peyotl (2010-12-04) Ocena: 5 Nie ma się co rozpisywać. Bezpretensjonalne langwedockie wino do jedzenia, robione przez Amerykanów, których Alicante Bouschet mi kiedyś smakował. Przy wyrazistych serach nawet słodyczą chwilami podchodziło i wysoki alkohol traciło. Za tę cenę przyjemne. Sery też. @WineExpress/La Fromagerie
peyotl (2010-12-04) Trzeba tylko dopisać "e" do Sainte w dwóch pozostałych i się połączą. wino10672#23254
peyotl (2010-12-04) Najsmaczniejszy był ten z truflami, którego nie ma na foto. Valencay też niezły, wytrawny, średnio ostry, obtoczony w popiele. Brillat-Savarin krowi, kremowy, jak masełko solone, wyrazisty. Natomiast St.Felicien trochę nudny, najfajniejsze ma opakowanie - miseczkę ceramiczną (za 12 zł/szt. opłaca się kupić kilka dla samej miseczki, bo będzie świetna do crema catalana). wino10672#23255
star (2010-12-04) Seine et Marne, to chyba Muscadeta trza by? wino10672#23256
star (2010-12-04) Ładnie się zowie. Rymuje się. Może jakiś wierszyk?;) A poprawki naniosłem. Tu "e" dopisałem, tam "de" wyciąłem, może niesłusznie i już się widzą bracia... i siostry;) wino10672#23257
star (2010-12-04) O kurtka;) To chyba jednak Sevre et Maine, brzmi podobnie. A Langwedocja do Loary daleko! wino10672#23260
star (2010-12-04) Przestań jeść te miękkie i ostre sery do czerwonego wina, proszę Cię;) Spróbuj jakieś białe. Poeksperymentuj. Czerwone raczej do twardych serów. Choć oczywiście do odważnych świat należy. Musujące Vouvray świetne z chińszczyzną. Ostro/kwaśno/słodkie (sos taki!) krewetki. wino10672#23262
star (2010-12-04) Jeszcze coq au vin mi przyszedł do głowy. Do tego wina ten coq! wino10672#23264
peyotl (2010-12-05) O kur zapiał, już nie będę. A nawet chciałem białe, tylko nie było pod ręką, a kogut sam się napraszał. wino10672#23281
peyotl (2010-12-05) Mogliby pakować ten ser w pudełeczka z herbem regionu bo ładny. A sam region to część dawnego Île-de-France, samego serca francuskiej historii. Natomiast Loara płynie sobie spokojnie trochę kilometrów na południe... wino10672#23282
rurale (2010-12-05) Francuzi potrafią zamienić czerwonego koguta na równie czerwonego hipo. A wszystko to za sprawą wieloryba:) wino10672#23292