wein-r (2011-02-20) Ocena: 7 Partia przeciekającego wina trafiła do Polski. Wino wedle wszelkich standardów powinno być klasyfikowane jako WADLIWE. Ale różnie to bywa. Kumpel (JBwino) otwierał dwie flaszki z tej partii. Pierwsza niezła, lotnej i migdałów sporo. Z drugą był problem, bo w mgnieniu oka umierała. Po kilku minutach kolor spłowiał, aromat zgasł. Jak to w przypadku "starych" win bywa...
Ja miałem fart! Może nie na 4 serduszka (jak w BB), ale dobre bardzo było to wino :). Migdał i lotna zwiały szybko; pozostał owoc, słodycz, niezła kwasowość. Coś o garbniku napisać warto, ale nie ma o czym. Garbnika brak. Gładkie i owocowe, faktura wody. Ale nie wodnistość miałem na myśli. Bardzo dobre. Spiję ostatnie łyki w 5 min. ;) @Centrum Wina
wein-r (2011-02-20) Otwarcie nie było łatwe... wino11162#26104
wein-r (2011-02-20) Tego wina nie było TU, bo Serge zobaczywszy stan flaszek, "odpuścił" sobie ich komentowanie. Lepiej mówić o czymś co się zna niż odwrotnie. wino11162#26112
wein-r (2011-02-20) TU czyli TAM ;) wino11162#26113
star (2011-02-20) Połączyłem, choć niezbyt fortunnie może. Do nazwy producenta, czyli do Gaston Hochar przerzuciłem Chateau Musar. Tak więc ich flagowe wina nie mają nazwy, a producent zwie się Chateau Musar, Gaston Hochar. Nie wiem czy inne wina jak Cuvee Rouge robią poza Chateau Musar, ale póki co niech już tak będzie, za dużo było wpisów, ale zawsze można je wszystkie zmienić. Wracając do wina to wrzucę może jeszcze i tu fotkę aut. Andrzeja Daszkiewicza, bo piękna jest:) wino11162#26117
star (2011-02-20) Strasznie drogi rocznik to się okazuje! Młode ok. 20E, na nie tak dzikim zachodzie, a ten powyżej sześćdziesięciu euro (dopisuję cenę!), a nawet do stówki, wow! Przynajmniej wg Vinopedii! Tymczasem dorzucam ceny za magnumy w Centrum Wina, podobno dostępne. wino11162#26125
ggreg (2011-05-31) Przegapiłem pytanie Wein-ra. No właśnie, jak wysechł, jak mokry był cały? Taki zbutwiały korek "pachnie mi" degradacją mikrobiologiczną, ale to luźne dywagacje. Pracę magisterską pisałem w Zakładzie Biochemii specjalizującym się w mikrobiologicznej degradacji biopolimerów (lignina, itp.), to tak kombinuję;-) Inna sprawa, że tego wina chętnie bym spróbował. wino11162#29927
star (2011-05-31) Rocznik 2002 na jaki trafiłem z czasem zwekslował jak to określił brut w kierunku śliwek w occie;) Średnio fajnie. Peter stwierdził, że to trochę jak bożo nuwo, na dwutlenku węgla, jakby macerowano (pół)węgl(an)owo. Średnio im przypadło do gustu. wino11162#29930