Mulinvecchio Contucci 2008 Vino Nobile di Montepulciano Włochy Sangiovese 80% Canaiolo Colorino Cena: 70 Alk: 14,50 Ocena: 6 Nr 14743
peyotl(2013-10-09) Oczywiście wszyscy znają ten pałac i tę enotekę na górze w Montepulciano, ale dalszy ciąg jest dla tych, którzy dopiero włączyli radioodbiorniki.
Styl tradycyjny, to jest wartość. To prawdziwa ulga, gdy wino nie epatuje beczkowymi klimatami. Państwo Contucci robią wino od 1008 roku, więc chyba jakieś tam doświadczenie mają... Ale nawet gdyby nie, to wino jest owocowe, lekko cierpkie, kwasowość w sam raz, w ustach wiśnia i Toskania, pije się fantastycznie, do pieczeni wołowej i do przebojówz lat 60 o 1 w nocy, też. http://www.youtube.com/watch?v=sXnrSDyA8-E&list=RD025SFQ0q042_A Mulinvecchio to nazwa winnicy. Ok. 6 tys. butelek, 30 miesięcy w botti 1000-litrowych. Procent mniej alkoholu i byłoby 7+
;
peyotl (2013-10-09) Skromny pałac, a pod nim 3 piętra piwnic.
peyotl (2013-10-09) Piwniczka.
star (2013-10-10) Może ta enoteka i pałac są na tym filmie?
peyotl (2013-10-10) Tego nie wiem, ale na pewno są na tym (od 1'05"): (pralinka)
Contucci 2009 Vino Nobile di Montepulciano Włochy Sangiovese 80% Canaiolo Colorino Cena: 70 Alk: 14,50 Ocena: 7 Nr 14863
peyotl(2014-01-11) Prawie nie ma między nimi różnicy, ale to tutaj, "podstawowe", mniej medialne się zdaje, beczka właściwie niewyczuwalna, alkohol świetnie wtopiony, cierpkość taninowa, która nie męczy, kwas trafiony w 10, wiśnia w nosie, wiśnia w ustach, strukturalnie stabilne, o mocnym fundamencie - pić, nie umierać.
Dla dociekliwych:
VNM podstawowe
Grape varieties : 80% Prugnolo gentile, 10% Canaiolo nero, 10% Colorino.
Vineyard location: Mulinvecchio.
Grape harvest: 5 - 15 october.
Fermentation time: 15 days.
Fermentation temperature: 26°/28°.
Type of container: Steel Tuns of 25/30 hl and oak barrels 20 hl.
Aging in wood: 24 months.
Refining in bottle: 6/8 months.
Bottles: 30/40.000
VNM Mulinvecchio
Grape varieties: 80% Prugnolo gentile, 10% Canaiolo nero, 10% Colorino.
Vineyard location: Mulinvecchio Alto.
Grape harvest: 10 - 20 october.
Fermentation time: 18 days.
Fermentation Temperature: 26°/28°.
Type of container: Steel tuns of 25/30 hl and oak barrels 10/15 hl.
Aging in wood: 30 months.
Refining in bottle: 6/8 months.
Bottles: 6/8.000
;
peyotl (2014-01-11) Spokojnie, Panie Leśniczy (czy to powiedzonko już wyszło z mody?) wszystko po kolei. Oto baza.
peyotl (2014-01-11) I nadbudowa
star (2014-01-11) Kiedyś Vino Nobile di Montepulciano było moim hobby, bo za krótki byłem na Brunello, a Chianti jakieś takie zbyt populistyczne, żeby nie powiedzieć wulgarne, mi się zdało, a człowiek aspirujący był przecież;-) A do tego Wine Spectator, w osobie Jamesa Sucklinga polecał na 93PP 1997 Fattoria del Cerro Vino Nobile di Montepulciano za 13E jedyne! Było warto, ale gładkie jak pupcia niemowlęcia wina znikły zbyt szybko, aby zauważyć różnicę w dojrzewaniu. Ja też dojrzałem, wiem, że dobre Chianti lepsze niż słabe Brunello być może, a Nobile wyżej d... nie podskoczy. Cóż. A co tam słychac na polskim rynku w temacie Nobile?
Winicjatywa wespół w zespół z Magazynem Wino polecają (pralinka) Valdipiatta Vino Nobile di Montepulciano 2009, Vino Nobile di Montepulciano, Włochy, próbowałem topowe Vigna d'Alfiero, może za wcześnie, ale szału nie było. Wein-r je próbował (pralinka) i mówu, że dobre, żadne fu,fu, ale porządne, a Magia del Vino sprzedaje za 69zł, więc cena jest niezła.