mikpaw (2009-08-18) Ocena: 6 Na początek słów kilka o kolorze. Na granicy cieczy i szkła kieliszka, taki fajny różowy akcent, coś w stylu przypominającym barszczyk z torebki (najlepiej widoczne w kubeczku o białym kolorze). Takie skojarzenie, bo w sumie pierwszy raz taką obserwację poczyniłem. Może to cecha Syrah, a może czegoś innego? Samo wino bardzo mi smakowało i uczciwie przyznam, że spodziewałem się po nim mniej kupując. W zapachu głównie ziemiste aromaty, delikatne owoce (śliwka, jeżyny i przede wszystkim aronia). Następne kulinarne skojarzenie (tym razem nie moje) z jogurtami Jogobella ;) W smaku delikatnie słodkawe, ale potem pojawia się kwas i taniny. Także na siłę takie nuty paprykowe i pieprzu (może to próba nawiązania do win z Rodanu?). Bardzo chętnie kupiłbym kolejną butelkę, więc dam 6. Pytanie pewnie już tu zadane, ale nie znam całego archiwum, więc zadam jak coś jeszcze raz. Dlaczego w sekcji "Grona" jest Shiraz i Syrah? Tzn. widzę jakieś argumenty za rozdzieleniem, ale też i za połączeniem. Więc wkładam kij w mrowisko ;) @Trezor
mikpaw (2009-08-18) I jeszcze dodam, że wino przez cztery kolejne dni smakowało mniej więcej tak samo. (to chyba dobrze świadczy o nim?) wino7393#8720
sstar&let (2009-08-19) Wiem, wiem. Choć to nie jest największy problem. Problemem jest różna pisownia (poprawna z akcentami i nie) tych gron (też jest kłopot). Trzeba by napisać tabelkę z różnymi odmianami. Jest w końcu Tempranillo co się różnie zowie w różnych miejscach. Póki co mam urlop;) Wyjeżdżam! wino7393#8744
star (2013-12-23) Zamiast barszczyku z torebki, barszcz od WAG, czyli żony Lewandowskiego, Anny.
"Według polskiego zwyczaju to postna kolacja pełna ryb i warzyw w różnych postaciach. Z odwiecznym dylematem wielu wigilijnych kucharzy: grzybowa, czy barszcz? Ja w tym roku robię barszcz! Czysty!' - napisała na swoim blogu Hpba.pl żona napastnika Borussii Dortmund.
Jej przepis jest nie tylko zdrowy, ale i prosty!
"Wywar z buraków:
około 2 l wrzątku
1kg buraków utartych na grubej tarce
łyżeczka soli
szczypta kurkumy
szczypta tymianku
łyżeczka kminku
Gotuję wszystko ok. 10 minut i odstawiam na 1/1,5h.
Wywar jarzynowy:
ok 2 l wrzątku
2 marchewki
pietruszka
¼ selera
2 całe cebule
4 ząbki czosnku
6 suszonych śliwek
3 suszone grzybki
2 plasterki imbiru
3 ziarna ziela angielskiego
sól morska do smaku
tymianek
cząber
majeranek
liść laurowy
Wszystko gotuję do miękkości. Do dużego garnka przecedzam wywar z buraków i wywar jarzynowy. Dodaję szczyptę pieprzu i łyżkę soku z cytryny (można dosmakować miodem, winem czerwonym). Barszcz można podawać z uszkami, bądź pić czysty." - napisała Lewandowska. wino7393#49309
star (2015-10-23) Lewandowski za picie szampana po meczu do więzienia? Voila (pralinka) donosik:-) wino7393#527585