Fontallada Brut Nature Vila Viniteca NV Cava DO Hiszpania Xarello 50% Macabeo 30% Parellada 20% Cena: 38 Alk: 11,50% Kolor: m Nr 8371 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
Inne od Vila Viniteca:
mkonwicki (2009-10-18) Ocena: 5 Pusto, glucho, nudno. Prawie zero aromatow, powodowany ciekawoscia doszukalem sie odrobiny jablka i skrawka grejfruta z minimalna goryczka w tle. Kwasowosc fajna, bombelki dosc szybko sie koncza. Pic sie da bez cierpienia, zupelnie nic poza tym. Slabe 5. @101win
mkonwicki (2009-10-17) Zapomnialem napisac, ze mimo niskich % i niskiej temperatury, alkohol byl wyczuwalny niestety. wino8371#10637
sstar&let (2009-10-18) Dopisuję odmiany za stroną Vinissimus. wino8371#10651
sstar&let (2009-10-18) Na stronie Wina.pl piszą, że odmiana Xarello zapewnia winu, cyt.:Winom apelacji Cava zapewnia strukturę dzięki swojej wysokiej, wyraźnie cutrusowej kwasowości. Dziś wytępuje jako jeden ze składników tych znanych na całym świecie hiszpańskich win musujących, a kiedyś stanowił jego kręgosłup. To sugeruje, że teraz odchodzi się od tej odmiany na korzyść innych, może Chardonnay, a może delikatniej kwasowego Macabeo, czy Parellady, która podobno nadaje winu miękkości i elegancji, choć ma wysoką kwasowość. Coś mi tu nie gra;) Natomiast ta odmiana jak piszą ma umiarkowane walory aromatyczne co tłumaczy "obawa przed pustką" może być uzasadniona;) Zachęcam do dalszych studiów nad tymi trzema odmianami, klasycznymi elementami Cavy. wino8371#10652
mkonwicki (2009-10-18) Byc moze dominacja Xarell-Lo (pisownia jest rozna, spotkalem jeszcze Xarel·lo, Xarello, Xarelo Blanco) tlumaczy cienizne tego wina, a byc moze nie, bo w najlepszej Cava jaka dotad pilem tez bylo duzo tych winogron. wino8371#10716
sstar&let (2009-10-18) Czyli z tym rozbiciem na odmiany i ich charakterystyki to może zły trop. W sumie chyba żadna z tych odmian nie jest zbyt charakterna. Chyba, żeby poszukać wina jednoodmianowe i wtedy można by to sprawdzić. Macie jakieś typy? wino8371#10725
sstar&let (2009-10-19) To byłoby ciekawe, szczególnie, że to złoty medalista na Vinitaly! Choć do medalów mam stosunek nieco inny niż ruscy generałowie;) wino8371#10752
ggreg (2009-11-29) Ocena: 5 Ja nie jestem, aż tak surowy;-) Może to wpływ towarzystwa i pełnej michy hiszpańskich muli. Jasnosłomkowe, obfita, szybko ustępująca piana. Drobne, układające się w sznur pereł bąbelki. Nos dyskretny, owocowo-fermentacyjny: jabłko, słabe aromaty drożdży. Usta lekkie, wytrawne, orzeźwiające, pieniste, lekko ziemiste i mineralne. Posmak z delikatną goryczką. Żonie smakowało, a żona piwna jest. Czyli, przyzwoite+ = 5 i pół. Mały problem mam z producentem, mnie wychodzi Bodegas Cellers Alsina. @101.win