troll (2010-05-25) Ocena: 0 W IX wieku z tej odmiany powstawało blisko 40000 hl wina. Obecnie, niewielkie ilości (100% odmiany), butelkuje prawdopodobnie tylko jeden producent. Delikatne, mocno pachnące (brzoskwinie?) o słabym wybarwieniu i niewielkim garbniku. Ma tendencję do szybkiego utleniania się. Jeśli ktoś lubi zwiewne i pachnące Schiava, będzie bardzo zadowolony! Najfajniej smakuje schłodzone do 10-12 stopni.
Niektórzy ampelografowie utożsamiają je z pewnym gronem powszechnie używanym do "dosmaczania" jednego ze słynnych włoskich win czerwonych. Zdania są podzielone i wydaje mi się że to raczej co innego. Choć w wypadku tego konkretnego wina wpływ na charakter może mieć fakt posadzenia go na starych podkładkach, które obecnie nie są zbyt popularne wśród europejskich winiarzy.
mdcc (2010-05-25) A co do Bonardy - to robią z tej drugiej chyba... wino9512#17958
sstar (2010-05-25) A jaka jest pierwsza? Nie wymiękaj! Nie bądź taki delikatny, twardy bądź jak Roman... wino9512#17959
troll (2010-05-25) Pelaverga, Vespolino są dużo ciemniejsze. Grignolino by uszło. Jednak żadne z nich nie jest dodawane do tak zwanych "wielkich" win a Mammolo ciemne i toskańskie głównie. ;-) Ktoś chce "koło ratunkowe"? Telefon do przyjaciela? wino9512#17960
sstar (2010-05-25) Po co koło? Przecież dopiero się rozkręcamy;) wino9512#17961
mdcc (2010-05-25) To ja poproszę o tel... może być z kierunkowym na Poznań wino9512#17962
sstar (2010-05-25) Molinara! Bingo? Więcej info na stronie;) wino9512#17963
troll (2010-05-25) Na razie jest zimno jeśli chodzi o rejon. Niektóre wymieniane grona były charakterem bliskie dosyć. W każdym razie ani do właściwej zagadki się nie zbliżacie, ani do tego "dosmaczacza" ponoć tożsamego. wino9512#17964
sstar (2010-05-25) No ja zmieniłem region, choć nie wiem, czy na cieplejszy;) wino9512#17965
troll (2010-05-25) Tak. Według niektórych jest to grono tożsame z Molinara i o nim pisałem jako "dosmaczaczu" Amarone.
Kto zatem odgadnie producenta i wino? Teraz powinno już być dziecinnie łatwo. wino9512#17966
sstar (2010-05-25) Uff! Udało się:) No może nie do końca, ale... o Amarone pisze Mario Crosta. Już się bałem, że chodzi o Cabernet, Merlot (naprawdę można do Amarone wrzucić?), Nero (to wszędzie dorzucają, na bank;), czy Syrah (tego nie można), ale one wszystkie ciemne jak noc:) Dalsze zgadywanie zostawiam innym;) Ale sam też poszukam! wino9512#17967
sstar (2010-05-25) Jeszcze podpowiem: Molinara: Rossara, Rossanella, Brepon Molinaro:) Szukajcie, a znajdziecie;) wino9512#17968
sstar (2010-05-25) Nie mogę się powstrzymać: Zeni Rossara! Do tego z Trentino! Rossara on the old Schwarzmannn rootstock (V.Riparia x V. Rupestris). wino9512#17969