Aszu 6 Disznoko 2005 Tokaji Minosegii Węgry Furmint 60% Harslevelu 28% Oremusz 10% Muscat de lunel 2% Cena: 251 Alk: % Kolor: s Nr 7042 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
|
Inne od Disznoko: Szaraz 2010 Tokaji Furmint
Late Harvest 2007 Tokaji Furmin..
Szaraz 2007 Tokaji Furmint
2007 Tokaji Harslevelu
Dry 2005 Tokaji Furmint
2003 Tokaji Furmint
Szamorodni Szaraz 2003 Tokaji ..
Feledes 2003 Tokaji Furmint Feledes 2003 Tokaji Furmint Hattyus Aszu, 5P 2002 Tokaji F..
Mandolas 2001 Tokaji Furmint Mandolas, Feledes 2001 Tokaji F.. Feledes 2000 Tokaji Furmint Szamorodni, Edes 2000 Tokaji Ha.. Szamorodni, Edes 2000 Tokaji Ha.. Szamorodni, Edes 2000 Tokaji Ha.. Szamorodni, Edes, 2nd 2000 Toka.. Szamorodni, Edes 2000 Tokaji Ha.. Aszu, 5P 2000 Tokaji Furmint, H..
Aszu, 6P 1999 Tokaji Furmint
Aszu, 6P 1997 Tokaji Furmint
Aszu 5 1995 Tokaji Furmint 60%,.. Aszu, 6P 1993 Tokaji Furmint
Aszu 5, 2nd 1988 Tokaji Furmint,.. Aszu 5, 2nd 1988 Tokaji Furmint..
| honey (2009-05-19) Ocena: 7 Mój faworyt z degustacji Tokaj Renaissance. Ciekawy bukiet, zrównoważona słodycz i naprawdę nie wiem dlaczego spytany o nie Samuel Tinon, powiedział, że "nie po to przyjechał na Węgry, że robić wina z Bordeaux". Nie żebym dużo saterniaków wypił, ale jak dla mnie Disznoko ma wyraźną kwasowość, której nie sposób pomylić z Sauternes. Aszu 5p 2005 Tinona było rzeczywiście trochę inne, ale reszta była bardziej ulepkowata i mniej kwasowa, przez co mniej porywająca (roczniki głównie 2005, więc może za wcześnie, żeby cokolwiek mówić). Moje prywatne honorable mentions: Royal Tokaji Wine Co 6putt Szt. Tamas 2005, Patricius 6putt 2005. @Dom Wina sstar&let (2009-05-19) Pamiętam dwa roczniki Disznoko 5P czy 6P, rocznik 1999 - pijalny właśnie dzięki świeżej kwasowości oraz skoncetrowany ale nieco ulepkowy 2000 - niepijalny;-)
Nie ma co się mądrzyć - lepiej zajrzeć za alkowę;-) wino7042#6329 sstar&let (2009-05-19) Dopiszę importera i cenę choć póki co rządzi rocznik 1999 (i bardzo dobrze bo to świetne wino nie tylko wg mnie ale i wg Dekantera) i tego właśnie wina te dane dotyczą. wino7042#6330 honey (2009-05-19) Cholera, mam w domu 5p z 2000 r. Kupiłem bo kiedyś wyczytałem, że to też niby dobry, a może nawet lepszy (5 vs 4+) niż 99 w Tokaju. Czy jeżeli chodzi o ulepek, to z wiekiem się cokolwiek zmienia, czy wręcz przeciwnie? :) wino7042#6341 sstar&let (2009-05-19) Może i lepszy. Wina są może bardziej skoncentrowane. Ale na przykładzie Disznoko widać, że czasem bardziej słodkie, co może niestety męczyć. Tak z czasem wina słodkie zyskują na elegancji i delikatności. Tak przynajmniej było z Muscatami z Samos. Warto poczekać! Choć jeśli go nie ma to kwas się raczej nie urodzi:-( wino7042#6342 sstar&let (2009-09-20) W "1001 win" polecają właśnie rocznik 1999 tegoż trunku (w Winach Europy sympatyzują też z 2000, dla mnie różnica między tymi rocznikami to przepaść: jakby porównać zwiewną baletnicę z jakimś kulturystą, nie pytajcie co wolę;-). Piszą tam też, że Disznoko znaczy "Rock of the Wild Boar" czyli "Dzicza (znaczy od dzika miało być) skała". Najstarsza lista na której pojawiła się ta posiadłość jako klasyfikowana winnica pochodzi z 1730 roku i jest autorstwa Matyasa Bela: "Life of the peoples of the Hungary around 1730." A rocznik 1999 Aszu 6P ma 170g/l cukru i 12g/l kwasu stąd ta zwiewność, która uwodzi (no chyba się przyznałem w końcu, że nie lubię kulturystyki;-). wino7042#9683 honey (2009-09-27) A tak się zastanawiam, czy przypadkiem oni tych putonów nie wprowadzili właśnie po to, żeby mieć dywersyfikację ulepkowatości? Jak 6p jest przesłodzone, to piją sobie po cichu 5, 4, a 6-tki na eksport i wmawiają, że tak ma być... wino7042#9965 peyotl (2009-09-27) Pamiętam, że 5 wydała mi się mniej słodka od 6,(Salon Domu Wina w 2008). wino7042#9975 honey (2009-09-28) Ale o którym roczniku mówisz? wino7042#9979 peyotl (2009-09-28) 2005 wino7042#10005 |