peyotl (2009-11-22) Ocena: 6 Dzisiaj otworzyłem podstawowe Monsanto z tegoż rocznika, ale przy okazji remanentowa notka z wakacji. Spisana na restauracyjnej serwetce: dobrze skonstruowane, pikantne, taninowe, soczyste, alkoholowe, sporo ciała podpartego trochę zbyt wystającą beczką. Ma klasę, a do ravioli z mięsnym sosem w restauracji/sklepie w Vinci (Antica Cantina di Bacco), nawet zbyt wysoką (podawali je jako vino di casa). A w sklepie m.in. Sassicaia 2004 za 120 eur, chyba niedrogo (?), ale nie kupiłem.
Ku uciesze gawiedzi przepisuję z Decantera 12/2009 (4 gwiazdki):
Striking nose of ripe mulberry (morwa) with autumn leaves, peat and varnish (torf i pokost). Great intensity, mature tannins, baked fruit character and a long, earthy finish. Stern but intriguing. Drink from 2010.
@Enoteka w Greve
peyotl (2009-11-22) wino8552#12501
peyotl (2009-11-22) Canaiolo + Colorino 10%. 18 miesięcy fancuskiej. wino8552#12502
sstar&let (2009-11-22) Piękna sprawa ta etykieta:) A główna fotka taka trochę bezduszna. Kojarzy się z wszystkim tylko nie z Toskanią;) wino8552#12506
peyotl (2009-11-23) Knajpa, w której ją zrobiłem, tez była bezduszna, taki namiot z plastikowymi szybami, przed sklepem (a podobno jest w Vinci jakaś superk rest. o nazwie ... ehm... San Leonardo?). Ale zdjęcie jest autentyczne, z miejsca, w którym wino piłem. Wybaczone? wino8552#12525
sstar&let (2009-11-23) Zdjęcie główne jest świetne, pasuje doskonale... jako ilustracja notki Rurale. A etykieta z kolei nastrojowa, aż chce się spakować i jechać... do Toskanii albo Ząbek;) wino8552#12527
Mam sentyment do tego wina, ale niezależnie od tego, ten 09 jest kapitalny. Owocowa bomba i właściwie trudno coś dodać bo cała reszta to drugi plan. W finiszu jakiś tytoń czy inna smolna szczapa, pięknie oszlifowane taniny, ciało nieanorektycznej trzydziestopięciolatki, ekspresja, styl, zręcznie wtopiona beczka, barokowe wino. 7 pkt.
Tutaj, bo "dodaj podobne" znów wydziwia @Dionzos
wino8552#47180
peyotl (2013-03-14) Oczywiście Dionizos (literówka) - który sie przeniósł z centrum Krakowa na zadupie, ale wróci. Nabyłem drogą kupna jeszcze Aszu Pajzos 1991 (119zł) szczycący się piwnicznym futerkiem (drugą butelkę kupiła najlepsza Ksiągowa, co to ma najpiękniejszy taras w mieście (linka nie doszukałem się, a jest...). Wypijemy, zobaczymy wino8552#47182
peyotl (2019-10-14) Czy ktoś z Państwa wie, czy w PL można kupić Sassicaię? wino8552#530346
temi (2019-10-14) Najtaniej chyba w wina.pl (za 999 pln rocznik 2015) wino8552#530347
star (2019-10-17) Następny poluje na Sassicaie. Ostatnio w Winach i Specjałach ktoś szukał. To dobre, choć dość klasyczne i bordoskie wino jest i tyle. Po co ci?