Blanc Pescador Cavas de Ampurdan Cava DO Hiszpania Macab 50-60% Parellada 20-25% Xarel.lo 20-25% Cena: 18 Alk: 11,50% Kolor: m Nr 7114 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
Inne od Cavas de Ampurdan:
mkonwicki (2009-06-13) Ocena: 4 Lekko musujace, zdecydowanie wytrawne, wysoka kwasowosc, ale zupelnie niczym nie podparta, pusto, wykrecajaco, nieciekawie, troche jablek.
sstar&let (2009-06-05) W jakim regionie powstaje to wino? Wpisałem Cava, ale chyba niezupełnie. Choć z drugiej strony to dość duży region, prawie cała Katalonia. Czy jest jakiś związek z Cestillo Peralada? wino7114#6822
mkonwicki (2009-06-05) No wlasnie nie wiem. Wydaje mi sie, ze to jakas zlewka jest. Tu jest wszystko czego mozna sie na ten temat dowiedziec na stronie, czyli niewiele. W notatce z butelki mam spisane dokladnie tak:Blanc Pescador. Vine de aguja de fermentacion natural. 11,5%. Cadelamsa. Nie znam sie, nie wiem co to Cadelamsa. wino7114#6862
wein-r (2009-06-13) O! Ja też tak chcę! Też chcę umieć cofać się w czasie! Nawet te 8 dni... Szanowni niech zdradzą sekret? wino7114#7092
wein-r (2009-06-13) O! Ja też tak chcę! Też chcę umieć cofać się w czasie! Nawet te 8 dni... Szanowni niech zdradzą sekret? wino7114#7093
mkonwicki (2009-06-13) Wrzualem wakacyjna porcje okolo 30 win, nie chcialem zeby pojawily sie wszystkie na raz na glownej stronie, wiec roznym winom dawalem rozne daty z wyprzedzeniem (wina wakacyjne plus inne beda sie tym sposobem pojawiac do konca miesiaca codziennie po 1-2 sztuki na dzien). Komentarz zostal dorzucony pozniej, ale teraz wino wskoczylo na glowna strone dzieki dacie przy nim. Stad to zakrzywienie czaso-przestrzeni. wino7114#7096
sstar&let (2009-06-13) Czasami mamy pralinki, a czasami dla równowagi pojawiają się notki z przyszłości;) Biodynamika pełną gębą... ot i co;)
PS. A do wstawiania notek z datą z przyszłości gorąco zachęcam... szczególnie przy hurcie! No bo kto dałby radę przeczytać od razu 30 notek o winach z Teneryfy;) wino7114#7099
mkonwicki (2009-06-13) Przeczytac ktos by dal rade, balbym sie o wzrok po zobaczeniu tylu biodynamicznych fotek "ostrych inaczej". wino7114#7104
rurale (2009-06-14) Bardzo lubię Pescadora. Czasem. Wszystko racja - perliście, kwasowo, pusto. Na pewno nieciekawie, ale za to zabawnie, przyjemnie. Za te dwadzieścia kilka złotych (tyle chyba kosztuje od Mielżyńskiego) dostajemy hiszpański odpowiednik verde albo lekkiego frizzante, które gdy trafi na środek upalnego dnia albo nocy, wydaje się wręcz ideałem:) Zawsze można też zmieszać tanie gruve z wodą sodową i efekt może nawet będzie lepszy, no ale wtedy puryści zaczną krzyczeć itd. wino7114#7147
mkonwicki (2009-06-14) Kwestia gustu, ja tam wole wode z cytryna ;) wino7114#7155
peyotl (2011-12-01) Ta CADELAMSA to jest Embotellador, czyli chyba butelkuje tylko usługowo, na zlecenie poszczególnych wytwórni. Bo występuje też na kontrze tutaj: http://www.sstarwines.pl/wino12764 . Rzecz do zbadania jeszcze. wino7114#36518