Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Brusco Barbi 2007
Toscana IGT
Włochy
Sangiovese
Cena: 49
Alk: 13,50%
Kolor: cz
Nr 11448
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Barbi:
2013 Brunello di Montalcino S..

Bianco del Beato 2007 Toscana T..

Rosso 2007 Toscana Sangiovese

Vigna del Fiore 2007 Brunello ..

2003 Brunello di Montalcino Sa..

Selezzione 2003 Brunello di Mon..

2001 Brunello di Montalcino S..

Vigna del Fiore 1999 Brunello d..

1999 Brunello di Montalcino S..

1996 Brunello di Montalcino Sang..

1975 Brunello di Montalcino S..

star (2011-04-08) Ocena: 5
Klasyk. Wspomnienia mam miłe, moje pierwsze Brunello, pite w dużej enotece w Sienie, ech... właśnie pochodziło od Barbi. Chude i taniczne. Smarowe. Komuś kiślem (?) zajechało. Słodkawe i wodniste w smaku, gorzkawe też zresztą. Ocena cztery/pięc, choć potem piątka z plusem, w kółeczku, czyli wężykiem. A wszystko to przez tory kolejowe, bo trzeba wiedzieć, że to wino mieszkało na dworcu, no może nie na samym dworcu, ale w nasypie kolejowy. Chude i cienkie, dymiaste, klasyczne.

Brunello Barbi z 1998 do kupienia w 101win, za 180zeta: Rodzina Colombini mieszka w Montalcino od roku 1352, a w posiadanie Fattoria dei Barbi weszła w roku 1790. Jej winnice zajmują dziś powierzchnię 90 hektarów, a powstają tu wina Brunelli di Montalcino, Brunello di Montalcino Riserva i Brunello di Montalcino Vigna del Fiore, a także robione jako IGT Toscana wina Birbone (sangiovese, merlot, canaiolo, alicante i ciliegiolo) i Brusco dei Barbi (czyste sangiovese). W Enotece Tre Bicchieri, też je kiedyś widziano, ale jaki rocznik? Nie wiem. Jakimowicz jakiś je poleca w 2004. Znacie gościa? Za nasypem, znaczy za MG stoją Panowie Grzelak i Maksymiak. Wiem też, że mają tam jakieś zacne Barola, od Borgogno, czyżby? Mają łeba? @MG, Bogusławskiego, Wrocław

mikpaw (2011-04-12)
W ramach protestu przeciw niesprawiedliwościom tego świata nie oceniam tego wina :P Ja lubię takie wina. Rustykalne, dymne, cierpkie, z lekkim posmakiem czekolady. No lubię bardzo. W kolejne dni tylko się poprawia.
wino11448#27978

star (2011-04-12) Ocena: 6
Pewno byś szóstkę z plusem dał? Śmiało! Weź i oflaguj się;)
wino11448#27982

mikpaw (2011-04-12)
Proszę o usunięcie oceny postawionej jakoby w moim imieniu, jako zupełnie nieprzystającej do rzeczywistości!
wino11448#27987

star (2011-04-12)
Ale Ty chyba nie postawiłeś żadnej oceny, źle widzę? No i chyba nie chcesz recenzować i poprawiać (jak kiedyś Deo miał ochotę;) cudzych ocen?:)
wino11448#27989

mikpaw (2011-04-13)
Cytuję: "Pewno byś szóstkę z plusem dał?" i w tym wpisie pojawiają się trzy gwiazdki. Jest to jawna manipulacja i sugerowanie mojej oceny, której nie wystawiłem. Proszę o usunięcie trzech gwiazdek znad cytowanego wpisu, jako jawnie łamiących moje prawo do niezależnej opinii przejawiającej się brakiem oceny. Niestety regulamin portalu nie reguluje sytuacji, gdy oceny są wystawiane w imieniu osób trzecich, bez ich zgody, a wręcz przy jawnym sprzeciwie. Wnioskuję o powołanie Kolegium Koleżeńskiego w celu rozsądzenia tej spornej kwestii.
wino11448#27999

ducale (2011-04-13)
a to jest ten Jakimowicz " młode wilki" ? Brusco to świetne wino, nie wiem czemu wzbudza tyle kontrowersji
wino11448#28001

gp (2011-04-13)
@"Co robi Google pytany o wino? Zwraca link do Sstarwinhttp://www.sstarwines.pl/sample.php?inc=comment.phpes. Co robi Starwines? Kreuje gusta"

