mm (2011-08-24) Ocena: 8 1999 Monprivato. Fantastik, ordzinal, dzins, peweks. Szkoda tylko, ze ta zalosna Wisla nie spisala sie:-(. Wino na lata, ale dzis tez piknie. Wino ostatnich kilku miesiecy. Nie mozna sie opanowac, juz pusta butelka:-(
mm (2011-11-05) Monprivato 2001. wino12189#35597
star (2011-11-05) Próbowałeś już może? wino12189#35599
mm (2011-11-05) Niee. Pilem tylko 1999, ktory mnie urzekl. 1999 i 2001 czekaja na porownanie, .... kiedys. Moze razem :-)? wino12189#35602
star (2012-05-20) Bez komentarza. wino12189#41180
mdcc (2012-10-30) 1994 trochę spitoliłem - za mało dałem mu odetchnąć.
Nos był wycofany, wiśniowo-śliwkowo-balsamiczny. Usta mocne, taniny twarde, kwasowość nie najlepsza... ale to wszystko może być efektem zbyt małego przewietrzenia :-(
Dopiero resztki w karafce zaczęły być ciekawe....
Oceny nie ma bo nie ma sensu. wino12189#45102
star (2012-10-30) Ale fotkę wrzucić możesz, rozumiem, że Monprivato? wino12189#45103
mdcc (2012-10-30) Si senor wino12189#45113
star (2012-10-31) Ładna. Ile kosztowało? U nas w Wina.pl jakiś rocznik po 400zł chodzi. A sama winnica też urocza (pralinka) jak widać na załączonej fotce.
The Mauro Mascarello family MONPRIVATO vineyard is located in the village of Castiglione Falletto, and is a classic prime medium-hillside site stretching over six hectares (15 acres) at 280 metres above sea level, in the heart of the Barolo wine-growing area. It is historic vineyard, as is confirmed by old land registry archives dating back to 1666.
Renato Ratti, the great scholar of the history of the Langa around Alba, listed it in 1985 amongst the eleven first category historic vineyards in the Barolo wine-growing area.
Od Renato Ratti coś mogę sobie spróbować, bo chyba znam, a wina znamy (pralinka) z żołnierskimi etykietami. Nie wiedziałem, że to aż taki tamtejszy uczony, jak u nas Wojtek i Marek, z zachowaniem proporcji. Dalej coś dla terro(i)rrystów.
The Monprivato vineyard lies on soil originating from the Helvetian era of the Miocene epoch in the Tertiary period. it is composed of clayey-silty marl, with good structure, a high content of active limestone, and a well-proportioned supply of micro-elements. Together with the vineyard's south-westerly exposure at midday, these elements provide the Barolo wine with excellent body, a subtle bouquet, delicate tar, a lingering aftertaste, an unmistakable clear elegance, and the ability to evolve in a very positive way over time whilst maintaining extraordinary youth and freshness.
The Mascarello family has always dedicated real passion and love to Monprivato, tending to it with the utmost attention throughout its production lifecycle.
The Monprivato cru is only bottled - with a numbered label - in outstanding and excellent vintages. Any vintages which are not adjudged to be up to this extremely high quality standard become part of the normal Barolo, while others are sold as Nebbiolo Langhe. wino12189#45116
star (2012-10-31) Jest jeszcze jak tu pisałem Riserva Ca d'Morissio z Monprivato, za 250... ale funtów! A te zwykłe Barolo Monprivato, to 70 funtów. Tu więcej (pralinka) w komentarzach. Jeszcze trochę info ze strony producenta.
MONPRIVATO VINEYARD
LOCATION: CASTIGLIONE FALLETTO, at the centre of the Barolo wine-growing area, Map Sheet 4
PROPERTY: in the MASCARELLO family since 1904
AREA: 6.13.12 Ha ALTITUDE: 280 m above sea level
FACING: SOUTH-WEST SOIL: silty, calcareous, packed with active limestone, composed of blue-grey marl of marine formation from the Helvetian era of the Miocene epoch, Tertiary period
CONFORMATION: as there are no surrounding obstacles, it is blessed by the sun's rays all day long
SUBDIVISIONS: Cascina Mascarello (Cà d'Morissio in the Piedmontese dialect) Cascina Mirasole
VINES PLANTED: NEBBIOLO throughout, planted at various times from the '60s thru to 1996
SPECIAL NOTES: this is a historic vineyard, as is documented by land registry archives dating back to 1666, and it was listed by the celebrated wine-maker Renato Ratti as one of the eleven top class historic vineyards in the Barolo wine-growing area.
Ciekawe jaka jest pozostała dziesiątka cytowana przez Renato Ratti? Tu znalazłem jakąś inną listę (pralinka) sami zobaczcie na co można sobie zęby ostrzyć:
Cantina Bartolo Mascarello
Giuseppe Mascarello-”Monprivato”
Poderi Colla-’Bussia”
Francesco Rinaldi-Cannubbio”
Vietti SLR “Rocche”
Giacomo Borgogno & Figli “Classico Riserva”
Schiavenza-”-Broglio”
Giorgio Scarzello “Vigna Merenda”
Elvio Cogno-”Ravera”
G. Brezza & Figli-”Sarmassa”
To wg Charles Scicolone – Author of the blog Charles Scicolone on Wine. One of America’s leading authorities on Italian wines. Wine writer and restaurant consultant. He lives in New York City.
Dalej cytowana już (pralinka) wymienia pozostałe listy takich jak np. Parzen czy Ziliani. wino12189#45117
mm (2014-12-31) Ocena: 8 Otworzylem, zeby przewietrzyc przed wieczorem. Wzorzec metra. Nos jest obledny. Winespectaor ocenil w 2005 jako gotowe do picia i na 88/100. Potwierdzam, ze mozna juz pic, ale zdaje sie, ze za kilka lat bedzie mozna to samo napisac. Wino trzyma kwas i nadal obecny garbnik. Ja niezmiennie oceniam je nizej niz poczytna gazeta, tylko na jedno 8. wino12189#51814
star (2014-12-31) Nie ma fotki, więc pewno zmyślasz;-) Też zaraz napiszę, że la Tache wietrzę na balkonie, a potem, że niestety koneserzy z wyboru, czyli chłopaki z dzielni mi ją zajumali niestety i przepijają tego kwasiora musującym Fresco;-) PS. Tak czy owak zmobilizowałeś mnie aby coś dobrego z piwnicy przynieść:-) wino12189#51816
mm (2014-12-31) Ocena: 8 Ja zmyslam?? Jest i fotka. wino12189#51818
star (2014-12-31) No teraz to inna rozmowa, jak koneser, z koneserem;-) A ja przyniosłem z piwnicy Margaux i Noval... możecie się tylko domyślać i zgadywać;-) Jedynie co Wam podpowiem to jaką potrawę przygotowałem na Sylwestra... wino12189#51819