Grand Cru Chateau Juguet 2007 Saint-Emilion AOC Francja Cena: 60 Alk: 13,00% Kolor: cz Nr 11805 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
Inne od Chateau Juguet:
honey (2011-06-11) Ocena: 7 Bardzo dobre, gęste, wyraziste. Nie byłem w trybie analitycznym i nie wczułem się w smaki konkretne (bordoski standard), ale było magiczne, przenosiło w czasie i przestrzeni. Za tę cenę warto;) @ah.nl
Pol zartem (2011-09-02) Ocena: 6 Przyzwoite wino bordoskie cena/jakosc. Dosyc proste w smaku, ale zachowuje charakter regionu (lekko maslane, troche wanilii, sliwki) Zbalansowane, ale plytkie. Niestety to byl jeden z najslabszych rocznikow St. Emilion ostatnio stad wino to najczesciej znajdujemy w supermarkecie. Natomiast jest ono doskonale na niedzielny, niezobowiazujacy obiad. wino11805#33141
cerretalto (2011-09-03) "ale zachowuje charakter regionu (lekko maslane, troche wanilii, [...]" - tak można opisać charakter kazdego regionu, w którym wina są starzone w beczkach. Pół żartem mówiąc życzę powodzenia w poszukiwaniu Świętego Graala wszystkim starannie "szufladkującym" aromaty i smaki i wyciągającym wnioski j.w. :). wino11805#33143
star (2011-09-03) Cerretalto, tą śliwkę to celowo pominąłeś? Pierwsze śliwki robaczywki;-) Bo jednak to dość typowy opis St. Emilion, choć do każdego innego Merlota w beczce też by pasowało. No ale jednak te śliwki to dość typowe są, a beczkowe nuty też chyba, nie wiem czy wanilia akurat, a nie bardziej nobliwe cedr, drzewo sandałowe (z lektury; bo pudełka po cygarach nie wąchałem;-), no i te różne papierosowo-cygarowe-tytoniowe klimaty, ale może to akurat w amerykańskiej beczce dojrzewało. A tak w ogóle to chciałem powiedzieć, że w tym regionie takie wina robią, w odróżnieniu od taniej owocowej La Manchy czy młodego Beaujolais, w tym sensie jest coś na rzeczy. A że w innych regionach też można coś podobnego zrobić, cóż to tyż prowda, więc w tym sensie do terroir się nie dokopiemy, przez te wszystkie wierzchnie warstwy gleby i podglebia;-) wino11805#33157