Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Chateau Musar, Gaston Hochar 2002
Bekaa Valley
Liban
Cabernet Sauvignon
Carignan
Cinsault
Cena: 159
Alk: 14,00%
Kolor: cz
Nr 11158
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Chateau Musar, Gaston ..:
Musar Jeune 2021 Bekaa Valley ..

Musar Jeune 2008 Bekaa Valley ..

Cuvee Blanc 2004 Bekaa Valley ..

Hochar Pere et Fils 2004 Bekaa..

Cuvee Rouge 2004 Bekaa Valley C..

Cuvee Rouge 2004 Bekaa Valley C..

Hochar Pere et Fils 2003 Bekaa ..

2002 Bekaa Valley Cabernet Sa..

Wino i kuchnia 2000 Bekaa Valle..

2000 Bekaa Valley Cabernet Sa..

Hochar Pere et Fils 1998 Bekaa V..

1998 Bekaa Valley Obaideh, Mes..

1998 Bekaa Valley Cabernet Sau..

1998 Bekaa Valley Cabernet Sau..

1997 Bekaa Valley Cabernet Sa..

1996 Bekaa Valley Cabernet Sau..

1993 Bekaa Valley Cabernet Sa..

1993 Bekaa Valley Cinsault, Car..

Musar Jeune Bekaa Valley

ggreg (2011-02-20) Ocena: 7
Intensywne, początkowo lotna kwasowość, aceton, póżniej owocowo-korzenne: czerwone owoce jagodowe, piernik, powidła śliwkowe, drewno. Średnia budowa, przestrzenne, świetna równowaga, gładkie taniny, delikatna słodycz i kwasowość wiśni, lekkie nuty czekoladowe i herbaciane, długie. Bardzo dobre, next randez-vous za parę lat. @Centrum Wina/Makro

wein-r (2011-02-20)
Też piłem, ale 1993.
wino11158#26109

star (2011-02-20)
Za to kocham libańskie wina, w szczególności te z Chateau Musar. Bo to całkiem znośna lekkość bytu jest;) Rocznik 2003 dostępny jest w Wina.pl, może ktoś się skusi i opisze, bo jakoś nie mogę się zebrać do zakupu. Mają tam też podstawowe wino od Gastona Hochara. W Centrum Wina jak pisał mi Grzegorz Jach ma takie roczniki jak w notce odnośnie 1998, które zwyciężyło w naszym konkursie.

Cavist.pl miał też jakieś libańskie wynalazki, teraz szukać ich trzeba bodajże pod Raszynem (w bazarku na Polnej chyba się zamknęli; w Rawie Mazowieckiej na pewno), strona www też chyba nadal działa.

W łódzkim Pinot.pl zaś było podobno świetne czerwone Massaya (próbowałem jakiś rocznik, smooth and round;). Zostało już tylko białe, no i czerwone drugie wino Tanail czy coś w tym stylu, ale piętnaście procent alkoholu trochę jednak przeraża;)
wino11158#26118

star (2011-05-23)
Też próbowałem ( http://www.sstarwines.pl/wino11713 ), ale przez półroczne opóżnienie w aktualizacji SstarWinesMobile (http://www.sstarwines.pl/konkurs/node/51 ) nie zauważyłem wpisu Ggrega i założyłem nową notkę dla tego samego wina, czego zwykle nie praktykujemy. Sorry.
wino11158#29635

star (2012-05-22) Ocena: 6
Ocena konsystentna z poprzednią wino11713#. Bardzo smaczne wino. Co prawda początkowo śmierdzi, ale z czasem aż tak to nie razi, trochę bowiem się poprawia. Fajne połączenie słodkiej likierowej nuty, z dobrą świeżością. Naprawdę smaczne. PS. Fotki brak liczę na MikPawia! Na notkę, fotkę i hipsterską kontrę;-) @Galerie Alkoholi, Galeria Łódzka, Centrum Wina


wino11158#41212

gp (2012-05-22)
@"Co prawda początkowo śmierdzi, ale z czasem aż tak to nie razi, trochę bowiem się poprawia."

- Czasami czuć fekaliami, innym razem zgniłymi jajami – dodaje kolejna mieszkanka os. Bajkowego. - Bywają dni, gdy jest normalnie, ale i takie, gdy zapach jest wybitnie dokuczliwy. Ale jako mieszkańcy nie mamy wyboru – chcąc nie chcąc przywykliśmy.

Człowiek może się przyzwyczaić do wszystkiego. ;-)

wino11158#41214

star (2012-05-22) Ocena: 7
Ja wiedziałem, że tak będzie;-) Przepiszę notkę jak leciało: Politura, lakier. Usta fajne. Przyjemniaste, się pije. Słodkawe. Lekkie, dobre, owocowe. Ocena 6-7. Zakażenie bakteryjne Wesoły Winiarz sugeruje. Wino musuje w ustach, po schłodzeniu szczególnie, a wtedy CO2 jakoś bardziej się uwydatnia ponoć. Słodycz. Inni, że chemia. Wyrób czekoladopodobny mówią. Inni z kolei, że poziomkowe. Fajne dla kobiet, które ekspertami się nie mienią. Reasumując jak dla mnie to bardzo przyjemne wino. Z czasem więcej likworowości, jak to zwie Cerretalto się pojawia, niż tej lakierowatej politury. Mimo, że overall dałbym 6 za przyjemność z picia tego wina, to odnotuję 7, bo się jednak pojawiło w notatkach. @Galeria Alkoholi, Galeria Łódzka, Centrum Wina


wino11158#41216

star (2012-05-22)
Wydawało mi się GP, że wina z brett nie potępiasz w czambuł, ale może się mylę? Śmierdzą co prawda inaczej, ale jednak!
wino11158#41217

star (2012-05-22)
Foto etykiety, autorskie, MikPawia!
wino11158#41218

star (2012-05-22)
Wystarczy przeczytać notkę Ggrega, czy ta lotna kwasowość przez chwilę może aż tak razić i dyskredytować. Jak widać dla wielu osób niekoniecznie. Dla mnie zachwytów nie ma, ale wino jednak dobre jest. Kontra!
wino11158#41219

gp (2012-05-22)
@"brett nie potępiasz w czambuł, ale może się mylę?"

Mylisz się.

wino11158#41220

star (2012-05-22)
A redukcję? PS. Co do bretta to rzeczywiście nie udało mi się znaleść, żadnej Twojej notki GP, w której byś takie wino chwalił, a szukałem:-) http://www.sstarwines.pl/sample.php?guess=brett&guess1=gp&inc=lookup2.php
wino11158#41221

mikpaw (2012-05-22) Ocena: 6
No pachnie okropnie. Lakier, rozpuszczalnik i nie odpuszcza. Próbowałem doszukiwać się piernika, ale nie dało rady. To nie jest smrodek naftowo-siarkowy ze starego Rieslinga, który można zaakceptować jako urok odmiany. Ale tutaj, taki Cabernet? Dziwactwo. A usta zupełne przeciwieństwo nosa. Ładna struktura, kwasowość, garbnik, czerwone owoce. Niezbyt długie. Ale do duszonej wołowiny... mmmm pycha. Nos na 4, usta 7- w sumie...
wino11158#41223

gp (2012-05-22)
@redukcja

To zależy jaka. Taka "mikra" czasem daje radę. Z zasady jednak redukcyjne to ZUO.

wino11158#41224

gp (2012-05-22)
Znowu się komentarze odwróciły tak, że wyszedł bełkot. Może po tym komciu się chociaż pojawi ten debilny przycisk "chronologicznie"... eeech.
wino11158#41225