brut (2009-10-03) Ocena: 5 Luźne i przezroczyste w smaku, ale ciekawe, bo z taką delikatną nutą marcepanu. @Pinot/TiM
sstar&let (2009-10-03) Pozwoliłem sobie zmienić nazwę producenta wycinając z pełnej nazwy Fratelli Martini Secondo Luigi, ostatnie dwa wyrazy. Zysk taki, że odnalazły się inne znane wina tego producenta np. kultowy w pewnych kręgach równoleżnik. Od niego zacząłem wątek na Forum Wino dotyczący Syrah! wino8290#10148
sstar&let (2009-11-09) Nuta marcepanu często pojawia się w winach, ale białych, dojrzewających w beczce. Być może była to słodka nuta utlenienia? Choć nie jest to marcepan, a jabłko, marchewka czy rumianek. wino8290#11962
sstar&let (2009-11-09) Najpowszechniejsza włoska odmiana? Ciekawe z jakich winogron to robią? Na kontrze polecają do: mięsa, serów i makaronów. Wg mnie ze względu na profil "medium dry" czy "demi sec" najszybciej do makaronów, choć wszystko zależy od sosu! Aha, na etykiecie widnieje również: "S. Orsola". wino8290#11963