Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Wino z wypiekami



Alk: %
Kolor:
Nr 8340
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

sstar&let (2009-10-13) Ocena:
Łatwiej powiedzieć co w tym cieście jest niż czego w nim nie ma;) Nie ma cukru, nie ma jaj. Zdrowe podobno i mało słodkie. Osładza je polewa ew. cukier puder, żeby nie było, że to jakaś pomyłka, a nie smaczne ciasto. Podobno mało wyrafinowane, ale mi to nie przeszkadza... także w założeniu nowego wątku: "Wino i wypieki". Pasuje do wielu win. Może niekoniecznie do Barolo czy Bordeaux;)

sstar&let (2009-10-13)
Przytoczę może przepis Doroty Lewandowskiej (znacie ją, to niezwykle enoqlturalna osoba):
Kilka dni temu udało mi się zrobić cos dobrego(!) i dobrze dobrać do tego wino, tak że spotkało się to z aprobatą domowników (a to raczej ewenement;)
Może ktoś z was skorzysta, więc podaję przepis:
ciasto jak do tarty, każdy robi jak lubi, trzeba nim wyłożyć ładnie foremkę okrągłą i cała filozofia. farsz: pół cukinii, zielona papryka, dwie cebule dymki,pomidor i odorbina brokułów. Wszystko usmażone na patelni na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodać bazylię, pieprz, sól, paprykę ostrą i czosnek. farsz 2: pomidory posiekane w kosteczkę usmażone z ostrą papryką
Do foremki w której jest ciasto wkładamy najpierw farsz 2 z pomirodrów, potem zieloną mieszankę czyli farsz 1, posypujemy tartym serem i do piekarnika na 20 min , 200'C.
Najlepiej smakuje z czerwonym winem Guerrouane z Maroka ;))) smakowo kompunuje się nieziemsko. Co najdziwniejsze, kiedy sie posmakuje tego danie w ogole na mysl nie prychodzi wino czerwone.
Pozdrowienia i smacznego
kucharka roku 2009 ;))))

wino8340#10451

sstar&let (2009-10-13)
My testowaliśmy z kolei pewien wariant przepisu Doroty. Ciasto francuskie (np. z Lidla, my kupiliśmy w Społem), a do tego szpinak z serem mozzarella (ew. innym) lub czosnkiem. Robimy dużego pieroga, który rośnie, rośnie, aż tworzy się poducha. Piękna sprawa i pyszna zarazem. Piliśmy je z Moscato Sutter Home, słodycz i aromatyczność wina współgrała ze słonością sera (dorzuciliśmy jakieś słone) oraz aromatycznością przyprawionego szpinaku. Pycha!
wino8340#10452

mkonwicki (2009-10-13)
Pierwszy "wypiek", ktory przychodzi mi do glowy to oczywiscie tarta lotarynska. To jest jedno z moich ulubionych dan bez wzgledu na to czy z winem czy bez. Wybor wina do niej jest chyba dosc prosty. Zaraz potem wszystkie inne tarty, na przyklad ciasto z dodatkiem mielonych mogdalow, potem pasta z suszonych pomidorow, karmelizowana czerwona cebula, masa ze szpinaku, ricotty i jajek, na gorze cheddar. Druga kategoria to mufinki (mafinki? mufiny?) w roznych wersjach, do wytrawnych win glownie slone z: serami (feta, zolte, plesniowe itd), grillowana papryka, oliwkami itd, mozliwosci jest wiele. Jutro na sniadanie beda czekoladowe z kawalkami gorzkiej czekolady, ale wina na sniadanie nie pijam.
wino8340#10479

ggreg (2009-10-13)
Zgadzam się, quiche lorraine to świetny klasyk. Szkoda tylko, że w kraju, w którym co rusz występuje zjawisko zwane "świńską górką", coraz trudniej o boczek przyzwoitej jakości:( Na szczęście w sezonie jest świeży szpinak, a zimą można się ratować coraz lepszymi mrożonkami o całych liściach. O tartę ze szpinakiem często molestuje mnie żona. Fajny patent na słodką tartę cygańską widziałem w programie 'Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku', potrzebne jest tylko kruche ciasto, puszka mleka skondensowanego i ciemny cukier muscovado. Na koniec wspomnieć wypada o innym klasyku - tarta tatin daje pretekst do przeglądu zapasów win słodkich;)
wino8340#10483

mkonwicki (2009-10-14)
Tarta tatin jest super, zgadzam sie. Co do boczku tez sie zgadzam, bywa z tym problem. Dobra opcja sa jeszcze drozdzowe rzeczy: buleczki z oliwkami na przyklad, no i pizza!
wino8340#10489

peyotl (2009-10-15)
"Obserwowanie jak rośnie karpatka w piekarniku to przeżycie mistyczne", powiedziała Pani Peyotlowa, o tutaj właśnie.
wino8340#10535

sstar&let (2010-04-28)
A jakie wino z watą cukrową? Słodkie to przecież niesłychanie...
wino8340#17208

sstar&let (2010-05-03)
Nigella gryzie (bites:-) tym razem ciasto, a popija je niezbyt znanym pirenejskim winem Pacherenc du Vic Bilh (ciężko wymówić, a co dopiero napisać) z rocznika 1994! Przynajmniej takie wino (a może pustą już flaszkę, którą Nigella ew. operator kamery obalili lata temu;-) wstawili w obiektyw:-) Ciasto wielopokładowe. Na dnie syrop z trawą cytrynową, bo kwaśna. Potem biszkopty w malinach, na wierzch śmietana i coś tam jeszcze... nie mam mowy o nieznośnej lekkości ciasta, ma być ciężko i smacznie:-)
wino8340#17300