rurale (2009-05-31) Ocena: 6 Nie miałem nadzieji. Kiedyś próbowałem mierzyć się z Montefalco od Arnaldo i przegrałem. Nie przebiłem się przez mur kwasu. Odbiłem się jak od ściany. Teraz kupiłem to podstawowe wino od Caprai, żeby utwierdzić się w przekonaniu że miałem rację. Bzdura. Ślicznie się otwiera, rozwija, równoważy. Żadnych ozdobników, kuriozalnej beki, nieśmiesznej komedii. Tylko wino. Przestałem w nie wierzyć zanim spróbowałem. Niepotrzebnie. Mała butelka, ale frajdy, pełna fura. @Dekanter
star (2012-11-20) Umbria. Joasia Cisłowska debiutuje (pralinka) z wdziękiem. Jak przeczytałem początek (Umbria poza czasem. Zupełnym przypadkiem znalazłam się w miejscu, w którym czas nie istnieje. Nie ma dni tygodnia ani pór dnia, życie toczy się poziomo, bez podziału na dzień i noc.) to mimo, że myśli Deo (Od razu pomyślałem sobie, że biedną kobietę zamknęli w ciemnej piwnicy.) nie są moimi myślami, to jednak też mi się jakoś piwnicznie skojarzyło, pionowe i poziome korytarze jako żywo. Sytuacja bez wyjścia. Chyba, że droga prowadzi do Sieny, a z komentarzy na WI można wyczytać (pralinka) że droga do Sieny przez Umbrię prowadzi. Zdjęcie z FB. wino7061#45428
star (2012-11-28) Introductory Sommelier Certificate. Tak możemy się od niedawna zwracać do Asi Cisłowskiej. Zdała (pralinka) ! Bravo girl! Do Master Sommelier jeszcze pewno długa droga. Egzaminy organizuje (pralinka) CourtofMasterSommeliers.org. Asia klaruje. Court of Master Sommeliers od lat realizuje swój autorski program. Pierwszy egzamin na Mistrza Sommelierów odbył się Wielkiej Brytanii w 1969 roku. Dzisiaj mistrzów jest zaledwie 200, czyli prawie o połowę mniej niż Masters of Wine. Egzaminy łatwe nie są, o czym przekonałam się niedawno na własnej skórze w Salzburgu. Niezależnie od stopnia posiadanej wiedzy i wcześniejszych kwalifikacji, zaczynamy od kursu podstawowego – Introductory Sommelier Certificate. Zapomnijcie o komfortowych warunkach serwisu. WI/ Ronan Sayburn. wino7061#45567