Valmaduro Schenk GmbH 2008 Central Valley DO Chile Cabernet Sauvignon Cena: 20 Alk: 13,50% Kolor: cz Nr 8402 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
Inne od Schenk GmbH:
zabka (2009-10-22) Ocena: 5 Problem jest taki, że mi też nie było dane spróbować, bo poległam na placu boju (próbując zagonić do wyra najmłodszego uczestnika imprezy). Gdy się ocknęłam, to było po tzw. ptakach (czy też może po flaszkach:) Zresztą nawet gdybym dane mi było wypić, to i tak wyobrażenie byłoby mgliste i raczej mało prawdziwe:) Generalnie ocena wysoka!
sstar&let (2009-10-22) Ocena: 4 A może ktoś inny miał więcej szczęścia czy też nieszczęścia i spróbował to wino? Marek by pewno powiedział, że dobre tylko takie... gorzkie jakieś;) Tu straszą nieco tym winem, a powinni chwalić co własne! Piszą tak, cyt. bez zrozumienia: "Um es kurz zu machen: der Wein ist genauso eine Katastrophe." Czyli co... jak u Hitchcocka;) Dorzucę może kontrę... wino8402#10927
zabka (2009-10-22) Ekhm, no więc jest tak: jedyną osobą kompetentną w tej kwestii jest moja lepsza połowa (jeśli nie lepsza, to zdecydowanie większa:), co i tak znaczy, że lepsza - prawo dżungli:). Jak stwierdziła owa połowa: pił, bo nie chciał, żeby ostatni uczestnik imprezy pił sam:) Rozbroił mnie tym kompletnie. Tym też oto sposobem po moim ocknięciu zastałam niezły zapas pustych butelek walających się tu i ówdzie. Na nalewki z pigwy jak znalazł (tu mogę się dorzucić do wątku o tych szlachetnych, a jednak nieszlacheckich owocach). wino8402#10935
Yasunari (2009-10-23) Ocena: 8 Wino jak wino, współczesne metody filtrowania pozwalają na to aby było klarowne. W smaku jakieś takie gorzkie i bez rewelacji. Znalazłem jednak dla niego rewelacyjne zastosowanie poza ordynarnym piciem. Świetnie pasuje do pomidorowego lekko czosnkowego sosu, należy je dodawać w ostatnim etapie gotowania. Po zagotowaniu nadaje potrawie pysznego śródziemnomorskiego smaku z okolic Santiago. Degustując nie trudno dosmakować się niedoborów w glebie zarówno potasu jak i azotu - może stąd ta gorycz. Wydaję się że mogłoby również pasować do smażenia wołowych steków. Dodane tego wina w niewielkiej ilości w ostatnim etapie smażenia powinno nadać potrawie koloru i przyjemnego posmaku. Zawsze to co się nie zmieści do gara można wylać do klozetu tak też było w tym przypadku. Polecam na gorąco do sosu, wołowiny i klozetu. wino8402#10995