peyotl (2009-05-13) Ocena: 6 Dojrzewa w wielkich (wg. www - 50 hektolitrów) bekach z dębu sławońskiego i to mu wychodzi na dobre, aromaty beczkowe są stonowane. Porządnie zrobione Nero, z nutą anyżku wśród leśnych owoców, z dobrą równowagą. Serwował sympatyczny pan Elvio Mobili, szef sprzedaży firmy, tylko nie wiedzieć czemu podał mi, że beki mają 2 tys. litrów... Importer i cena nieznane (jeszcze go nie ma w PL).
peyotl (2009-05-13) wino7020#6164
gp (2009-05-13) Importerów to Cusumano ma w Polsce. Nie jednego chyba zresztą. Przewijało się przez ofertę kilku na przestrzeni lat. Ceny Sagana to od 85 do 130 PLN w zależności od miejsca. wino7020#6165
gp (2009-05-13) No i o ile pamiętam, to na Sstarwines już całkiem sporo win od Cusumano jest, ale wpisałeś jako producenta "Sagana" a to nazwa wina. ;-) wino7020#6166
sstar&let (2009-05-13) Poprawiłem producenta - wina powinny się pojawić:-) Zachęcam do korzystania z przycisku dodaj podobne po wcześniejszym namierzeniu jakiegoś wina od danego producenta np. przez poszukaj wina. wino7020#6169
peyotl (2009-05-14) Wpisałem jako producenta Cusumano, a nazwę wina - Sagana. Najlepsze życzenia 4 all. wino7020#6184
peyotl (2009-05-14) Rzeczywiście, B-B podają 3 importerów - 101, Vinoteka13 i Vin de Siecle. W broszurce z Gambero żadnego nie wymieniono i poszedłem na łatwiznę... wino7020#6217
temi (2014-11-19) Jak kogo interesuje, to w Vitkacu 2006 przecenione ze 140pln o 30%. Sprzedawca gotów był oddać w dobre ręce (czyli moje) nawet praę złotych taniej czyli za 100 pln. Ale się powstrzymałem. wino7020#51463
temi (2014-11-19) O żesz Ty, Wein-er! No masz rację! Nawet gorzej - 98pln. Znaczy, chcieli mnie orżnąć na 2 pln. No to w sumie się cieszę, że nie wziąłem. Za to Catullo od Bertaniego za 32pln i owszem, a Le Clos du Caillou Châteauneuf-du-Pape Les Safres 2010 za 90 pln tym bardziej ;-) wino7020#51467
temi (2014-11-19) ChdP Blanc wino7020#51468
star (2014-11-20) Zarówno obfitsze marsanne, jak i roussanne z nerwem, warte są uwagi, choć to nie wszystkie odmiany jakie występują w chdp blanc, ciekawe co mieszają w białym hermitage np. takiego Chave'a. Roussanne? wino7020#51471
temi (2014-11-20) Pudło Starze: chociaż do białego ChdP dopuszcza się aż 13 odmian, ale akurat marsanne wśród nich nie ma. A są to (w porządku alfabetycznym, bo ja lubię porządek alfabetyczny ;-)): bourboulenc, cinsault, clairette, counoise, grenache, mourvèdre, muscardin, picardan, picpoul, roussanne, syrah, terret noir i vaccarèse.
wino7020#51474
star (2014-11-21) Widzę, że słabo studiujesz Winicjatywę. A gdybyś przeczytał artykuł Izy Kamińskiej (pralinka) o cyt. : 9 rzeczy o Châteauneuf-du-Pape… czyli o Nowym Zamku Papieża, to byś się nie wygrłupiał pisząc takie dyrdymały. Prosto ze źródła płynie ta wiedza: Czerwone Châteauneuf-du-Pape to głównie grenache. Ten odporny na upał i wiatr, krzepki szczep stanowi kręgosłup win tej apelacji, nadaje im strukturę i odpowiada za ich długowieczność. Zazwyczaj dodaje się do niego mourvèdre, syrah i cinsault. Rzadsze białe Châteauneuf-du-Pape powstaje z bourboulenc, clairette, grenache blanc, picardan, piquepoul i roussanne. W sumie do produkcji win w tej apelacji dopuszczonych jest 13 szczepów. Jak widzisz roussanne jak najbardziej:-) wino7020#51483
star (2014-11-21) Co do Marsanne (dla niezorientowanych wym. mar...zan, dla odmiany - rusan) to miałeś oczywiście rację! Doczytałem i w pierś się uderzę, ale najchętniej nie swoją, bo jednak blanc de noirs to nie w chdp, a raczej w szampanach;-) Tak więc białe ChdP nie robi się z czerwonych odmian i zostaje sześć z pewnością nie do brydża;-) Nawet głupia Wiki (pralinka) to wie:
White Châteauneuf-du-Pape is produced by excluding the red varieties and only using the six permitted white varieties. The white varieties account for 7 percent of the total plantation according to 2004 statistics, and a portion of the whites grapes are blended into red wines, which means that white wine production only accounts for around 5 percent of the total. In white Châteauneuf-du-Pape, Grenache blanc and Roussanne provides fruitiness and fatness to the blend while Bourboulenc, Clairette and Picpoul add acidity, floral and mineral notes. The style of these wines range from lean and minerally to oily and rich with a variety of aromas and flavor notes--including almond, star fruit, anise, fennel, honeysuckle and peach. A single varietal, Roussanne, that is matured in an oak aging barrel, is also made by some estates. Most whites are made to be drunk young. Some white Châteauneuf-du-Pape are meant to age and tend to develop exotic aromas and scents of orange peels after 7-8 years. Rosé wines are not allowed within the appellation.