tylko takie zdjecie ja pròbowalam 2006. wino6981#5881
marzena_84 (2009-05-04) A co do Biondi Santi 2004 to jeszcze nie próbowałam jak na razie mamy w degustacji 2003, ale niedługo będziemy próbować 2004 to chętnie napiszę.
Mam tylko pytanie: ja wiem, że 2003 rocznik dostał tre bicchieri, a nie 2004. wino6981#5883
sstar&let (2009-05-04) To było chyba tak: podczas degustacji wina prezentowały osoby nagrodzone Tre Bicchieri przez Gambero Rosso... a jakie wina zaprezentowały to już chyba był ich wybór, mylę się? wino6981#5884
marzena_84 (2009-05-04) pyknelam fotke pròbowanego wina.
sstar mozesz wybr4ac ktòra ci sie bardziej podoba i jedna wyrzucic. wino6981#5889
wein-r (2009-05-04) I Marzena_84 ma rację i Sstar. To było Greppo 2004, tak więc w doborze win przez producentów (importerów) było wiele (za dużo) dowolności. Jak to mówią " takie jest c'est la vie!" ;-). Sassicaia 2005 była. Barolo Cannubi od Michele Chiarlo 2004 nie było - były inne, a od Gai też tylko to co importer miał na stanie lub co chciał wystawić. wino6981#5894
sstar&let (2009-05-04) Generalnie fotek nie wyrzucam... ale gdy już nadejdzie taka potrzeba to... najpierw muszę je mieć;-) Marzeno czy wysłałaś je na mejla? A może dorzuć je tu w załączeniu do komentarza.. wino6981#5895
sstar&let (2009-05-04) Wrzuć Drogi Wein-erze może jakieś wino od Gaji? U mnie w piwniczce chłodzi się (zimno dziś mamy we Wrocławiu) jego jakieś podstawowe Nebbiolo więc ciekawym:-) PS. A jak już się poprawiamy to: "takie jest vie" albo "c'est la(e) życie", choć to drugie zgrabniejsze chyba;-) wino6981#5896
marzena_84 (2009-05-04) wino6981#5901
sstar&let (2009-05-04) Dodałem ale jako nową notkę... niech się mnożą, a co;-) Dzięki Marzeno za fotkę! wino6981#5905
marzena_84 (2009-05-04) nie ma za co. Tylko teraz musisz dodac w sektorze Toskania nowy typ wina :
Bolgheri
:-) troche ci daje pracy! wino6981#5907
wein-r (2009-05-04) Nie, nie, nie!!! Tak miało być właśnie - "takie jest c'est la vie!". Taki śmieszny tekścik... Wojtek Mann mawiał "tempus fugit a czas ucieka". Jak mawia "nasz" hydraulik - tak coś w podobie. Ale poprawiaj mnie Sstar, poprawiaj ;-). W ogóle zachęcam wszystkich do poprawiania (mnie...) ;-)))!!! wino6981#5918
sstar&let (2009-05-04) @Marzena: ja wiedziałem, że tak będzie;-) Voila! Bolgheri już jest:-) A co do poprawiania, to najwięcej roboty mam w zakresie poprawiania... własnych notek. Te historyczne to po prostu bełkot, masakra po prostu, polszczyzna-obczyzna, że aż się boję do nich zaglądać:-) Powolutku... Rome wasn't built in a day, a we dwa też nie;-) No to może jeszcze jeden odnośnik o Claudio i Marii. wino6981#5921
peyotl (2009-05-06) Czy ktoś wie, czy Greppo na GR było Reserve czy Annata?.... 3 minuty później - juz wiem! Annata (2004), bo Reserva była ostatnio z 2001. wino6981#6018
sstar&let (2009-05-07) No może ktoś wrzuci wreszcie tę notkę o Greppo, nie ma się czego bać... wino jakich tysiące;-) O samej degustacji dość oszczędnie pisze Pan Tomasz Prange-Barczyński. Pewno w regularnym Magazynie Wino dowiemy się nieco więcej. wino6981#6032