Pioneer Block 1 Foundation Saint Clair 2009 Marlborough Nowa Zelandia Sauvignon Blanc Cena: 108 Alk: 13,00% Kolor: b Nr 11810 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
|
Inne od Saint Clair: Omaka Reserve 2009 Marlborough..
Godfrey's Creek Reserve 2008 M..
Family Estate 2007 Marlborough ..
Pioneer Block 4 Sawcut 2007 Mar..
Pinot Noir 2007 Marlborough Pin..
Pioneer Block 14 Doctor's Creek..
Pioneer Block 8 Friar's 2007 Ma..
Vicar's Choice 2007 Marlborough..
Vicar's Choice 2006 Marlborough.. Pinot Noir 2006 Marlborough Pin..
Vicar's Choice 2006 Marlborough..
2005 Marlborough Pinot Noir
| ggreg (2011-06-13) Ocena: 7 Nos intensywny, owocowo-roślinny: owoce tropikalne, grejpfrut, pokrzywa, liście czarnej porzeczki, ulotne nuty kamienne. Pełne, cieliste, wyraziste, soczyste i rześkie, delikatny cukier resztkowy, owoce tropikalne, grejpfrut, nuty zielone, długie. Bardzo dobre z plusem, ze szpinakowym risotto znakomite, para idealna. @Dom Wina/Behemot star (2011-06-13) Jak się robi takie risotto szpinakowe? Rozumiem, że potrzebny jest szpinak i... może ryż;-)? wino11810#30266 ggreg (2011-06-13) Dla 4 osób:
15 dag umytego i osuszonego szpinaku
3 posiekane ząbki czosnku
3 posiekane średnie szalotki
1,5 l wrzącego bulionu z kury (najlepiej własnej roboty)
200 ml Martini Extra Dry
Po 5 dag świeżo startego parmezanu i pecorino
15 dag świeżo startego koziego sera
Sok i otarta skórka z połowy sparzonej i wyszorowanej cytryny
6 łyżek oliwy extra vergine
Świeżo starta gałka muszkatołowa
Sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
36 dag krótkoziarnistego włoskiego ryżu - Arborio, Vialone Nano lub Carnaroli
Na dużej patelni teflonowej rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać posiekany ząbek czosnku, szpinak wrzucić na patelnię, udusić do miękkości, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wrzucić do miksera i zmiksować na gładkie puree. Na tej samej patelni rozgrzać 4 łyżki stołowe oliwy, dodać posiekane szalotki i pozostałe 2 ząbki czosnku i podsmażać, aż będą szkliste. Następnie wsypać suchy ryż i prażyć 3 minuty ciągle mieszając, aż ziarenka staną się szkliste i będą przy tym nieco trzeszczeć. W tym momencie zwiększyć ogień, wlać Martini i sok z połowy cytryny, mieszać do wchłonięcia. Wlać małą chochelkę wrzącego bulionu z kury i gotować stale mieszając, aż płyn zostanie wchłonięty. W ten sposób, dolewając po chochelce bulionu gotować risotto, aż nabierze kremowej konsystencji, co powinno zająć około 15-18 minut. Tuż przed tym, jak ryż będzie gotowy, dodać puree ze szpinaku i dokładnie wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia, ryż przyprawić solą i pieprzem, wsypać starty parmezan, pecorino i otartą skórkę z połowy cytryny, starannie wymieszać. Odstawić pod przykryciem na 2 minuty i podawać, posypując każdą porcję startym kozim serem.
Nie należy przesadzić z gałką muszkatołową i skórką z cytryny, bo zdominują smak szpinaku. wino11810#30273 mkonwicki (2011-06-13) Wygląda spoko, chyba kiedyś zrobię. Wytrawne Martini przypomniało mi o czymś czego dawno nie robiłem, o fenkułach duszonych w wytrawnym Martini. Muszę zrobić powtórkę. wino11810#30274 |