sstar (2010-10-14) Ocena: 7 Dobra intensywność, nuta brioszki (piekarniano/drożdżowa) charakterystyczna dla tego domu
szampańskiego. Dobre. Równowaga wprost niebotyczna. Naprawdę smaczne, szkoda, że ze względu
na cenę poza moim zasięgiem:( Może we Francji kiedyś upoluję? W przypadku la Grande Annee dają 9g cukru
przy dosage, podczas gdy dla RD (Recenemment Degorge) dają jedynie 3/4g. Ocena sześć/siedem,
zaniżona pewno. Siedem lekutko;) Chciałoby się częściej pijać takie szampany, a nie szukać tylko promocji w Carrefourze (aż trzy kupiłem!;). Ten rocznik wydaje mi się lepszy dla tego szampana niż poprzedni, ale z drugiej strony porównywanie w odstępie lat win z degustacji to raczej żart:) @Centrum Wina/Wine & Food Noble Day
sstar (2010-10-14) Kontra, która wskazuje, że wbrew pozorom to świeżynka, co dopiero co (kwiecień 2010) Bollingerowską piwnicę opuściła! A RD jak długo trzymają (chyba nawet do 20 lat, nie?). To jak widać 10! wino10322#21501
troll (2010-10-14) R.D. (récemment dégorgé) jest trzymany dłużej w kontakcie z osadem drożdżowym niż Grande Année. Zwykle 8 lat lub dłużej (choć z 20 latami się nie spotkałem). Wydaje mi się że to sporadyczna sytuacja gdzie degorżowanie Grande Année jest aż po 10 latach od rocznika, bo zwykle to wino spędza 5 lat "na osadzie" w butelce. Nawet biorąc pod uwagę że może akurat bazowe wino w tym roczniku spędziło w beczkach jakiś dłuższy czas, to chyba nie aż 4 lata... Zresztą kto ich tam wie. Technicznie to R.D. i Grande Année nie różnią się tak bardzo (poza tym dłuższym minimum 3 lata kontakcie z osadem i około połowę mniejszym dosage). Oba fermentację w butelce przechodzą pod korkiem a nie pod kapslem, oba wina bazowe są fermentowane i stabilizowane w starych beczkach, proporcja PN/Chard niemal identyczna i pochodzenie winogron też niemal takie samo. wino10322#21505
mdcc (2010-10-14) RD 1990 byl rozlany w 2002r - tak przynajmniej stoi na etykiecie wino10322#21508
star (2010-12-14) Ocena: 6 W tym szampanie w odróżnieniu od Bollingera nierocznikowego już jest trochę kwasu. Jest kwas, jest i goryczka. Fajne. Bułkowe posmaki, piekarniczy trademark tego domu szampańskiego. Ocena sześć pewno. @Caves Auge
wino10322#23616
star (2012-09-10) Kto mało cukru daje w Szampanii? Tutaj się dowiecie. Grains Nobles zapodaje: Lundi 17 septembre, l’univers des champagnes non dosés ou très faiblement dosés par Anne-Marie Chabbert. Voici un aperçu des vignerons qui seront en lice : Georges Laval, Eric Rodez, Heucq Père et fils, Sélèque, Assailly, Agrapart, Moutardier, Vazard Coquard, Olivier Bonville, Boizel, Laurent Perrier, Dehours. Il reste quelques places. wino10322#43776