Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Lo Piot Francesca Vicent Robert 2004
Priorat DOQ
Hiszpania
Garnatxa
Cena: 100
Alk: 15,00%
Kolor: cz
Nr 11900
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Francesca Vicent Rober..:

star (2011-06-29) Ocena: 6
Nie wiem czy rocznik 2004 był równie dobry w Prioracie jak w regionie Rioja, ale z ulgą przyjąłem, że kelner przyniósł go zamiast upalnego (u nas, we Włoszech, nie wiem jak w Hiszpanii) 2003. Dostaliśmy 15 procentowe wino, aż strach pomyśleć ile wybiło w 2003, a może się mylę i mniej go było? Tak czy owak do cielęciny z Galicii pod różnymi postaciami (antrykot, polędwica, mielony z foies gras) smakowało całkiem nieźle. Alkoholu sporo, choć nie wadził, a ciała (do)dawał, kwasu mało, garbnik raczej dojrzały, dobrze wchodziło, choć za dużo wypić się nie dało, łatwiej sięgało się jednak po cavę mimo, że do mięsa nie dawała rady. Do tego fajna jak na resto cena. @Canota Restaurante, Barcelona

rurale (2011-06-29)
Dla mnie benchmarkiem Prioratu pozostają wina od Mas Martinet. Potem było tylko gorzej:)
wino11900#30870

denko (2011-06-29)
Mucha na dziko? :-)
wino11900#30874

star (2011-07-01) Ocena: 7
Nie docenilem tego wina. Schlodzone (z lodowki) swietnie wypada przy przecietnym penedesie. Gesto i dojrzale, garbnik jest ale gladki, przyjemne wino bez kwasu, ale pije sie je bardzo dobrze. Mocny aromat.
wino11900#30961

star (2011-07-01)
Wybierz Rurale sobie jakies: Mas Perinet czy Scala Dei? Pakuje sie juz:-)
wino11900#30962

rurale (2011-07-01)
Wolę Mas Perinet. Bo nie znam:)
wino11900#30966

star (2011-07-03)
Ok. Masz Masa. Scala Dei okazało się tańsze na lotnisku Girona niż w El Corte Ingles, gdzie w końcu robiłem główne zakupy. I tak w końcu mam dwa roczniki Scala Dei. Co sądzicie aby w Bziku zrobić kiedyś Priorat? Rioja też może być, ale ewentualnie oddzielnie? Latem oczywiście lepiej białe, biała Hiszpania brzmi nieźle. Ale na ten Priorat to jestem wkręcony, bo to w końcu apelacja o uznanym poziomie. Warto by to zweryfikować, szczególnie, że nam tu Rurale grymasi;)
wino11900#30974

star (2011-07-04)
Priorat też modny na Forum Wino: Wina_z_Prioratu a w 101win mają dwa ponoć: Vall Llac Tina 41 2007 za pięć dych i Celler Pasanau Ceps Nous 2008 za sześć dych, małe Prioraty w dobrych cenach zdaje się, choć pewny nie jestem (Temi sprawdzi;) czy to dla stałych członków oferta czy standard.
wino11900#30990

star (2012-09-27)
Mam otworzyć Priorat Scala Dei, ale się waham między 2007 i 2008, jak myślicie, które lepsze będzie do wołowiny na teraz? PS. U nas chyba w Centrum Wina. Ja kupowałem w El Corte Ingles w Barcelonie za ok. 20E za butelkę, o ile dobrze pamiętam. Tu mają za 80zł, więc w niezłej cenie, Top Wina: (pralinka) ale chyba rocznik 2002, o ile dobrze napisali. Czysta Garnatxa. Piszą też, że Wina z regionu Priorat charakteryzują się ogromną koncentracją, intensywnym bukietem i potężną strukturą. Scala dei Negre jest bardzo dobrze wyważonym winem o bukiecie przypraw, śliwki i porzeczki. Dojrzałe i pełne z długim przyjemnym finiszem. Sugestie: Do lekkich mięs, królika i wędlin. Kurna, skąd ja wezmę lekkie mięso i królika, że o wędlinach nie wspomnę jak mam łopatkę wołową i już! Schłodzić? Nie muszę, bo zimno dzisiaj we Wrocławiu;-)
wino11900#44229

