Gotin del Risc Bodega del Abad 2005 Bierzo DO Hiszpania Mencia Cena: 29 Alk: 14,00% Ocena: 6 Nr 6164
| rurale (2008-09-28) Próbowana na mazowieckiej nudnej równinie, przy grillu, w towarzystwie pana profesora, który uznaje tylko bdx ze średniej półki (twierdzi że to dobrze wpływa na jego samopoczucie; naczytał się biedak o resweratolu). Nie bardzo mi się chciało uczestniczyć w takich dyskusjach, tym bardziej że mencia dobra, a eksperymenty kulinarne prowadzone na rozżarzonych węglach okazały się dość udane. To wino z Bierzo mocno beczkowe, czekoladowe, ale jest w nim jakaś głębia, dość tłuste, ale jednak ładnie skonstruowane (niezły kwas:). Ekipie Penina bardzo się podoba, dają dużo punktów, a u nas można je kupić w sklepie Winkolekcja za bodaj ok. 40 zł, ale niestety nie pamiętam dokładnie. @Winkolekcja sstar&let (2008-09-29) O winach z egzotycznej odmiany Mencia jakie degustowałem można przeczytać tu. rurale (2008-10-01) Podciągnę tylko na chwilę, bo chciałbym słowo napisać o cenach i sklepach. W przypadku Gotin pomyliłem się. Kosztuje 29, a nie jak napisałem 40 złotych, i stoi na półce przy Puławskiej 128. W ogóle wina z mencia nie są bardzo drogie, np. Luna Beberide, którą próbował i opisał star kosztuje ok. 7-8 euro (choćby w austriackiej sieci Wein&Co). Większość lokuje się w granicach ok. 10 euro. Wyjątek przede wszystkim stanowią wina od Palaciosów, którzy zdaje się, mają największe parcie na szkło. Poza podstawowym Descendientes (ok. 12 euro) reszta zaczyna się od 30 kilku euro i dalej szybuje w górę do prawie 200 (Fontelas, Las Lamas i La Faraona etc.). Stosunkowo dużo butelek z Bierzo leży w piwnicach Wein & Vinos w Berlinie. sstar&let (2008-10-01) Poprawiam cenę! sstar&let (2008-10-10) A piłeś może rurale Quatro Pasos, rzecz jasna z Bierzo? Zastanawiam się nad zakupem - mają to w moim ulobionym Pinocie w Łodzi. Nie wiem czy nie mieli w 101win. A może było recenzowane w Magazynie Wino, bo jakoś kojarzę etykietę... rurale (2008-10-10) Nie, nie piłem. I nie wiem kto miał. Cuatro Pasos (bo to zdaje się przez c się pisze:) to wino z portfolio giganta, czyli firmy Martin Codax. Rocznie ponad 2 mln litrów, ale dobra wiadomość jest taka, że i tak większość wypijają miejscowi. Ja dawno temu próbowałem od Codaxa albarino z Rias Baixas, które ktoś sprowadzał do Polski, ale nie pamiętam już kto. Wtedy mi się podobało. Wracając do Cuatro Pasos, to zajrzałem do Penina i ten raczej zniechęca. Skąpi punktów, twierdzi że nie za dobre i w ogóle brakuje mu entuzjazmu (oceniał rocznik 2003; a to albarino to też nisko oceniał:). Tam kosztuje ponoć około 7 euro. Ciekaw jestem ile w Pinocie (swoją drogą to zazdroszczę wszystkim mieszkańcom aglomeracji łódzkiej takiego sklepu). Jednak z drugiej strony wino ma znakomitą etykietę. Dla niej bym zaryzykował:) Pozdrawiam
sstar&let (2009-02-08) Świetne zdjęcie rocznika 2005 można znaleźć na forum domowych winiarzy! Wg autora zdjęcia jest to: "Klasyczna, lekko ziołowa mencia, czysta, elegancka i pełna życia". sstar&let (2009-05-11) A jakie macie typy na grilla? Nie ma wyjścia - tak trzeba będzie ochrzcić ten wątek - wino na grilla! Oczywiście o ile ojciec założyciel pozwoli;-) lesson (2009-05-14) Gotin-34,90zł
Polecam!!!! sstar&let (2009-05-14) Witamy! Dwa pytania: gdzie jest dostępny Gottin za taką cenę? czemu polecasz to wino? Bo wiesz, tu samym słowem polecam ciężko jest kogoś przekonać;-) sstar&let (2009-05-19) Ostatnio próbowałem do karkówki z grilla dwa wina: klasyczne bordo (kwaśne, niedojrzałe i zielone:-) oraz przaśną Garnachę (słodkawą, ale garbnikową). Powiem Wam szczerze... żadne z tych win nie było dobre na grilla;-) rurale (2009-05-20) Gotin leży tam gdzie leżał czyli na Puławskiej 128 w Winkolekcji. Cena poszła w górę z 29 do prawie 35 zł. Wiadomo mniej więcej dlaczego. rurale (2009-07-02) Niektóre sieci sklepów winiarskich bardzo dobrze wiedzą jak ważny jest grill w naszym życiu. Podkreślają to na każdym kroku. M.in. sprzedają wina, dedykowane rocznicy ich jubileuszu, które na polski BBQ świetnie się nadają. Tu propozycja szwajcarsko-niemieckiego M. za około 45 zł. sstar&let (2009-07-26) Jutro w Gazecie Wyborczej dodatek o tym jak i co grillować, nie wiem czy wspomną o tym czym polewać grilla... może? sstar&let (2009-08-03) Jako wino na grilla chciałbym zaproponować... wino domowe, choć wybór trudny, rzekłbym metafizyczny;) To akurat (na zdjęciu stoi pośrodku!) było nieco zbyt słodkie, ale jakby tak mniej dosładzać i polecieć polską, żyletowatą kwasowością to mogłoby być pysznie... sstar&let (2009-11-15) Cuatro Pasos opił ostatnio Ggreg, więc już nie trzeba kupować;) Próbował także innych Bierzo od Codaxa, też w tym odnośniku można namiary na nie znaleźć. ggreg (2009-11-29) Wino wciąż dostępne i przystępne. Inny czas, inne okoliczności, inne wrażenia? Nieprzejrzyste, wiśniowo-czerwone. Nos intensywny, wibrujący, owocowo-ziołowy: czerwone owoce jagodowe, zioła, ziemia, lekkie nuty mleczne. Ciekawie skonstruowane, lekko-średnie, zrównoważone, chłodne, ale przy tym ciut pikantne. Średnio długi, ziemisto-ziołowy posmak. Ocena 5/6. ggreg (2009-11-30) Drugie podejście – tym razem wino karafowane przez 2 godziny. Giną aromaty mleczne, pojawia się słaba nuta tytoniu. Usta bardziej wygładzone, ale nie nudne, dłuższy, bardziej pełny posmak. Dobre+. |