Herrenweg de Turckheim Vieilles Vignes Zind Humbrecht 2007 Alsace AOC Francja Gewurztraminer Cena: 169 Alk: 15,5% Kolor: s Nr 8937 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
|
Inne od Zind Humbrecht: Calcaire 2011 Alsace Gewurztra..
2008 Alsace Riesling
Vieilles Vignes 2007 Alsace Pin..
Turckheim 2006 Alsace Gewurztr..
Gewurztraminer 2006 Alsace Gew..
Rhangen de Thann, Clos St. Urba..
| snsk (2010-02-09) Ocena: 6 Wino oznaczone 'Indice 4', ale wrażenia takie jakby miało to być 5+. Nos bardzo ekspresyjny, bogaty, słodki, owoce tropikalne (daktyle, figi), z typowymi dla odmiany nutami, które nie pozwolą pomylić go z jakimkolwiek innym szczepem, ekstremalnie intensywny. Problemy zaczynają się w ustach, którym brakuje niestety kwasowego kręgosłupa, który by uniósł to potężne ciało. Wino jest więc dość ociężałe, bez świeżości, która tak mi się podobała w Pinot Gris (nota bene oznaczonym jako 'Indice 5'!). Tło szlachetnie mineralne, ale tym razem już to nie wystarcza. Mimo tych zastrzeżeń jest to oczywiście wino dużej klasy. W relacji do ceny to jednak zaledwie 6/6+ @Korek sstar&let (2010-02-09) Bettane i Dessauve zauważają voltę w porównaniu z latami 90tymi poprzedniego wieku. Po 2000 roku wina mają więcej alkoholu, a mniej cukru. Zaadoptowanie niektórych reguł (Olivier Humbrecht to podobno raczej szkiełko, niż oko) biodynamicznych (jakich?) zaowocowała wg B&D winami bardziej wytrawnymi i kwasowymi. Wytrawność to pewno dłuższa fermentacja, ale kwas nie wiem skąd? Dojrzałość, a może przejrzałość (choć często bez szlachetnej pleśni), winogron ciągle duża. Rocznik 2006 dał wina dość ekstremalne, 2007 to wina nieco bardziej klasyczne. Dojrzewanie nad osadem daje się podobno ciągle wyczuć podczas degustacji. Nam myliło się kiedyś z beczką:) Każą spróbować wielkich rieslingów z Clos Windsbuhl, le Brand czy Rangen de Thann. Wina na poziomie 18-19/20. wino8937#14913 sstar&let (2010-04-20) O cukrze, alkoholu i biodynamice pisze Marek Bieńczyk w artykule Kronenburg 1664 czyli zmiany na lepsze, także w kontekście win Humbrechta, który podobno sam przyznał, że ma jednak problem. wino8937#16965 |