mdcc (2010-06-15) Ocena: 4 O rany! Piliście kiedyś wermut bez cukru? Albo żołądkową gorzką? Wino w zasadzie nie do picia. Gorycz garbników wykrzywia usta i nie pomogły ani 2 dni przetrzymania w lodówce ani picie jako 3-go wina na imieninach... po prostu porażka! I sam nie wiem czy żałować bo rok temu wszedłem w posiadanie metodą nabycia paru butelek z 2004 - jak będą takie same to trzeba będzie przeprosić się z bigosem... @Vinoteka13
mm (2010-06-15) Ten 2000 moze i nie byl najlepszym rocznikiem, ale nie wierze, zeby to brunello juz zdechlo. Pijalem u Capanny flaszki, ktore mialy po 30 lat i sie niezle trzymaly. Najprawdopodobniej trafiona butelka, co tez sie niestety im dosc czesto zdarza. wino9633#18427
mdcc (2010-06-15) Nie wiem czy goryczka może być efektem walniętej butelki...mnie to jednak skojarzyło się z przejrzałymi owocami i może za mało wypaloną beczką? Chyba, że faktycznie jakaś partia wina tak im wyszła. To moje pierwsze spotkanie z capanna więc same pytania i zero odpowiedzi... wino9633#18433
troll (2010-06-15) Poważnie wadliwa butelka. To wszytko. Minimum 6 butelek tego rocznika otworzyłem na przestrzeni kilku lat i były normalne. Cencioni długo maceruje i garbniki zawsze są ciut za duże a i bardzo o wydobycie owocu nie walczy. Jednak to co opisujesz to ewidentnie jakaś wada. wino9633#18434
mdcc (2010-06-15) A skąd taka wada by się brała? To znaczy z walniętej partii, ugotowania butelki? Bo raczej kłopoty z korkiem objawiły by się kwasem ewentualnie acetonem... czy to może jakiś grzybek, pleśń? Pytam bo do tej pory nie trafiła mi się tak gorzka butelka... wino9633#18435
sstar (2010-06-15) Gorzkie, wodniste i pozbawione owocu bywają wina korkowe. Może mało wyczuwalne w nosie TCA w smaku dało taki efekt? wino9633#18436
sstar (2010-06-15) Markizie tu znajdziesz wady wina, może sobie coś przypasujesz;) Do winnego doktora akurat po to nie ma co zaglądać, zaś na Wiki jest z czego wybierać. wino9633#18437
ducale (2010-06-15) Sstar tu chodzi o dąb slawonski -to taka kraina we wschodniej Chorwacji , a nie "słowienski" źle przetłumaczone na wina.pl wino9633#18438
sstar (2010-06-15) Naprawdę Ducale? Ale i tak najbardziej spodobał mi się "pajac", ale to już inny importer:) wino9633#18440
mdcc (2010-06-15) Korek to raczej nie był - miało owoc, nie było zmokłej tektury itp. Po prostu tak jakby oprócz wina był też piołun... wino9633#18441
mkonwicki (2010-06-15) Odkryles, opisales i nazwales nowa wade wina: wino piolunowe, byc moze potomni beda tez je nazywac winem markizowym. wino9633#18443
ducale (2010-06-15) Markiz a moze po prostu źle degustowałes to wino, czy zastosowałes technikę pionowych ust? wino9633#18444
mdcc (2010-06-16) Ja zastosowałem nawet technikę zaklinania deszczu... i auto hipnozę. Nawet założyłem latające kapcie promowane przez niektórych na sstarwines i forum... i nic! Postanowiłem odtruć się Cepparello (2000) korzystając z promocji u Marka Popielskiego - jutro dam znać wino9633#18454
peyotl (2010-10-09) Dla pełnego obrazu warto dodać, że Wina Europy uważają to wino za "znakomite" (4 serca). wino9633#21289
edi (2012-04-07) Nie miałam czerwonego, wytrawnego wina do bigosu, ani śliwek. Pomyślałam, że jak dodam trzy śliwki (tyle miałam) i doleję porto to wyjdzie jakbym dodała śliwki i wino:-) wino9633#39862