W jakimś sensie tak. Niestety. Już raz mi się zdarzyło że w wyniku pochwalenia się gdzieś w necie jakimś świetnym znaleziskiem winiarskim, jeden z dużych graczy dwukrotnie włączył producenta do swojego portfolio i wymógł na producencie wyłączność na Polskę. Skończyło się tak, że miał ich dwa lata i zrezygnował, bo oczywiście cenę zrobił dwukrotnie wyższą niż ja. To było jeszcze przed Sstarwines... Teraz zdarzyło się to błyskawicznie w wyniku mojego zaprzestania milczenia tutaj (mam insider knowledge że taka jest przyczyna, więc to pewnik).

Ktoś gdzieś zapytał dlaczego już nie opisuję win? No to ma teraz odpowiedź. Straciłem właśnie możliwość sprzedaży znakomitych win za baaardzo dobrą cenę i jest mi zwyczajnie przykro, bo zaangażowałem się w jego promocję i obecność w ważnych miejscach. Wy straciliście możliwość ich zakupu w Polsce po cenach takich jak w cywilizowanych krajach. Paradoks polega, że byłbym w stanie sprzedać prawie całą roczną produkcję tych win. C'est la vie. Jeżeli społeczność przychyli się do mojej prośby, to poproszę Pana Leśniczego o usunięcie śladów po tym winie w bazie, bo choć nie jest tego dużo to właśnie google zwracają kilkanaście wyników do tego wina, właśnie na Sstarwines. Co o tym sądzicie?

A Brusco jest suuuper. Bardzo lubię.

wino11448#28003

gp (2011-04-13)
oczywiście: "Paradoks polega na tym"
wino11448#28004

ducale (2011-04-13)
@gp serio uważasz ze Sstarwines kreuje gusta Twoich klientów i jest powodem spadku/braku sprzedaży Fattoria Barbi? Przecież to renomowany producent polecany chyba w każdym przewodniku włoskim i nikt chyba zdroworozsądkowy nie będzie kierował się gustem Sstara i MikPaw .
wino11448#28005

ducale (2011-04-13)
przepraszam miało byc " tylko i wyłącznie gustem Sstara i MikPaw", wiadomo każdy ma prawo do własnych ocen
wino11448#28007

gp (2011-04-13)
@ducale

A skąd! Mam jednego (pozdrawiam!), albo dwóch klientów którzy wiedzą o istnieniu Sstarwines a nie są regularnie pisującymi. Chyba wyraźnie napisałem o jaką sytuację mi chodzi. ;_;

wino11448#28008

star (2011-04-13)
Wg Wine Spectatora (ale Suckling ponoć nie zna się na Sangiovese;) oceny dla Brusco wahają się w granicach 83/88 punktów, czyli koło szóstki. Szczegóły na Vinopedii. Niestety w moim przypadku metoda pierwszego wrażenia w przypadku tego wina nie zapunktowała. MikPaw miał więcej czasu rzetelnie je ocenić. Minął dzień trzeci i wszystko było (już) dobr(z)e.
wino11448#28015

rurale (2011-04-13)
Zgodziliśmy się chyba kiedyś. Polska to nie jest kraj dla... Ludzi, którzy chcieliby kupować tanio wina:(
wino11448#28018

mdcc (2011-07-08)
Czy ktoś wie o co chodzi z tą opatentowaną metodą produkcji (fermentacji) Brusco? Tak przynajmniej przeczytałem w necie...
wino11448#31187