star (2012-09-27)
Może po zawartości alkoholu wybrać, żeby bardziej waliło;-)
wino11900#44233

star (2012-09-27)
Na królika to mi nie wygląda;-)
wino11900#44234

star (2012-09-27)
Gocha z Forum Wino (pralinka) pisze tak w temacie "Scala Dei" 2003, Priorat:
moge powiedziec o roczniku - w priorat mowia ze wina z 03 rocznika sa troche
dzemowe, rok byl bardzo goracy i stad taka koncentracja gotowanego owocu. mnie
to wcale nie przeszkadzalo. poniezej notka z WS:
This red shows a fresh, almost supple texture but packs a lot of flavor, with
floral, plum, wild herb, mineral and toast notes that build through the finish.
It has ripe tannins for grip. Drink now through 2010.

Dżem z wołowiną? Nie słyszałem:-(

wino11900#44237

star (2012-09-27)
Cellar Tracker i wiem wszystko:

2007 (pralinka) gorunc znaczy, aż się spociłem, każą do piwnicy iść i czekać:-)

Tasted by spatialiser on 11/27/2011 & rated 91 points: [Reserve Wines Christmas Wine Fair 24th Nov 2011] Fruity crisp and all together very good... one for the cellar. (552 views)

Tasted by avp on 9/8/2011: Sweetish and warm nose of slightly raisiny fruit, medicinal liquorice and bitter herbs. Very fullbodied on the palate with ripe fruit, smooth tannin and some alcohol showing. Slight florality and meat notes. The palatal feel is in fact pretty ok, despite the evident heat, but the finish feels just too over-ripe. (607 views)

2008 (pralinka) jakby bardziej kwasowe było, nowy wspaniały świat, jak u Huxleya;-)

Tasted by Blauweiss on 12/15/2011 & rated 90 points: Lovely red fruit and som pepper on the nose. Dry with nice acidity and almost fullbodied. Soft tannins and good fruit with cherry, strawberry, blackberry and blackcurrant, as well as tones of liorice and tobacco, almost a touch smokey. very nice, not at all new world, rather modern old world! (886 views)

wino11900#44247

star (2012-09-27)
Bob Pelikan, znaczy Robert Parker, do tego ciągle Junior, ocenia nieco wyżej, tak o punkt, ale nie procentowy rocznik 2008, w porównaniu z 2007, obydwa na 90PP (pralinka) , ale to pewno Jay Miller co się skompromitował więc sam nie wiem jak na to patrzeć. Co więcej regiony to Rioja i Ribera del Duero, więc czort wie. Roczniki od 2011 w dół na obrazku, więc czwarta i piąta pozycja to 2008 i 2007.
wino11900#44248

star (2012-09-27)
Fiona, ale nie ta od Shreka, tylko Beckett (pralinka) (czyżbym kojarzył ją z TV?) radzi co dobrego z Prioratem. No więc najpierw dowiadujemy się, że roczniki 2003 i 2005 cieplejsze, a 2007 i 2008 chłodniejsze więc wina świeższe nieco. Porównuje Prioraty do Chateauneuf du Pape i słusznie, bo to te same odmiany, choć i bordoskie znajdziemy w Prioracie, ale głównie przecież Grenache/Garnatxa i Carignan/Carinena. Z jedzenia może być wołowina, a może być i kaczka, a z serów owczy manchego.

Już wiem kim jest Fiona Beckett. 23 książki o winie i jedzeniu napisała (pralinka) a także pisuje dla Guardiana. Her books include Fiona Beckett's Cheese Course (2009), Food, Wine & Friends and An Appetite for Ale (2007), Cooking with Wine (2005), How to Match Food and Wine (2002) and Eating and Drinking: an A-Z of Great Food & Drink Combinations (2000). Czytał ktoś może? Bloguje o serach (pralinka) i o winach biodynamicznych (pralinka) czuję więc, że znajdzie tu swoich afficionados;-) A tak w ogóle to Fiony są dwie (pralinka) nie licząc tej od Shreka;-)
wino11900#44249