star (2011-02-20) Za to kocham libańskie wina, w szczególności te z Chateau Musar. Bo to całkiem znośna lekkość bytu jest;) Rocznik 2003 dostępny jest w Wina.pl, może ktoś się skusi i opisze, bo jakoś nie mogę się zebrać do zakupu. Mają tam też podstawowe wino od Gastona Hochara. W Centrum Wina jak pisał mi Grzegorz Jach ma takie roczniki jak w notce odnośnie 1998, które zwyciężyło w naszym konkursie.
Cavist.pl miał też jakieś libańskie wynalazki, teraz szukać ich trzeba bodajże pod Raszynem (w bazarku na Polnej chyba się zamknęli; w Rawie Mazowieckiej na pewno), strona www też chyba nadal działa.
W łódzkim Pinot.pl zaś było podobno świetne czerwone Massaya (próbowałem
jakiś rocznik, smooth and round;). Zostało już tylko białe, no i czerwone drugie wino Tanail czy coś w tym stylu, ale piętnaście procent alkoholu trochę jednak przeraża;)
wino11158#26118
star (2011-05-23) Też próbowałem ( http://www.sstarwines.pl/wino11713 ), ale przez półroczne opóżnienie w aktualizacji SstarWinesMobile (http://www.sstarwines.pl/konkurs/node/51 ) nie zauważyłem wpisu Ggrega i założyłem nową notkę dla tego samego wina, czego zwykle nie praktykujemy. Sorry. wino11158#29635
star (2012-05-22) Ocena: 6 Ocena konsystentna z poprzednią wino11713#. Bardzo smaczne wino. Co prawda początkowo śmierdzi, ale z czasem aż tak to nie razi, trochę bowiem się poprawia. Fajne połączenie słodkiej likierowej nuty, z dobrą świeżością. Naprawdę smaczne. PS. Fotki brak liczę na MikPawia! Na notkę, fotkę i hipsterską kontrę;-) @Galerie Alkoholi, Galeria Łódzka, Centrum Wina
wino11158#41212
gp (2012-05-22) @"Co prawda początkowo śmierdzi, ale z czasem aż tak to nie razi, trochę bowiem się poprawia."
Człowiek może się przyzwyczaić do wszystkiego. ;-) wino11158#41214
star (2012-05-22) Ocena: 7 Ja wiedziałem, że tak będzie;-) Przepiszę notkę jak leciało: Politura, lakier. Usta fajne. Przyjemniaste, się pije. Słodkawe. Lekkie, dobre, owocowe. Ocena 6-7. Zakażenie bakteryjne Wesoły Winiarz sugeruje. Wino musuje w ustach, po schłodzeniu szczególnie, a wtedy CO2 jakoś bardziej się uwydatnia ponoć. Słodycz. Inni, że chemia. Wyrób czekoladopodobny mówią. Inni z kolei, że poziomkowe. Fajne dla kobiet, które ekspertami się nie mienią. Reasumując jak dla mnie to bardzo przyjemne wino. Z czasem więcej likworowości, jak to zwie Cerretalto się pojawia, niż tej lakierowatej politury. Mimo, że overall dałbym 6 za przyjemność z picia tego wina, to odnotuję 7, bo się jednak pojawiło w notatkach. @Galeria Alkoholi, Galeria Łódzka, Centrum Wina
wino11158#41216
star (2012-05-22) Wydawało mi się GP, że wina z brett nie potępiasz w czambuł, ale może się mylę? Śmierdzą co prawda inaczej, ale jednak! wino11158#41217
star (2012-05-22) Foto etykiety, autorskie, MikPawia! wino11158#41218
star (2012-05-22) Wystarczy przeczytać notkę Ggrega, czy ta lotna kwasowość przez chwilę może aż tak razić i dyskredytować. Jak widać dla wielu osób niekoniecznie. Dla mnie zachwytów nie ma, ale wino jednak dobre jest. Kontra! wino11158#41219
gp (2012-05-22) @"brett nie potępiasz w czambuł, ale może się mylę?"
mikpaw (2012-05-22) Ocena: 6 No pachnie okropnie. Lakier, rozpuszczalnik i nie odpuszcza. Próbowałem doszukiwać się piernika, ale nie dało rady. To nie jest smrodek naftowo-siarkowy ze starego Rieslinga, który można zaakceptować jako urok odmiany. Ale tutaj, taki Cabernet? Dziwactwo. A usta zupełne przeciwieństwo nosa. Ładna struktura, kwasowość, garbnik, czerwone owoce. Niezbyt długie. Ale do duszonej wołowiny... mmmm pycha. Nos na 4, usta 7- w sumie... wino11158#41223
gp (2012-05-22) @redukcja
To zależy jaka. Taka "mikra" czasem daje radę. Z zasady jednak redukcyjne to ZUO. wino11158#41224
gp (2012-05-22) Znowu się komentarze odwróciły tak, że wyszedł bełkot. Może po tym komciu się chociaż pojawi ten debilny przycisk "chronologicznie"... eeech. wino11158#41225