peyotl (2010-11-10) Ocena: 8 “Smakuje Toskanią”, powiedziała Pani Peyotlowa, porzuciwszy na ten wieczór piwomanię. „Gdyby wszystkie wina takie były, piłabym tylko wino”. Co w nim takiego szczególnego? Skąd egzaltacja pomarańczowego dzioba? O to właśnie chodzi, że nic. Niczego się nie trzeba domyślać, analizować, wahać. Nos lekki, zwiewny wręcz. W ustach niczym winogrona rwane z krzaka. Soczyste ale i eleganckie, alkohol zręcznie zakamuflowany - a w głowę idzie i radość niesie. Kwintesencja żwawego Sangiovese. To już nie Chianti Classico, tylko Vino Classico. Archetyp. To co, osiem? Osiem, za prawdę, prostolinijność i wdzięk. Dziękuję Morelino za sposobność. A strona producenta jest po fińsku (m.in.).
@TenGreenBottles
peyotl (2010-11-10) 18 miesięcy beczki! To się nazywa kultura winifikacji - jest, a jakby jej nie było... W ramach egzaltacji napisałem do nich maila z podziękowaniem za stworzenie tego wina. A co. wino10550#22437
sstar (2010-11-10) Amatorowi aż tak się nie spodobało, z CT: Competent, but not showing much distinctiveness, ale 2004 komuś przypasował jak 2007 Tobie: One of the best italian wines I have ever tasted! Jarkko Peränen shows that finnish people can manage amazing vineyards. Buy all that you can find i´m sure that the price is not getting any lower. Fantastic long finish with plenty of dark fruit and perfect oakiness. Drink it now or keep for another few years. Dziesięć punktów róznicy między rocznikami, na korzyść 2004 wg CT (ale to inne osoby oceniały więc bym się tym nie frasował). Szóstka jak siódemka (roczniki) wg Amatora. Ceny tego wina niech już ktoś inny znajdzie.
Na deser film z Cantiny Candialle, sstarring: Jarkko Peränen:)
wino10550#22439
sstar (2010-11-10) Cenę i miejsce zakupu dopisałem na podstawie odnalezionej strony Ten Green Bottles, gdzie piszą: Jarkko Peränen doesn’t believe in grading his Classico wines. This means that, whilst other producers will put the pick of the crop aside, destined to become a pricier riserva, all efforts here are focused on producing this, the flagship expression from Candialle. And because it’s worth it… as well as the best of the grapes, sympathetic vineyard management and low yields result in something a little special – a unique, modern Chianti with sharp edges, perched atop an underwiring of warm oak and concentrated black cherry flavours. Truly an artisan product.
In tune with our aim to showcase the diversity to be found within appellation boundaries, Candialle offers a great example of the more contemporary side of quality Chianti Classico production. Making wine here is an international affair, with the estate run by Jarkko, a Finn, and Josephin, a German, who brings with her generations of family experience in the brewing industry. The terroir, however, is pedigree Chianti – the tiny 5.8 hectares of land under vine is situated within the famous Conca d’Oro, the ‘Golden Shell’ that lies below the village of Panzano, considered one of the top ‘crus’ of the Classico zone.
At Candialle, a respect for tradition, from vinification methods to the soil underfoot, goes hand in hand with state-of-the-art equipment and a forward-thinking, holistic approach to making wine. Ideal environmental conditions, strictly controlled yields and careful soil treatment ensure the resulting wines are uniquely tight, concentrated expressions of Sangiovese.
Czy wyczułeś 10 procent Merlota;)? wino10550#22440
peyotl (2010-11-10) Wino zapewne zasługuje na 6+ - 7, ale w moim przypadku bierze się poprawkę na stany egzaltacji :-) Znamienne, że próbowane wcześniej w porcji degustacyjnej wzbudziło sympatię, ale nie aż taki zachwyt - do tego potrzeba było całej butelki w domowej atmosferze i miłym towarzystwie (plus wygrana w backgammona!) :-) Morelino kupował chyba w posiadłości, więc może poznamy cenę stamtąd. A Merlot? Na www producenta piszą, że 100% Sangiovese... wino10550#22444
peyotl (2010-11-10) Na drugi dzień alkohol jakby mocniej wychodzi. Córka mówi: "taka wiśniówka"... wino10550#22445
Mario Crosta (2010-11-10) W 2006 oraz w 2007 nie ma 10% merlotu ale jest prawdopodobnie 3% petit verdot wg np. http://www.chianticlassico.com/anteprima2007/Catalogo_vino_08.pdf oraz http://www.walterspeller.com/2010/03/chianti-classico-2008-and-riserva-2007.html oraz http://www.chianticlassicocollection.it/catalogo/26_Chianti_Classico_Collection_2010.pdf oraz http://www.winesurf.it/index.php?file=onedegustazione&form_id_degustazione_vini=12055 wino10550#22448
mdcc (2010-11-10) Ocena: 6 Czy to jest to wino, które wypatrzył Morelino? (sąsiad Fontodich czy Fonterutollich... już nie pamietam). Jeżeli tak to powinno być w bazie i faktycznie było przepyszne (choć też faktycznie proste). Mario - a Ty piłeś jakieś wina od nich? wino10550#22450
wein-r (2010-11-10) Tak. To to samo wino. Oczywiście jest już w bazie. Sam wpisałem. wino10550#22452
peyotl (2010-11-11) No i co ja teraz zrobię? Gdzie się ukryję przed gniewem ludu i derekcji? Nic, tylko się napić i zapomnieć... wino10550#22453
wein-r (2010-11-11) Wybaczam ;). wino10550#22454
uff (2010-11-11) To odetchnąłem ja, Peyotl. Jeszcze derekcja niech wybaczy. wino10550#22466