sstar (2010-11-08) Ocena: 7 To było obok Pietramory Zerbiny oraz Ocry Strozzich dla mnie wino tego wieczoru w Bziku Kulinarnym. Szlachetnie pachnące, cedr nie wiedzieć czemu mi przyszedł do głowy, naczytał się człowiek za wiele i nawąchał w perfumeriach;) W smaku łączące słodycz i kwasowość, w eleganckim stylu utrzymane. W posmaku ciut gorzkawe (myśl o ocenie sześć minu przemknęła mi przez głowę), dla kogoś nawet słonawe. Bardzo smakuje, prawie wszystkim. Gdzie kupione nie wiem, Rurale pewno coś dopowie. Tam w Izraelu kosztuje ok. 150/160 złotych (w przeliczeniu). Posiadłość Margalit dość mała, wina modne, okrzyczane i kultowe. Robi także wina jednoomianowe. Z dostępnych w Polsce topowych win izraelskich przyszło nam do głowy Yatir Forest oraz Amphorae, niestety to ostatnie, które kiedyś nam bardzo smakowało i poniżej stówki kosztowało ostatnio podobno obniżyło loty, a ceny poszybowały, dwukrotnie się zwiększając. Więcej o Izraelu w artykule aut. Rurale "Nie tylko koszer". A skąd nazwa Eniga, aż boję się myśleć. W Izraelu sporo suwenirów o militarnych konotacjach, czekoladki w kształcie pocisków i takich tam. A co do wina Enigma tego dnia przyćmiła libańską Ksarę, też dobrą. @Izrael, Jerozolima?
sfursat (2010-11-08) Dla mnie bezsporny zwycięzca spotkania. Wino pełne skocentrowanego owocu, nut korzennych (odrobina lapacho?) z dodatkiem wanilii. Aksamitne, długie i kontemplacyjne. wino10528#22359
mkonwicki (2010-11-08) Ocena: 6 Degustowane po Ksarze, które nie pachniała i nie smakowała niczym to była rewelacja. Początki lekko kiszonkowe, zanotowałem, że "rasowe", nie wiedziałem, że znam takie słowo. Liście, ściółka, poukładane, gładkie, słodkawe, świetne. Jedno z najlepszych, jeśli nie najlepsze wino wieczoru.
Fajnie się z tą Ksarą złożyło, wina z sąsiadujących (delikatnie powiedziane) krajów, z tego samego rocznika, dość niebanalnego, niestety nie z powodów winnych, tylko innych...
wino10528#22380
sstar (2010-11-08) Ocena: 6 Rurale pisze, że ta flaszka była akademicka i bezduszna. Pewno szóstka, może piątka;) Ciągle liczę, że napisze co to jest ten Margalit:) wino10528#22384
rurale (2010-11-08) Cieszę się że Wam się podobało. Ja jakoś nie miałem do niego serca. Powtarzając za Rogovem, Margalit to pierwsza butikowa winnica w Izraela, założona w 1989 r. Z wrodzonym sobie poczuciem humoru, guru win izraelskich, pisze o niej, że była również pierwszą która zawładnęła wyobraźnią „sophisticated wine lovers”. Margalit robi wina w bordoskim stylu. Jeden, z założycieli winnicy Yair Margalit, akademik (może stąd to skojarzenie:), to autor wielu, ponoć poważanych, książek poświęconych produkcji wina. Jego syn, Assaf, skończył rolnictwo na uniwersytecie w Rehovot, a potem praktykował w Kalifornii (gdzieżby indziej:). W 1989 r. wyprodukowali 900 butelek cabsa. Dziś, butelkują ok. 17-21 tysięcy rocznie (taki butik:). W winnicy Kadita w Galilei uprawiają oprócz cabsa, merlota, syrah i petite sirah. W winnicy Binyamina rośnie im cabernet franc. Produkują trzy linie wina - Special Reserve, Margalit, a od 2003 właśnie bordoski blend Enigmę. Jedne z niewielu izraelskich win nadających się do odłożenia w piwnicy. Rogov wysoko ocenia właśnie Enigmę z 2006 r. dając 93 punkty. „Opens with red currants and red plums, goes to black cherries and a pleasing spiciness and closing with a long, fruity and persistent finish.” Tak się Panowie profesjonalnie pisze o winie, a nie jakieś tam „bezduszne” czy „akademickie”:) wino10528#22385
wein-r (2010-11-09) Ocena: 7 Najlepsze. Hedonistyczne i poważne. Jedwab w ustach. Skromna, przemyślana etykieta. Ciekawe czy da się wypić butelkę na raz? Sycące było. Mimo tego 7. wino10528#22387
star (2017-08-14) A propos win butikowych (pralinka) tylko dla dorosłych. wino10528#529338