deo (2010-11-24) Ocena: 5 Pinot Noir najbardziej (z win Mike'a Whitneya) podobny do ludzi: solidnie zabeczkowany, ale czuć też typową pinotową truskawę z pieprzem; ciało lekkie, garbnik nikły jednak całość ma jakiś sens. Ale: ceny! @Winnica Adoria
star (2010-11-25) Uprawia, ale eskperymentalnie. Na końcu winnicy, na górce, tam gdzie Gewurz i tam gdzie właśnie się kierujecie na fotce. Ale chyba eksperyment się nie udał. 11g kwasu na 1l przy zupełnie śladowym cukrze resztkowym (dziesiąte części grama) to jest hardcore. W przyszłości Riesling i Pinot tam będzie. Scheurebe kaputt. wino10636#23031
deo (2010-11-25) I weź zrozum tu Amerykańców. Nie sadzi Grunera ani Milerki, bo mu "wina nie smakują", a sadzi Bacchusa i jakieś Scheurebe. Krejzol. wino10636#23040
star (2010-11-25) Gewurz to chyba dobry trop, co pokazał Wesoły. A jakby ktoś jeszcze musujące robił z odrobiną gewurza to już zupełnie fajnie by było:) wino10636#23041
star (2010-11-25) Rozmawiałeś z Mike'iem po polsku czy amerykańsku/angielsku? Może którymś z tych języków słabiej władasz Deo? wino10636#23043
deo (2010-11-25) Rozmawialiśmy na migi. O ile dobrze zrozumiałem, na fotce Mike właśnie pokazuje, gdzie stało ZOMO. wino10636#23045
star (2010-11-25) Może Sanepid czy inna jakaś kontrola? Mówił, że właśnie miał 29tą kontrolę w tym roku. Nawet przyjeżdżają z innych okolic, gdzie nie mają winnic:) wino10636#23047
star (2010-11-28) Przy jedzeniu wino wyraźnie zyskuje. Podobne jest do Pinota od Huby Szeremleya. Nawet jakiś cień owocu się pojawia, choć to raczej ziemiste takie wino. Kwasowość i lekki garbnik, po dekantacji pije się je nadzwyczaj dobrze. Jednak przydrogo! Pinot od Huby 1/3 ceny kosztuje! wino10636#23120
rioja (2010-11-28) Kieliszki INAO jak najbardziej dostępne u nas! W sklepie internetowym AkcesoriadoWina.pl A sam Pinot Noir Adorii smakował mi choć faktycznie Lot 21 lepszy:) wino10636#23122
star (2010-11-28) Rioja, jak już odezwałeś się (rzadko Ci się zdarza, a wiem, że czytujesz;) to może przedstawisz się w wątku Moje Pierwsze Wino;)? Oczywiście o ile tego jeszcze nie zrobiłeś. Pzdr! wino10636#23125
mikpaw (2011-01-16) Wywiad z właścicielem. wino10636#24977
star (2011-01-19) Logo Adorii pasuje do Deowej (jakbym to już kiedyś słyszał) maksymy: Yes we can! wino10636#25104
star (2011-11-15) Czerwone czy białe? Tym razem białe! Pijemy w Winny Wtorek Rieslinga z Winnicy Adoria. Cytrusy i morele, kwasowość wcale nie nordycka, ale finezja po stronie wodnistości zdaje się, że rozczarowały autora bloga. wino10636#35957
star (2012-04-19) Krzysztof Dobryłko dobrze ocenia wina i w szczególności nowy 2010 rocznik Pinota z Winnicy Adoria, zaprezentowanego przez ich dystrybutora czyli Centrum Wina: Trzy wina ze śląskich winnic Adorii dobrze zaprezentowały się na tle bardziej uznanych marek, a Pinot Noir 2010 było lekkie, finezyjne i aromatycznie typowe dla trudnej burgundzkiej odmiany. Tak udane wino z młodych krzewów, w trudnym, deszczowym roczniku pozwala mieć nadzieję na dobre śląskie pinoty w następnych latach. wino10636#40293
star (2013-11-08) O winnicy. Ze strony producenta.
Winnica Adoria jest prowadzona przez jej właściciela, Mike’a Whitney i grupę współpracowników. Mike urodził się wśród winnic Kalifornii, po czym przeprowadził się ze swoją rodziną do stanu Washington w czasie, gdy winnice tego stanu zaczynały być wyzwaniem dla kalifornijczyków w walce o tytuł najlepszych winnic Ameryki. W 1995 roku zamieszkał w Polsce. Jego przeznaczeniem było połączyć miłość do wina i wiedzę o nim z idealnymi warunkami południowo-zachodniej Polski. Dlatego stworzył Winnicę Adoria.
Nieprzypadkowo wino Adoria jest określane przez ekspertów jako wino klasy światowej. Wybraliśmy najwyższej jakości szczepy winorośli Chardonnay, Pinot Noir i Reisling. Mike długo poszukiwał idealnego miejsca na winnicę współpracując z uznanymi w świecie specjalistami w dziedzinie winiarstwa. Półtora roku i 300 odrzuconych lokalizacji później znalazł odpowiednie miejsce – Zachowice. Rozpoczęliśmy budowę pierwszej w Polsce winnicy na światowym poziomie. Zakupiliśmy oryginalny projekt, wybudowaliśmy winiarnię i sprowadziliśmy nowoczesne maszyny. Stworzenie winnicy i uprawa winorośli w kraju, w którym nie ma dobrej infrastruktury dla producentów wina jest niemałym wyzwaniem. W Stanach Zjednoczonych wystarczy skorzystać z przewodnika „Wines and Vines”, aby znaleźć dostawców i podwykonawców. Tutaj musieliśmy zaczynać od zera, co oznaczało podróże po całej Europie i spotkania z dostawcami sadzonek winorośli oraz urządzeń do produkcji wina.
„Zdecydowanie nie dokonałem tego sam”- mówi Mike Whitney - „Miałem szczęście pracować ze wspaniałym zespołem najwyższej klasy specjalistów – między innymi z konsultantami z Oregon State University ze Stanów Zjednoczonych, z Uniwersytetu w Sienie w Toskanii, a także ze ekspertami i dostawcami z Włoch, Niemiec, Francji, Portugalii oraz Stanów Zjednoczonych. Otrzymałem także wsparcie od lokalnego zespołu projektantów i podwykonawców, dzięki którym została wybudowana pierwsza nowoczesna polska winiarnia.”
Doświadczenie nauczyło Mike’a, że warunkiem powstania dobrego wina jest stworzenie dobrej winnicy. Winnica Adoria to połączenie tradycyjnych technik uprawy winorośli i produkcji wina z najnowszą technologią. Jeśli przyjedziesz do Adorii, zobaczysz, że nasze wina leżakują w dębowych beczkach obok których stoją najnowocześniejsze urządzenia do produkcji.