HRW Hendry Ranch 2007 Napa Valley AVA USA Zinfandel Cena: 70 Alk: 13,80% Kolor: cz Nr 12162 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
|
Inne od Hendry Ranch: Blocks 7&22 2007 Napa Valley Z..
| star (2011-08-20) Ocena: 6 Pierwsze z win zaprezentowanych podczas degustacji w Bziku przez wchodzącego na polski rynek Erika Christiansena. Już pobieżna analiza co znaczy słowo klucz Napa w przetłumaczeniu na polski rynek na podstawie SstarWines daje rezultat cenowy na poziomie ok. 100PLN. Nie ważne czy chodzi o sławne caby, czy o zwykłe ziny. To smutne. Bolesne nawet. Jeśli to miałoby kosztować ok. 70 zeta, a tak stwierdził Erik plasuje się więc na czele stawki, kolejne wina na SW z Napa to wydatek 85, 90 zł, może ktoś znajdzie tańsze Napa w pl? Pojawia się pytanie czemu napinać się na Napa jak w Lodi, sławnej z Zinów można dużo taniej. Erik twierdzi, że jest różnica. Terroir. Inny Zin z Napa, inny z Sonomy, inny z Paso Robles, czy Lodi. Pozostaje wierzyć, choć akurat to nie przekonuje do tej idei. Kolejne i owszem, ale tamto już z podapelacji Napa było i cenowo inaczej wyglądało. To tymczasem wino w stylu "gorzka czekolada", dość typowym dla Zina, choć nie w wersji overblown jak w Turleyu kiedyś z jego 18%. Atak smooth, gładkie znaczy, pewno dzięki alkoholowi (mimo wszystko prawie 14 procent), czekoladowe jak pisałem, gorzkie, bez kwasu, grafit, pieprz, dość alkoholowe w aromacie, w nosie znaczy. Gorzkie dość. Nie ma słodkich garbników;-) Nie ma nowoświatowej przesady, jest pewna kultura i powściągliwość, choć także prostota. Wino w stylu "Here I am". Podobno to stołówka, table zin. Jak na stołówkę przydrogo, ale w USA 10 bucks to standard, no a koszty rosną, szczególnie przy stosunkowo małym imporcie. Ocenę odnotowałem 5-6. Ktoś wspomniał, że gorzkie i pieką go taniny, alkohol czuć bardziej niż wskazuje etykieta. Zina podobno nasadzali ok. w 1840 właśnie w Lodi. Rocznik 2007 bardzo dobry dla Napa, podobno, tak mówią za oceanem. Erik Christiansen urodził i wychowywał się w San Fransisco (Mavin, zaraz po drugiej stronie mostu, czyli Gate), sporo czasu spędził w Sonomie, w Carneros, w miastach Petaluma i Sonoma. Producent tak się przedstawia na swojej stronie: Hendry is a small, family-owned estate wine producer in the southern Napa Valley . George Hendry, a long-time Napa Valley grape farmer and physicist who has ... @Erik Christiansen Import star (2011-08-20) Ocena: 5 Pop-intylistyczne obrazy, które maluje Erik Christiansen z pewnością zaspokoją wyrafinowane gusta, jak i te proste, żołnierskie. Na deser kontra. wino12162#32564 star (2011-08-20) Miała być kontra? To jest. wino12162#32565 mkonwicki (2011-08-20) Ocena: 6 Erik mówił, że to taki dość podstawowy Zin. Jako wino na stół, do picia, może do jedzenia, czy na imprezę albo grilla dla mnie bardzo ok. Smaczne, soczyste, owocowe, świeże, konkretne, ale nie ociężałe. Wrażenia bardzo pozytywne, choć wielkiej głębi nie znalazłem. Chętnie bym otworzył na jakiejś rodzinnej imprezie. wino12162#32595 star (2011-09-21) Genevieve Janssens - kto to jest spytacie? Ano pracuje u Mondavich, Robert ją zatrudnił, Opus One wcześniej robiła, teraz zarządza robieniem win w Robert Mondavi Winery. Odpaliła też jak piszą w Decanterze swój własny projekt Portfolio Winery, gdzie z mężem robi wina, ze skupowanych gron. Właśnie od Hendry'ego Cabernet Sauvignon z Napa z parceli oznaczonej Block 8 (my próbowaliśmy Block 7 & 22, na fotce, w 4senses) i Cabernet Franc w Weitz Vineyard. Więc jak dziewczyna z francuskiej, winiarskiej rodziny, co Opus One robiła i u Mondavich gra pierwsze skrzypce kupuje grona od Hendry'ego to albo jest tanio, albo nikt inny winogron nie sprzeda, albo grona są pierwszej, no może drugiej jakości. Coś jednak musi być na rzeczy:-) wino12162#33952 |