Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Kendermanns 2007
Pfalz
Niemcy
Pinot Noir
Cena: 34
Alk: %
Kolor: cz
Nr 11155
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Kendermanns:
2009 Pfalz Gewurztraminer

Kabinett 2009 Mosel Riesling

2009 Pfalz Pinot Grigio

Late Harvest 2009 Rheinhessen ..

Spatlese (Late Harvest) 2004 Rh..
Spatlese 2003 Mosel-Saar-Ruwer ..

star (2011-02-18) Ocena: 5
Pinot raczej z tych śmierdzących (brett, kurze kupy, smar, czyli wioska;). Niemieckie Pinoty zresztą rzadko kiedy pachną. W smaku leciutkie, słodkawe, przyjemniutkie. Ocena cztery/pięć, w zależności od upodobań. Do jedzenia dobre. Podobno dobrze sprawdza się z kurczakiem, salami i jakimś sosem... MarcinFutrzak sprecyzuje pewno. Wino z cyklu hołd rodakowi;) Z czasem czarny bez i aronia dominują w aromacie. @Centrum Wina

star (2011-02-20)
Wcale nie było najlepsze, ale na pewno najsłodsze;)
wino11155#26138

mikpaw (2011-02-20) Ocena: 4
Zupełnie nie moja bajka. Słaby nos: ogórki, kapusta, kiszonka generalnie, a po przewietrzeniu smar. Usta też nie dla mnie. Dużo słodyczy, potem kiszonka. Jakieś takie ściągające poliki. Chyba potem było też masło. Nie dla mnie to wino.
wino11155#26143

marcinfutrzak (2011-02-21) Ocena: 5
Pierwszy raz piliśmy to wino do roladki z piersi kurczaka z serem korycińskim, zawiniętej w salami w sosie z czarnego bzu(u nas jeżyny i jagody, w drugiej odsłonie aronia, ale wówczas cierpkość spora) doprawionym winem - bardzo dobre danie pomysły Karola Okrasy. Obiad ze znajomymi, winko ogólnie smakowało, było fajnie (celowo używam tego słowa). Wino raczej lekkie, łatwo się pije, "bezpieczne" na imprezie.

W zestawieniu z konkurencją na degustacji wypadło raczej blado - w nosie śmierdziuszek, smak też bez rewelacji, owszem słodkość jakaś jest, ale nie zachwyca.
W przyszłości przy tym daniu sięgnął bym może po PN od Purcari,zwłaszcza przy sosie z aronii. @Centrum Wina


wino11155#26172

marcinfutrzak (2011-02-21)
A propos sosów owocowych - co byście polecili do piersi kaczki z sosem pomarańczowo-truskawkowym wg takiego przepisu?
wino11155#26175

marcinfutrzak (2011-02-21)
A tutaj znajdziecie
link do tego przepisu.
wino11155#26176

star (2011-02-21)
Dwa kierunki, przeciwstawne zresztą, choć może i nie? Jeden to jakiś niemiecki Riesling, kwaśny, ale ze słodyczą. Drugi to Pinot, podobnie powinien smakować jak ten Riesling. No bo z jednej strony jest pewna tłustość tej kaczki, choć pierś nie aż tak więc nie ma co jej kwasem aż tak przebijać, a z drugiej strony słodkość i lekkość sosu, do tego ten ryż i ananas w dodatkach. Chyba jednak Riesling, on sobie z wszystkim poradzi, a najlepiej to szampan, demi sec idealnie;)
wino11155#26178

star (2011-02-21)
Można też z Moscato z Asti, ew. z jakimś innym spróbować. Ciekaw jestem innych opinii?
wino11155#26179

marcinfutrzak (2011-02-21)
Sstar - dzięki za wskazówki:) Czy mógłbyś wskazać jakieś propozycje z win prezentowanych już na SW?
wino11155#26180

star (2011-02-21)
Może jakaś Mozela z Waldipolu (powinna być w WiS na Krupniczej), czyli Insignum. A Moscato jest w każdym markecie, np. Santero. Znajdziesz wyszukiwarką:) Pozdrawiam. PS. Nie wiem czy Mozela i Moscato nie są za delikatne. Może jakiś nieco wyrazistszy Riesling, np. Classic od Schneidera z Tesco/Carrefoura.
wino11155#26181

marcinfutrzak (2011-02-22)
Jeszcze raz dzięki :)
wino11155#26197