star (2011-02-22) Ocena: 8 Jak nie wpisać takiego cudeńka do bazy. Niepasteryzowane, ale Żywe to mu do pięt
nie dorasta. Pyszne! Nieco miodowe w aromacie, skojarzenie z tokajskim co je piliśmy w browarze w Pradze. Duży esktrakt, przy niskim alkoholu. Więcej nie pamiętam, ale pewno ktoś jeszcze się odezwie. Chmiel w winnicy nie rośnie, żeby nie było wątpliwości, w sprzedaży też nie ma tego wynalazku, cena trzy zeta może ex cellar, a raczej ex browar. Szkoda, że nie na większą skalę, ech... Przepyszne! Dużo dobrej piany, no ale to już można różnie lać, po ściance, ew. z wysokości;)
marcinfutrzak (2011-02-22) Ocena: 8 Cudowne, niebo w gębie - mało - jestem w niebie!!!!!! Piwo o jakim się marzy by było dostępne w sklepie (choćby specjalistycznym). Bije na głowę wszystko co do tej pory próbowałem w kategorii "jasne", a był czas że często odwiedzałem sklepy "piwne", których na szczęście we Wrocławiu kilka jest.
Kolor przepiękny rubinowo-bursztynowy. Aromaty miodu lipowego i owoców ładnie dojrzałych. Piana gęsta i długo się utrzymuje. Bąbelki nie kłujące, gładkie (a często gaz w piwie mi "dokucza"). W smaku nie narzucająca się miodowa słodycz, zrównoważona pysznym owocem, świeżym i aromatycznym, potwierdzającym zapach. Goryczka od chmielu... jaka goryczka!? Goryczka to w tym wypadku zbyt banalnie brzmi - to idealnie dobrana przyprawa. Alkohol wtopiony w całość, wcale go nie czuć. Ma się ochotę smakować i delektować się każdym łykiem. Jak dla mnie - trunek medytacyjny.
Brawo dla Producenta - naszego, polskiego!!! wino11170#26195
marcinfutrzak (2011-02-22) Korzystając z okazji chciałbym pozdrowić Panią ze zdjęcia :) wino11170#26196
mkonwicki (2011-02-22) Będzie, że się czepiam, ale trudno. Może zamiast Chmiel w szczeprach wpisać z czego piwo zostało zrobione, a nie czym je przyprawiono? Jęczmień? Pszenica? Bo jak wpisujemy chmiel, to tak jakby przy jakimś szampanie zamiast Pinot Noir napisać cukier (o ile wino było "dosładzane"). Anologia może nie jest całkiem precyzyjna, ale kierunek właściwy. wino11170#26200
mdcc (2011-02-22) Brawo MKonwicki! Właśnie, odrobina porządku by się na SsW przydała. Trzymając się przykładu z szampanem to niektórzy dodają koniak albo inne brendy w dozażu a piszemy, że to szardone - ... czyli z czego to piwo było? wino11170#26201
mikpaw (2011-02-22) Ocena: 8 To było piwo prosto z nieba, prawdziwy afrodyzjak :) wino11170#26202
wesoly (2011-02-22) Ocena: 8 Klasyczny Pils Czeski,100% słód jęczmienny, chmiel w szyszkach, odmiana Lubelski. Piwo warzone zgodnie z prawem czystości: woda, słód, chmiel i drożdże. Niepasteryzowane, niefiltrowane, naturalnie refermentowane :) wino11170#26205
mkonwicki (2011-02-22) No i to jest info o piwie! Dzięki za doprecyzowanie. Domyślam się, że było pyszne. Na pewno dużo lepsze od tych wszystkich gazowanych bezsmakowych paskudztw z wielkich polskich browarów, bleeee.... wino11170#26213
marcinfutrzak (2011-02-23) Sstar - to może by to poprawić i przyjąć jakąś nomenklaturę przy wpisywaniu piwa, np odpowiednik szczepu to rodzaj słodu itp.? wino11170#26225
star (2011-02-23) Proszę bardzo! Chmielu już w danych nie uświadczysz, jęczmień rulez. Możesz dopisać kolejne piwo! Dodaj podobne;) wino11170#26227
wesoly (2011-02-23) Raczej powinien być podawany gatunek piwa :)
Tutaj akurat Bohemian Pilsener warka nr 121
OG 11,5 (gęstość początkowa w Blg)
FG 2,5 (gęstość końcowa w Blg)
ABV 4,8% (zawartość alkoholu % obj.)
Goryczka 35 IBU
kolor 7 EBC
marcinfutrzak (2011-02-23) @Wesoły - a kto zna takie dane kupując butelkę w sklepie?? W tym przypadku mamy to szczęście, że znamy piwowara i udziela on się na SW. wino11170#26239
star (2014-07-06) Mały lokalny browar - Kacov, piwo dobre na kaca;-) wino11170#50612