deo (2010-01-21) Ocena: 7 Czy ja dobrze widzę, nie ma jeszcze w bazie gewurza od Wachów? To spieszę dopisać: jak zwykle w wypadku tego producenta jest czysta odmianowa charakterystyka, przy czym dość wysoki cukier resztkowy, i to przy 13% alkoholu. Cukier po chwili przestaje przeszkadzać, a wino jest lekkie, aromatyczne i niebezpiecznie pijalne. To jest wielka rzecz, że w Alzacji potrafią egzystować niezależni winni rzemieślnicy, którzy bez biodynamicznego hokus-pokus i bez plutonu handlowców - garniturowców nie dość, że utrzymują się na rynku, to jeszcze robią z roku na rok coraz lepsze i coraz wyżej oceniane wina (poważny skok u Bettane ostatnio) a przy tym utrzymują bardzo rozsądne ceny. Przy okazji apeluję do Pana Nadleśniczego o uporządkowanie Bazy i umieszczenie wszystkich win Marronniers w jednej posiadłości (obecnie są przynajmniej 3 różne) @Voiture d'Alsace
sstar&let (2010-01-22) Pospieszyłeś się. Zapomniałeś o fotce. Może być z wizyty w posiadłości, nawet lepiej by było;) Aktualny adres www jest taki Guy-Wach.fr. A pod kasztanami zabieram się do porządków. wino8841#14518
sstar&let (2010-01-22) Postarałem się zebrać Wachów do kupy. Nie może być przecież tak, że Guy w jednym pokoju, a Pani Marta w drugim;) Sprawdź mnie Deo! Ilość błędów nieograniczona: podwójne literki w nazwie, a do tego jeszcze des zamiast de, niby logiczne. wino8841#14519
sstar&let (2010-01-22) Wrzuciłem fotkę z Gugla. Może się przyda? Państwo Wach bardzo przyjaźni, a co drugie mówi biegle po polsku. Ceny ciągle dobre, więc może to ostatni dzwonek? Bettane coraz lepiej ocenia, więc nie wiadomo jak długo się takie ceny utrzymają. Warto też odwiedzić w okolicy Kreydenweissa (świetne podstawowe Andlau, wytrawne bez cienia cukru), może też Gressera. Andlau jak widać położone jest na skraju lasu. W Polsce ich wina ma Vinarius, warto spróbować. W wine barze Vinares też pewno je mają. wino8841#14521
deo (2010-01-22) tu jest wszystko wino8841#14528
deo (2010-01-22) wino8841#14529
sstar&let (2010-03-27) Deo pisze w wątku Mięso w Wielkim Mieście o tym gewurzu tak: A ja wczoraj zrobiłem pysznego tatara i wypiłem do niego nie całkiem wytrawnego gewurztraminera (to był Wach oczywiście) i było prześwietnie! W życiu bym nie pomyślał, że to może razem działać, a jednak, a dalej Tatar był zrobiony ze zmielonego miesa, cebuli, oleju, żółtek, soli, pieprzu i odrobiny sosu worcestershire, a gotowy jeszcze posolony z wierzchu i polany oliwą :-) W ten sposób już wiemy z czym pić gewurze:) wino8841#16260
peyotl (2010-03-28) Gdzie w PL? wino8841#16304
sstar&let (2010-03-28) W PL miewa je, znaczy wina od Państwa Wachów, Vinares na Bednarskiej, powinieneś kojarzyć;) wino8841#16309
deo (2010-09-04) Ocena: 6 Przypomniałem sobie o fotce (przy okazji osuszenia kolejnej butelki) :-) Wrażenia, jak zwykle, niezapomniane. 6 i to wcale nie z sentymentu. @Voiture