Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Grand Cru Chateau Roylland 2006
Saint Emilion AOC
Francja
Merlot 90%
Cabernet Franc 10%
Cena: 64
Alk: 13,50%
Kolor: cz
Nr 10624
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Chateau Roylland:

greg (2010-11-22) Ocena: 7
Bardzo przyzwoite prawobrzezne bordo. Sliwki, pozeczki i inne owoce lesne, lekki nos i usta kakao, ladny saint emilion za niewygorowana cene, smakowe ;) @Auchan

star (2010-11-22)
Inne emiljany to: la Chapelle de la Trinite z Reala oraz Vieux Chateau Les Jouans z Winarium. Jest oczywiście na górnej półce Chateau Figeac u Mielża oraz na dolnej Chateau Beard la Chapelle w Biedrze, ale tego ostatniego nie polecamy!

Gregu musisz w przyszłości wysyłać mniejsze fotki, poniżej 1MB, aby to jakoś chodziło. Biorę się za zmniejszanie, przynajmniej miniatur z głównej...
wino10624#22923

greg (2010-11-22)
Posstaram sie ;)
wino10624#22928

sstar (2010-11-22)
Naślę może na Ciebie ruskich: www.fanstudio.ru. Powinno pomóc;)
wino10624#22930

wein-r (2010-11-23)
Ja robię na FastStone i sobię radzę. Jakoś.
wino10624#22933

niemy (2010-11-26) Ocena: 5
Widzę dałem się oskubać, zapłaciłem 80pln w Wola Parku. Rozumiem, że muszą zarobić na schody ruchome i hektary kwadratowe powierzchni, ale dlaczego moim kosztem? Co do wina to się widać nie znam bo mi nie smakuje. Duszne jak cholera, kojarzy mi się z brudem. Ewidentnie nie lubię merlota! Dlaczego oni nie piszą na kontrze, że to merlot? Wstydzą się? Francuzi robią kiepskie wina. Zdjęcia nie robię. @Auchan


wino10624#23083

star (2010-11-27)
Mógbyś zrobić zdjęcie, duszne takie;) W pociągach czasami jest taka duszna atmosfera, niekoniecznie na trasie Warszawa Poznań;)
wino10624#23084

niemy (2010-11-27)
No dobra, niech będzie moja strata, po trzech dniach wietrzenia dam mu 5,5pkt. Powinno kosztować max. trzy dychy, a i tak bym go ponownie nie kupił (nie lubię merlota).
wino10624#23106

star (2010-11-27)
Spróbuj Petrusa, le Pin, Masseto czy Piviera;-)
wino10624#23107

greg (2010-11-28)
Ja juz nieco w zyciu wypilem i moge sie z duma i radoscia nazwac bordofilem, pilem wlochow przeroznych od piemontu poprzez wenecje, toskanie, na apulii i sycylii konczac, pilem tez hiszpanow z rioji, ribery del duero i prioratu, nowy swiat tez mi nie obcy, ale to inna bajka hehe, problem wg mnie jest taki, ze wiekszosc ludzi pije francyzy te "stolowe" i na ich podstawie wyrabia sobie zdanie, ze to szit jest i francuzi, a tym samym i w bordo to niezbyt potrafia grac w te klocki... wg mnie to jest bzdura nad bzdury, niestety dobre bordo troche kosztuje, ale dla mnie wole wydac nawet te 200 zeta na w miare dobre cru classe (jestem zwolennikiem lewego brzegu, ale i prawym tez nie pogardze hehe) niz na brunello, czy inne barolo, ktore tez kosztuje nie malo, a bordo to podroz w nieznane i z kazda butelka swiat odkrywany, ale trzeba troche wypic czegos lepszajszego ;) ja nie odkrylem w tej butelce tej stechlizno/zgnilizny czy czegos podobnego, faktem jest tez ze nie jest to gorna polka, ba nawet nie jest to srodkowa hehe z prawego brzegu, wiec nie ma co wymagac zeby byl to taki chocby figeac, czy inny emilion jego klasy ... ja tez kiedys myslalem ze bordo to taki sikacz, zanim zanuzylem sie w temat i wypilem kilka butelek, a to z carbonnieux z pessac czy chevaliera, a to brane-cantenac, issana, lichina, dauzaca z margaux, a to talbota, leoville-poyferre, branaire-ducru, z saint julien, czy innych poliakow ... fakt, ze troche trzeba zaplacic, ale jest to wg mnie koszt porownywalny z takimi brunello, czy barollo, ale jak dla mnie to tego co mozna przezyc z dobrej klasy bordo, to sie nie znajdzie gdzie indziej, JESTEM BORDOFILEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
wino10624#23133

star (2010-11-28)
Ja tam za dużo bordo nie wypiłem, co widać i czuć, ale Ci co pili te i tamte, jednak stawiają na Barolo, a Bordo i Brunello w drugiej lidze;) Oczywiście jest kilka kontrprzykładów, ale w średniej tak to widzą i chyba im wierzę:) W każdym razie ja Barolo odpuściłem od początku, a Bordo trochę później, ale jak ktoś naleje to przecież nie wyleję;)
wino10624#23138

niemy (2010-11-28)
Kolego sympatyczny znamy się mało więc nie będę na Ciebie krzyczał ale skoro dajesz jakiemuś świństwu siedem pkt na osiem a później piszesz, że to nie jest nawet średnia półka to przemyśl to sobie raz jeszcze najlepiej na trzeźwo. EOT z mojej strony.
wino10624#23140

greg (2010-11-28)
wg mnie punktacja od 1 do 8 jest nietrafiona, sam stosuje 1-10 i tez jest ciezko, nie ma tu polowek, czesto tu jak pisalem i stawialem oceny to bardziej w odniesieniu do mojej skali 1-10, ale moze cos z Twoim winem bylo nie tak? moze Twoja butelka byla wadliwa, wiem ze o gustach sie nie dyskutuje, ale zeby obrzydlistwo? nie pilem tego sam, a otworzylem na wieczorne spotkanie z towarzystwem okolo 10 osobowym, nikt nie stwierdzil, ze to ochydztwo bylo, a byly to osoby, ktore sa wrazliwe na kwasiory ;P jakos 6 bylaby krzywdzaca, tak mi sie przynajmniej wydawalo... a tak na marginesie, szkoda wlasnie, ze punktacja tu jest taka :(
wino10624#23141

star (2010-11-29)
Przypomnę, że skala jest 3/8, a nie 1/8:) A kiedyś była 1/10 i owszem, ale się zdegenerowała. Pamiętajmy, że porównujemy różne flaszki, różnica może przecież wynikać z różnej ich jakości, nie tylko naszej;) Pzdr! Peace & Love & Affection.
wino10624#23142