Pietremura 2009 Chianti DOCG Francja Sangiovese Cena: 10 Alk: 12,50% Kolor: cz Nr 12428 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
Inne od Pietremura:
star (2011-10-04) Ocena: 4 Nie jest dobrze w moim śnie. Śni mi się, że idę do Tesco i sięgam po to wino. Jak się sen kończy możecie się domyśleć. Sen zaczyna się w zakładzie ślusarskim, potem do lakiernika trzeba podskoczyć. Cienkie i gorzkie, kwasowe nawet, ale to go nie ratuje. Słabizna. Za żadną cenę nie warto. PS. Nazwa Pietremura podobna do Pietranera, czarne kamienie, ale z tą posiadłości nie ma związku. Znaczy kamienna ściana, można się od niej odbić. @Tesco
star (2011-10-04) Inni też mieli kłopot z wyborem Sangiovese spoza Toskanii, ale jakoś dali radę. Winniczek tak pisze:Na ratunek przyszedł pan Marcin z sąsiedzkiego Winecorner. Zaproponował butelkę z Emilia Romania, 100 % Sangiovese. Aulente Rosso Rubicone IGT 2009, San Patrignano. Dopiero po nabyciu wyżej wspomnianej butelki zorientowaliśmy się, że to dla nas nie nowość, gdyż degustowaliśmy ją już jakiś miesiąc temu na komentowanej przez Wojtka Bońkowskiego degustacji "Winicjatywy" właśnie w Winecorner. Wtedy nam się podobała, ale jak wypadnie już "na spokojnie"? GP dopominał się przepisu: Postanowiliśmy więc zrobić podgrzybki duszone ze śmietaną jako sos (dodatek) do mięsa. Miała być polędwica wołowa, ale tego mięsa też nie można dostać :-) załapaliśmy się tylko na antrykot. Mięso przygotowaliśmy tak, jak w przypadku Antrykotu wołowego w czarnym pieprzu z sosem z szalotek z tą różnicą, że doprawialiśmy mięso pieprzem i świeżym rozmarynem - reszta procedury taka sama. Sam z chęcią bym czegoś lepszego niż kanapki do win spróbował, ale czasu mi tym nie starczyło. wino12428#34431
star (2011-10-05) Każdy Winny Wtorek to Winna Przygoda, tym razem na pierwszy ogień poszło białe Carmen Puthod 2007 od dość znanego producenta, Teruzzi & Puthod - białe Sangiovese. Mógł być Merlot, może być i Sangiovese, chyba, że to Trebbiano;-) Ananas, brzoskwinia, marcepan. Drugim pacjentem było Chianti Classico 2007 od Castello di Uzzano. Ponoć klasyczne Chianti. Ważne, że chłopakom smakowało i przeżyli kolejną winną przygodę. wino12428#34496
star (2011-10-05) Maciek pije Cantina Nottola Il Nottolino Toskania (IGT) 2009 od Grand Cru za 30zł na Viniculture: Obawiam się, że niestety jest tak, że za porządne (wywołujące ekscytację) Sangiovese trzeba więcej zapłacić=minimum to mniej więcej Chianti Classico. Tragedii nie ma, ale pewnej części ciała nie urywa:]... po chwili wychodzi jakaś dziwna tektura i trochę apteki Korkowe? Przypomnę, że typy na Sangiovese spoza Toskanii pojawiły się tutaj. A awantura o Fontalloro jest tu. wino12428#34501
star (2011-10-05) Pomysłodawca imprezy (Sangiovese ale nie z Toskanii), czyli Jeff z Środkowej Półki pisze m.in. (całość na jego blogu) tak: Wygrzebując się z pieluch…
Słowami powyższymi zaczynałem notkę dni temu pięć, oceniającą wino zgoła inne, na rozgrzewkę przed Winnym Wtorkiem przeznaczone... Dziś zaś we wtorek, Winny Wtorek, szczep winny sangiovese na tapecie. Skoro mogłem wybrać, jak co innego wybrać mogłem. Przy czym niekoniecznie chianti być musiało i niekoniecznie Toskania. Ciekaw jestem jakie ciekawostki, poza schemat wychodzące, inni wtorkowicze znajdą. Ja przy okazji wspominanej wcześniej licytacji, butelczynę, dwie, góra trzy, L’Aspetto znalazłem. Kupażu sangiovese i canaiolo, szczepu który w historii chianti dominującym swego czasu był, lecz epidemia zarazy dopiekła mu bardziej niż innym. I dziś zaledwie za listek figowy, wygładzający garbniki i rozbuchujący owoc sangiovese, robi. Tym bardziej interesującym wino być może, gdzie canaiolo i sangiovese pół na pół przestrzeń w szkle wypełniają. Przechodząc do szczegółów technicznych. Wino włoskie, czerwone L’Aspetto z winnicy Fattoria Fibbiano. IGT, rocznik 2007, alkoholu czternaście procent, znaczy się sporo. Kupaż winogron szczepów sangiovese (50% i dwie kiście) i canaiolo (50%, bez dwóch kiści). wino12428#34505