mdcc (2011-03-25) Ocena: 6 To co z aligote można wycisnąć: de Villaine, Bouzeron 2007.
Tu nos jak w białym burgundzie, pastelowe, zwiewne aromaty. Usta z dobrą kwasowością i całkiem pełne. Między 5 a 6... a nawet może i 6 po prostu. @101win/ŻuŻu
star (2011-03-25) Pod tym winem podpisuje się sam Aubert de Villaine z Domaine de la Romanee Conti, bardzo zasadniczy człowiek, mógłby być pastorem w Norwegii;) Sam byłem ciekaw i je kupiłem, choć wino nieco u nas przydrogie, w Paryżu ok. 13E chyba. Oprócz Auberta podpisuje się P., może jego żona? Czyżby Pamela, nie żartuję! Notka z szerszego pochodzi kontekstu menelskich burgundów. Ocena Bettana 14/20, czyli szału nie ma. Tak o nim piszą: Our Bouzeron comes from vines situated on the best slopes of the appellations. We have planted the golden Aligoté doré grape, which gives lowers yield and more aromatic wines than its cousin, the Aligoté vert.
True to its varietal nature, our Bouzeron is a liveley, fruity wine, but it also has a finesse and roundness that spring from the essential nature of the terroir.
These qualities lend it great versatility. To best appreciate the freshness and fruit, it would be drunk young, within two or three years. To allow the wine to fully develop fullness and "fatness", age it for up to ten years.
It should be served chilled, at about 54°F, as an apéritif, with seafood, or with a number of cheeses (goat cheese, Cantal, Beaufort, Parmesan, Roquefort, etc." Zaś w Winach Europy 2009: "Właściciel Domaine de la Romanée-Conti. Wina jak na pochodzenie dość drogie ale eleganckie, głębokie, wyraziste. Kibicujemy zwłaszcza tutejszemu Aligoté: z chłopka przeistacza sie w królewicza, godne wszystkich ust." Na koniec jako rzecze Bettane&Desseauve 2009: "Notes florales puissantes. La bouche est équilibrée, avec moins de matière qu'en 2006. Bien fait, pour un millésime difficile, finale fraiche. Il se goûtera sans doute mieux une fois de bouteille, comme souvent." Zdecydowane nuty kwiatowe. W smaku zrównoważone, z mniejszą materią niż poprzedni rocznik i świeżą końcówką. Lepsze będzie w butelce, jak zwykle. Rozumiem, że Bettane próbował próbę beczkową? wino11370#27365
star (2014-12-29) Wino ostre nie to co fotka;-) wino11370#51794