Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Castel Freres 2008
Bordeaux AOC
Francja
Merlot
Cena: 25
Alk: 12,50%
Kolor: cz
Nr 9988
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Castel Freres:
Rose Sec Vin Mousseux NV Franc..

Finest Reserve 2003 Oc Syrah
Cambras, Cuvee Prestige

Cuvee Reserve Herault
Cuvee Reservee, Demi-Sec Cotes..

sstar (2010-08-21) Ocena: 3
Niezłe jajo. Siarkowodorem jedzie. Woda Jana, to przy tym betka. Pewno jakaś wada. Ale jaka? Do tego pływające białe "śmieci", drobinki czegoś nieokreślonego, pewno białka kurzego;) Kelnerka w Tawernie też się przeraziła i nie kazała mi tego pić, ani nie stwierdziła, że klient awanturujący się trafił, ale je wylała. Trzeba wrócić do tego wina i sprawdzić je w pełnej formie. @Tawerna Żagiel, Białogóra/Makro/Carrefour

sstar (2010-08-21)
Kontra do kompletu.
wino9988#19900

mkonwicki (2010-08-21)
Ja wiem jaka to wada! Ja wiem!
wino9988#19905

mkonwicki (2010-08-21)

... zepsute było
wino9988#19906

sstar (2010-08-21)
Ja też już wiem, wg Wiki to hydrogen sulfide wywołujący smród zepsutych jaj, ew. czosnku. Czosnku nie pamiętam, ale to były rzeczywiście niezłe jaja;)
wino9988#19907

mkonwicki (2010-08-21)
Siarkowodór po naszemu.
wino9988#19908

sstar (2010-08-21)
Dokładnie tak! Jak piszą w Wiki (której nie należy zbytnio ufaćl;) fermentacja drożdży poszła w złą stronę: Hydrogen sulfide (H2S) is generally thought to be a metabolic by-product of yeast fermentation in nitrogen limited environments. It is formed when yeast ferment via the sulfate reduction pathway. Fermenting wine is often supplemented with diammonium phosphate (DAP) as a nitrogen source to prevent formation. The sensory threshold for hydrogen sulfide is 40-50 μg/L, with levels above this imparting a distinct rotten egg aroma to the wine. Hydrogen sulfide can further react with wine compounds to form mercaptans and disulfides. Obrazkowo wygląda to tak...
wino9988#19909

sstar (2010-08-21)
Jajo w winie pierwszy raz spotkałem chyba (czosnek może kiedyś), a Wy?
wino9988#19910

lodium (2010-10-25)
Tak, jest to problem z H2S, u nas nazywa sie to mercaptan, wino jedzie zbukami,jezeli jest to wynik sporej redukcji wina mozna je uratowac napowietrzaniem badz kontaktem z miedzia.
wino9988#21853

sstar (2010-10-25)
Ten kabinett od Świętego Urbana (sic!) oprócz zwykłej siary, też siarkowodorem ciut jechał, ale może mi się tylko zdawało.
wino9988#21854