sstar&let (2010-02-25) Ocena: 4 Wino pijalne, ale bez przyjemności. W aromacie wodna wiśnia (znaczy rozgotowana, taka kompotowa) i lakier (pewno od beczki odprysnął;), czyli coś czego nie lubimy, ale co w toskańskich winach klasy B (i kinie klasy C) czasami się zdarza... W smaku sucho i pusto, alkoholowo. Schłodzenie, dekantacja i kwas przychodzą z odsieczą. Ratuj się kto może! Ocena 4/5. Teraz dobra europejska cena;) W Agrawina.pl mają także nobliwsze Nobile i cru co się zowie Bossona. Czy wina Dei nie są także dostępne "u Mielża"? Pamiętam, że miał jakieś Nobile i Rosso z Montepulciano... specjalista od Montepulciano (wszak niejedną spędził tam noc na dworcu) Rurale z pewnością nas oświeci;) @Agrawina
rurale (2010-02-25) Kiedyś miał na półce. Teraz nie wiem, bo dawno nie byłem. Z tego co pamiętam nie było rosso tylko vino nobile. wino9002#15307
mdcc (2010-02-25) Ocena: 5 Tak się złożyło, że wczoraj właśnie rozpoczęłem butelkę. Póki co wrażenie całkiem inne. Wino przyjemne, z mocnym owocem, garbnikiem i niezłą kwasowością. Pite w obniżonej temperaturze (pewnie 13-14) bo tak zazwyczaj traktuje codzienne rosso. Jak na razie to albo zupełnie odmiennie odbieramy albo butelki są całkiem różnorodne - z tego co rozumiem to może być case w winach z niższej półki u danego producenta. U mnie spokojna 5 bez naciągania. A jakbym miał lepszy nastrój to powalczyłoby o 6. (ale punkty za wdzięk i prostote a nie za ambicje) wino9002#15317
sstar&let (2010-02-25) Ocena: 5 Na szczęście mam jeszcze jedną notkę i fotkę;) Więcej słońca. Co do oceny to różniliśmy się pięknie... Początkowo nieznośne: zbyt alkoholowe, suche i puste, do tego drewniane, przed potępieniem ratowała je kwasowość i takie pomysły jak dolanie Rieslinga Jaworka, czego w końcu zresztą nie wprowadziliśmy w życie. Po schłodzeniu i dekantacji lepsze się zrobiło: pojawił się jeżynowy owoc do tego przyprawy i ciągle drewno. W smaku nadal bez szału, ale lżej i kwas ratuje. Pijalne! @Agrawina