Boutari 2007 Santorini OPAP Grecja Assyrtiko Cena: 42 Alk: 13,50% Kolor: b Nr 8979 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
|
Inne od Boutari: 2010 Santorini Assyrtiko
2007 Crete Kotsifali 60%, Mand..
2007 Mantinia Moschofilero
Nemea 2006 Nemea Aghiorghitiko
2003 Nemea Aghiorghitiko 2003 Santorini Assyrtiko
| ggreg (2010-02-20) Ocena: 5 Samo wino przyzwoite, ale bez ekscytacji. Koper włoski, grejpfrut, skała, morze. W ustach metaliczne, ciut zielone, słonawe, żywe, ostre, czuć alkohol. Średnio długi, anyżkowy, lekko goryczkowy posmak. Zdecydowanie lepsze z jedzeniem. Zrobiłem do niego risotto z owocami morza i inkaustem kałamarnicy. Bulion rybny do risotta lekko "podkręciłem" anyżem gwiazdkowatym, z winem zagrało świetnie. Reasumując 5+. @PWW/Orientalne Winnice sstar&let (2010-02-20) Ciekawa sprawa. Nie wiem czy to wino ale na pewno jedno Boutariego i Nykteri (wyższy alkohol i więcej ekstraktu, kiedyś zbierane nocą, znaczy pewno rankiem...) SantoWines czyli dwie największe firmy na Santorynie pobiły gwiazdy jak: Sigalas, Agrhyros czy Hatzidakis, a nawet Gaia w degustacji Decantera za rok bodajże następny. Monty stwierdził, że to tylko źle świadczy o Decanterze;) Mi się jednak zdaje, że może chodzi o to, że rocznik udał się niesłychanie i te prostsze, masowe wina robią wrażenie ekspresją i śmiałą owocością, gdy te poważniejsze póki co nie zachwycają, co jednak może się odwrócić z czasem... Sam nie wiem. Nie jestem pewien, czy w konkursie startowała właśnie ta flaszka bo oni chyba kilka Assyrtiko wypuszczają, jest też jakaś reserva. wino8979#15191 sstar (2010-05-14) Sara Thomas z W&S co się podobno zna na Grecji degustuje pionowo (przecież się nie położy;) Kallisti od Boutariego startując w 1989! wino8979#17604 star (2010-12-20) Ocena: 5 Ostrość już się zaokrągliła, dojrzało to wino, niedługo przejrzeje, przynajmniej ta flaszka jaka nam się trafiła. Ale wina z Santorini starzeją i psują się z godnością;) Pachnie siarką, nie tak mocno co prawda jak czasem Gaja, czy niemieckie Rieslingi, raczej dyskretnie, tak, że niektórzy by zaczęli mówić o wulkanicznym, mineralnym terroir, ale po winach Gaji mi się zdaje, że oni je zwyczajnie fest siarkują, co potem dobrze się sprzedaje i pasuje do opowieści na kontrze, którą kupują krytycy i klienci. Nawet ostatnio WB pisał o typowej dla odmiany Riesling nucie siarki, a Riesling był młody i nie o naftę bynajmniej chodziło. Chyba miał na myśli typowe winiarskie zapędy przy winifikacji Rieslinga, a nie samą odmianę, sam już nie wiem. Weil, Mollitor tych zapamiętałem. Cena ok. 40PLN, w dobrym, łódzkim sklepie. A do tego dochodzą jakieś słone posmaki i niezła esencjonalność tego wina, które mimo lekkiej przejrzałości ratują to wino i wyprowadzają je na... ludzi? Nie, raczej na przyzwoite, całkiem niezłe wino. @PWW/FWS/Winnice Świata, Żwirki, Łódź wino8979#23845star (2010-12-20) Boutari informuje o nowej legislacji, w czasach kryzysu! Markus Stolz z la GazettaDelVino jest w to jakoś zamieszany;) wino8979#23865 |