Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Rocca di Montegrossi 2007
Chianti Classico DOCG
Włochy
Sangiovese 90% Canaiolo 5%
Colorino 5%
Cena: 44
Alk: 13,50%
Kolor: cz
Nr 12081
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Rocca di Montegrossi:
2008 Chianti Classico Sangiove..

2006 Chianti Classico Sangiove..

Geremia 2006 Toscana Merlot 65..

Vigneto San Marcellino 2006 Ch..

Vigneto San Marcellino 2004 Chi..

Geremia 2001 Chianti Merlot 60%..

Vigneto San Marcellino 1997 Chi..

mdcc (2011-08-06) Ocena: 6
Intensywne ale nie przeładowane. Naprawdę fajne CC... @Niemce

cerretalto (2011-10-07)
@Deo, niby to oczywistość (ja to pamiętam jeszcze chyba z książeczki Janki Myczek zwanej także Jan Kamyczek), ale wielu ludzi uważa nadal, że popijanie jedzenia, zwłaszcza alkoholem może być wręcz niezdrowe (tak chyba nawet uważano w Niemczech przed Francuskim Paradoksem i browar sączyło się do tv 2 godziny po jedzeniu). Są też tacy jak ten miłośnik wina, który woli wodę w trakcie:

"A ja nie popijam winem niczego i już. Za bardzo lubię jedzenie i za bardzo lubię wino. Otóż do popijania jedzenia nadają się według mnie tylko trzy rzeczy:
czysta woda (do dań wykwintnych)
coca-cola (do dań barowych i fast futów)
wódka czysta (do tego żeby się rozhuśtać)"

wino12081#34581

deo (2011-10-07)
Żeby się trochę doszkolić, poczytałem ostatni MW, gdzie dwójka nieustraszonych redaktorów degustowała różne wina do różnych potraw, głównie z wołowiny. Na końcu padło kontrowersyjne stwierdzenie:
"Klasyczna szkoła powiada, że im bardziej surowe mięso (tatar, carpaccio), tym młodsze, szczuplejsze i bardziej kwasowe wino powinniśmy wybrać. Sprawdzą się tu chianti i beaujolais"
Do kontrowersyjnych stwierdzeń Ewy Wieleżyńskiej zdążyłem sie już przyzwyczaić, ale to mna jednak zatelepało: czerwone wino do tatara. Kiedy wiadomo, że ma być białe nie za kwaśne. Aż sprawdziłem w e-sommelierze (btw. widzieliście nową szatę tej funkcjonalności? piekna! :-) ). Do carpaccio polecają Verdicchio, a do tatara (chociaż ten występuje aż w 3 kategoriach: mięsa, przystawki, potrawy polskie) nie polecają żadnego wina. Pamiętam, że w poprzednich wersjach e-sommeliera do tatara był polecany gewurztraminer. Znowu jakiś sabotaż czy co?

wino12081#34585

star (2012-01-12)
3. etap, San Rafael - San Juan (72. miejsce etapowe, 51. w klasyfikacji generalnej). Podczas tego odcinka auto Adama i Rafała Martona przy prędkości 160 km/h było bliskie zderzenia z krową. Z artykułu "Małysz - wielki wygrany po 10 etapach".
wino12081#37515

temi (2012-02-22) Ocena: 6
Zaraz po otwarciu likwor wiśniowy podbity kwasem, i ... brak materii, jakieś takie za gładkie, za łatwo wchodzi. Drugiego dnia rewelacja. Jest co przeżuć. Mocne 6. Trzeciego dnia nie było, bo to małpka była :-)
wino12081#38531

star (2012-02-22)
Dobry producent i dobre wina:-) U nas m.in. w Wine Corner. W Enotece Polskiej też? Czy coś mi się pomyliło?
wino12081#38533

temi (2012-02-22)
W EP w chianti tylko San Giusto i Olena. Wine Corner nie wiem. Od dawna mają strone internetową, na której jako cała oferta widnieją cygara i dla pijących inaczej likier Girl Pink. Za wina robi wyłącznie książka "Wino" Andre Domine w rec. Sławomira Ch. i cenie 155pln. W rubryce "Oferta" klikając na kolejne kraje i regiony natykamy się każdorazowo na wielce obiecującą wiadomość: "Tutaj nie ma tymczasem żadnych informacji. Zapraszamy wkrótce". To wkrótce trwa już półtora roku...
wino12081#38545

star (2012-02-22)
Z tego co pamiętam to Wine Corner robił nawet degustację Rocca di Montegrossi więc chyba mają ich wina w ofercie. Tymczasem natrafiłem też na takie miejsce co się zowie Enoteca Nova i oferuje Chianti Classico 2008 Rocca di Montegrossi CENA: 94.00 PLN. Niestety notkę mają delikatnie mówiąc bełkotliwą: Produkowane jest każdego roku. W latach o gorszych zbiorach, produkcja "cru" Vigneto San Marcellino jest ograniczana aby zagwarantować wysoką jakość tego, głównego Chianti Classico.
Wino to spędza 12 miesięcy w drewnianych beczkach, część w beczkach ze szlachetnego dębu Allier, część w "barriques". Barwa intensywna, rubinowo-czerwona. Bukiet pełny i złożony z uderzającymi nutami ostrymi i mineralnymi. Doskonała struktura, zbalansowana i przedłużona końcówka.

wino12081#38552

zmi (2012-11-14)
Tylko tak skrobnę od niechcenia, że mamy już na półkach rocznik 2010 :)
Decanter szarpnął się na 91pkt :)

wino12081#45307

star (2012-11-14)
Przypomnę, także od niechcenia, że reklamy realizujemy za pośrednictwem AdTaily. Mała grafika jak obrazki z Chela-Ferr tuż obok dla niskożelazowców za 2zł dziennie i gotowe!
wino12081#45310

zmi (2012-11-14)
Odróżniajmy reklamę od Dobrej Nowiny :)
wino12081#45311

peyotl (2012-11-14)
To proste, @zmi. W wydaniu człowieka z firmy to jest reklama. Dobra nowina to by była, gdyby napisał ktoś nieuwikłany w sprzedaż.
wino12081#45315

star (2012-11-14)
Odróżniajmy 2zł od wydatków na reklamę czy zysków z niej;-) A wygląda to ładnie i elegancko:-)
wino12081#45316

zmi (2012-11-14)
NIe myli się ten kto nic nie robi. Jeśli to możliwe prosiłbym sstara o wykasowanie mojego wtrącenia.
wino12081#45322

star (2012-11-15)
Niestety nie kasujemy wpisów, chyba, że recydywa i złamanie regulaminu. Zaczynamy od zwrócenia uwagi i takie wpisy zostawiamy dla informacji i dla potomnych;-)
wino12081#45326