sfursat (2009-09-29) Ocena: 6 Pierwsze spotkanie z toskańskim Pinotem nie wypadlo tak jakbym chciał. Wino o mocnej, żywej barwie. W nosie wiśnie, speck, dym i kakao. W ustach spora kwasowość, wyraźne taniny i odrobina słodyczy na końcu. Pinot nie w moim stylu, ale edukacyjnie bardzo dobra butelka. Nie wiem czy to wino się jeszcze rozwinie, ale z chęcią spróbowałbym go za 2-3 lata. @www.molesini-market.com
sstar&let (2009-09-29) Trafiłeś do Pana Molesiniego (tego co nauczył się angielskiego od amerykańskich turystek pijąc z nimi tanie spumante:) w Cortonie? Spędziłem w tym sklepie sporo czasu;) A trafiłeś do takiej knajpy po drugiej stronie placu, naprzeciw kościoła? wino8279#10034
sstar&let (2009-09-29) Jaki rocznik próbowałeś, bo patrząc na flaszkę doznaję lekkiej rozterki;) wino8279#10035
sfursat (2009-09-29) Kolejna wpadka - rocznik oczywiście do zmiany na 2006.
Niestety osobiście win nie odbierałem. Dostarczono mi je na adres znajomego we Włoszech. wino8279#10049
sstar&let (2009-09-29) A czemu akurat wybraliście ten sklep? Rocznik zmieniłem na ten który widnieje na etykiecie, podobno bardzo udany w Toskanii. wino8279#10051
sfursat (2009-09-29) Po pierwsze wydał mi się przyjazny. Po drugie miał konkurencyjne ceny. Po trzecie oferował Sagrantino di Montefalco Paolo Bea. wino8279#10054
star (2012-03-18) Na WI (konkurs co to znaczy;-) pytają o Pinota więc odpowiadam, na SW: Fontodi, Farnatella i Ruffino! Bez zachytów, ocena sześć maks. Wojtek dodatkowo poleca: Dobre Pinot Noir robiło Castello di Ama, na pewno nie "ugotowane", ale teraz wycofali to wino z produkcji. Do dostania jeszcze stare roczniki. Nazywa(ło) się Il Chiuso. Fontodi też mu się podoba. wino8279#39349
star (2012-03-18) Co do Il Bosco z Tenuty d'Alessandro, z okolic Cortony, to nie podzielam entuzjazmu i nie polecałbym go jako świeżego Pinota, bo po pierwsze to jest Syrah (o czym Wojtek zresztą sam pisze), a do tego, to raczej typowy "ciepły" i dość napakowany Shiraz, bardziej niż "zwiewna" Syrah:-) Może ktoś Wojtkowi zwróci uwagę, że temat to Pinot, a nie Syrah, bo niedługo jako Pinota zacznie polecać, po Sangiovese, Syrah pewno jakiegoś St. Laurenta, trzymając się literki S uparcie i skrycie:-) wino8279#39354